Παλαιστίνιοι προς Nick Cave: Άκου το ειρηνικό μας κάλεσμα για δικαιοσύνη


Eν όψει της επικείμενης συναυλίας του Nick Cave στην Αθήνα, που είναι και ο τελευταίος του σταθμός πριν παίξει στο Τελ Αβίβ, δημοσιεύουμε σε δική μας μετάφραση την παρακάτω ανοιχτή επιστολή που του απηύθυνε η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Αγαπητέ Nick Cave,

Σου γράφουμε από την Παλαιστίνη για να σε καλέσουμε να ακυρώσεις τις συναυλίες σου στο Ισραήλ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσεις το κάλεσμά μας για πολιτιστικό μποϊκοτάζ με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά.

Από την τελευταία σου συναυλία στο Ισραήλ, το 1998, το Ισραήλ έχει εντείνει την καταπίεση των Παλαιστίνιων με την ανοχή και συχνά με τη συνενοχή των κυβερνήσεων παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ αύξησε τον αριθμό των εποίκων του σε πάνω από μισό εκατομμύριο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στο μεταξύ, πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αν και είχαν γεννηθεί στην πόλη. Μόνο μέσα στο 1016, το Ισραήλ κατεδάφισε ή άρπαξε 1.093 κτήρια που ανήκαν σε Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αφήνοντας 1.600 Παλαιστίνιους άστεγους, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί μια δεκαετία παράνομης πολιορκίας της Γάζας εκ μέρους του Ισραήλ, όπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Και μόλις πριν από μια εβδομάδα, μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι “τα στοιχεία αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το Ισραήλ είναι ένοχο για την επιβολή καθεστώτος Απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό λαό, το οποίο φτάνει στο επίπεδο του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.”

Εμπνευσμένοι από τον νοτιοαφρικάνικο αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, οι Παλαιστίνοι κάλεσαν σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ το 2005, μέχρι να δώσει ένα τέλος στην αδικία και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα, το να παίξει κανείς στο Τελ Αβίβ είναι αντίστοιχο με το να έπαιζε στο Σαν Σίτυ την εποχή του απαρτχάιντ.

Το έργο σου μας εμπνέει βαθύτατα. Ιδιαίτερα μας συγκινεί η στήριξή σου προς τους Βρετανούς ακτιβιστές που διαμαρτυρήθηκαν στο εργοστάσιο της Έλμπιτ, της μεγαλύτερης ισραηλινής εταιρίας όπλων, και η στήριξή σου στο κάλεσμα για στρατιωτικό εμπάργκο κατά του Ισραήλ. Αν και οι κατηγορίες κατά των ακτιβιστών που διαμαρτύρονταν κατά της Έλμπιτ στο Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρθηκαν, το Ισραήλ δεν έχει απολογηθεί ακόμα για την αναίτια καταστροφή στη Γάζα και το φόνο πάνω από 550 παιδιών το 2014.

Σεβόμαστε επίσης βαθύτατα την εμπλοκή σου στο άλμπουμ “Voices for Justice”, σε υποστήριξη των Τριών του Δυτικού Μέμφις, που καταδικάστηκαν άδικα για φόνο, μετά από ομολογίες που αποσπάστηκαν μέσα από αμφισβητήσιμες τεχνικές ανάκρισης. Με παρόμοιο τρόπο, παιδιά στην Παλαιστίνη τακτικά πετιούνται από τα κρεβάτια τους κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών νυχτερικών εφορμήσεων από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη. Έπειτα καταδικάζονται σε στρατοδικεία και κρατούνται σε ισραηλινά στρατιωτικά κέντρα κράτησης, τα οποία είναι “περιβόητα για τη συστηματική κακομεταχείριση και βασανιστήρια των παιδιών της Παλαιστίνης”. Το Ισραήλ φυλακίζει περίπου 700 παιδιά από την Παλαιστίνη κάθε χρόνο.

Θαυμάζουμε το πώς χρησιμοποιείς την τέχνη για να καταγγείλεις την αδικία και να ενισχύσεις τις φωνές αυτών που δεν ακούγονται. Όπως είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, “αν είσαι ουδέτερος σε άδικες καταστάσεις, έχεις επιλέξει την πλευρά του καταπιεστή. Το 2010, ο Τούτου είπε τα εξής, απευθυνόμενος στην Όπερα του Κέιπ Τάουν, ενώ αποφάσιζαν σχετικά με το αν θα έπαιζαν ή όχι στο Ισραήλ:

“Όπως ακριβώς είπαμε, κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ, ότι είναι ανάρμοστο να παίξουν διεθνείς καλλιτέχνες στην Νότιο Αφρική, σε μια κοινωνία που εδράζεται σε νόμους που κάνουν διακρίσεις και σε ρατσιστικό αποκλεισμό, έτσι θα ήταν λάθος να παίξει η Όπερα του Κέιπ Τάουν στο Ισραήλ.”

Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν μάθαμε για την επικείμενη συναυλία σου στο Τελ Αβίβ, όπου οι αδικίες κατά των οποίων παλεύεις είναι καθημερινότητα. Η συναυλία σου στο Ισραήλ, ανεξάρτητα από προθέσεις, θα υπονομέυσει το ειρηνικό BDS κίνημα για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων. Επιπλέον, το Ισραήλ χρησιμοποιεί τέτοιες παρουσίες για να προβάλλει μια εικόνα κανονικότητας και διαφάνειας, προκειμένου να κρύψει τις καθημερινές παραβίασεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων.

Ο Νισίμ μπεν Σιτρίτ, πρώην στέλεχος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν αρκετά ειλικρινής σχετικά με αυτή τη στρατηγική, λέγοντας: “Βλέπουμε τον πολιτισμό σαν μέσο ‘χασμπάρα’ [προπαγάνδας] πρώτης γραμμής, και δεν κάνω διάκριση μεταξύ ‘χασμπάρα’ και πολιτισμού”.

Ελπίζουμε ότι θα ενώσεις τη φωνή σου με άλλους καλλιτέχνες και επιφανείς ανθρώπους του πολιτισμού, όπως η Lauryn Hill, ο Elvis Costello, οι U2, οι Cat Power, ο αείμνηστος Gil Scott-Heron, οι Massive Attack, η Alice Walker, ο Roger Waters και άλλοι, και θα αρνηθείς να δανείσεις την καλή σου φήμη για την κάλυψη του μακροχρόνιου ισραηλινού μηχανισμού καταπίεσης. Μια τέτοια στάση σου θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε ένα μέλλον χωρίς καταπίεση και υποδούλωση, για εμάς και τα παιδιά μας.

Με εκτίμηση,

Η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Σχόλια