ΗΠΑ και Ισραήλ αποχώρησαν από την UNESCO


Η Κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από την UNESCO, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, λόγω της αντι-ισραηλινής στάσης που, όπως υποστηρίζει, τηρεί η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, την οποία κατηγορούν πως έχει εξελιχθεί σε «θέατρο του παραλόγου».

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να προετοιμάσει την αποχώρηση του Ισραήλ από την οργάνωση, παράλληλα με τις ΗΠΑ. «Η UNESCO έχει εξελιχθεί σε θέατρο του παραλόγου όπου διαστρεβλώνεται η Ιστορία αντί να διαφυλάσσεται», αναφέρει η ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου στο Ισραήλ.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO. «Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις ολοένα κι αυξανόμενες οφειλές προς την UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση του οργανισμού και τη συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στους κόλπους της UNESCO» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ διατηρούν το καθεστώς του παρατηρητή, διευκρίνισε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ότι η αποχώρησή τους θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου. Η γενική διευθύντρια UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά της λύπη» για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Η επικεφαλής της UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) διευκρίνισε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ και υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή της αμερικανικής ηγεσίας συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

Οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να διακόψουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό της UNESCO το 2011, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της οργάνωσης να αποδεχθεί τους Παλαιστινίους ως πλήρες μέλος.

Σχόλια