«Δωράκι» ενός δις από τον Πρόεδρο του Κονγκό σε Ισραηλινό μεγιστάνα φίλο του!


[Σχόλιο από τα Μαντάτα: Με αφορμή τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, θυμηθήκαμε μια λίγο παλαιότερη είδηση, σχετικά με τη δράση της Glencor  στο Κογκο και τη διαπλοκή της με την εκεί διεφθαρμένη κυβέρνηση.]

Είδηση βόμβα από το Global Witness! Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Joseph Kabila, πούλησε τα δικαιώματα εξόρυξης του πιο κερδοφόρου έργου εξόρυξης της χώρας του, το περασμένο έτος, σε στενό φίλο του. Ο φίλος αυτός αποδεικνύεται ότι είναι ο ισραηλινός δισεκατομμυριούχος, μεγιστάνας των εξορύξεων, Dan Gertler.

Εν πρώτοις, η είδηση μπορεί να μην ακούγεται συγκλονιστική, αλλά όταν η αξία αυτών των δικαιωμάτων υπολογίζεται σε 887 εκατομμύρια $, τότε αυτό είναι κάτι για το οποίο αξίζει να γράψεις.

Με τέτοιου είδους προσφορές ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Mobutu Sese Seko, έκανε περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πάνω από 32 χρόνων διάρκειας βασιλεία του, από το 1965 έως το 1997. Πολύ πριν από αυτόν, υπήρχε ο Βέλγος βασιλιάς Λεοπόλδος Β, ο οποίος είχε μετατρέψει τη χώρα σε δική του προσωπική πηγή εισοδήματος.

Πώς είναι δυνατόν μια αφρικανική χώρα που κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, και έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο, να αντέξει οικονομικά την παραχώρηση σε έναν από τους φίλους του προέδρου σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων; Φυσικά και δεν αντέχει, αλλά ο λαός δεν έχει λόγο στο πού θα καταλήξουν τα δικαιώματα από τα προσοδοφόρα ορυχεία του Κονγκό.

Υπό κανονικές συνθήκες τα δικαιώματα εξόρυξης υποτίθεται ότι πηγαίνουν στην κρατική εταιρεία εξόρυξης της χώρας, την Gecamines, και υποτίθεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της χώρας - στη ΛΔΚ κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατασκευή δρόμων, σχολείων και νοσοκομείων.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, 887.000.000 $ είναι κάτι περισσότερο από τις ετήσιες δαπάνες για την υγεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Σε μια εποχή που η ΛΔΚ δεν έχει ακόμα βασικό εξοπλισμό ακτίνων Χ σε πολλά από τα νοσοκομεία της, ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας, θα ήταν μια σημαντική πρόοδος.

Αλλά γιατί συνήφθη η μυστική συμφωνία του περασμένου έτους, με την οποία τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των πιο κερδοφόρων έργων εξόρυξης της χώρας, τα οποία ανήκουν και λειτουργούν υπό το γίγαντα Glencore, με έδρα το Λονδίνο, παραδίδονται σε μια υπεράκτια εταιρεία στις Νήσους Κέιμαν που ονομάζεται «Αφρικανικοί Ορίζοντες»; Η African Horizons ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Fleurette του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου, μεγιστάνα των εξορύξεων, Dan Gertler.

Πολύ απλά, σύμφωνα με την Global Witness, όλα σχετίζονται με τη χρηματοδότηση μιας προεκλογικής εκστρατείας. Από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το διεθνής παρατηρητήριο των ΜΚΟ έχει προειδοποιήσει ότι οι ανεπίσημες πωλήσεις των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της ΛΔΚ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πολιτικής εκστρατείας. Τώρα τα κομμάτια του παζλ φαίνεται να μπαίνουν στη θέση τους.

Αυτό που δείχνει ότι ο συσχετισμός της πώλησης με τη χρηματοδότηση των εκλογών που κάνει η Global Witness μπορεί να αγγίζει ακριβώς την καρδιά του ζητήματος, είναι το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει αποκαλύψει πώς Γκέρτλερ χρησιμοποίησε υπεράκτιες εταιρείες για να εξασφαλίσει προσοδοφόρες συμφωνίες για εξορύξεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με τις οποίες μέρος των εσόδων, κατευθύνθηκε σε ειδικό εκλογικό λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών της ΛΔΚ, ενόψει των εκλογών του 2011. Οι εκλογές κερδήθηκαν από τον Καμπίλα, αλλά αμαυρώθηκαν από παρατυπίες και καταγγελίες για απάτη.

Έτσι, αν έχει ήδη αποδειχθεί στο παρελθόν διαδρομή χρημάτων που εκτρέπονται από συμφωνίες εξόρυξης σε εκλογικό λογαριασμό της κυβέρνησης, τότε δεν είναι υπερβολή να υποθέσει κανείς ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και πάλι, είτε για μια προεκλογική εκστρατεία, είτε για προσωπικό πλουτισμό. Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι κάθε μήνα που οι κυβερνώντες παραμένουν στην εξουσία, περισσότερα χρήματα από τα δικαιώματα εξόρυξης εκτρέπονται προς τον φίλο τους, τον Γκέρτλερ και την εταιρεία του, την African Horizons.

Ο Όμιλος Fleurette του Γκέρτλερ απαντά λέγοντας ότι η εκχώρηση των δικαιωμάτων στην African Horizons θα σταματήσει στις αρχές του 2019. Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό συμβεί, τα χρήματα συνεχίζουν να ρέουν σε μεγάλες ποσότητες και παρέχουν κάθε κίνητρο για να συνεχίσει η αναβολή των εκλογών. Ο Καμπίλα θα έπρεπε να παραιτηθεί από την εξουσία μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έχοντας υπηρετήσει δύο θητείες σε αυτήν τη θέση, αλλά αναβάλλει συνεχώς την ημερομηνία παραίτησης, με τις εκλογές να προγραμματίζονται για τον Απρίλιο του 2018.

Όταν, πριν από μερικούς μήνες, εκπρόσωπος της κυβέρνηση της ΛΔΚ ρωτήθηκε γιατί καθυστερεί το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, η απάντησή του ήταν ότι ο λαός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό δεν ενδιαφέρεται για τις εκλογές και ότι βασικό μέλημά των πολιτών ήταν οι καθημερινές τους ανάγκες όπως τα τρόφιμα και η στέγαση.

Φαίνεται περίεργο για μια χώρα τόσο πολιτικοποιημένη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με πληθώρα αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων, ένας κορυφαίος αξιωματούχος να υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για το δικαίωμά τους να ψηφίσουν. Λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και τις διαμαρτυρίες τον Σεπτέμβριο και νωρίτερα αυτό το έτος, κατά τις οποίες δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν, δεν είναι εύκολο να πιστέψει κανείς το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι δεν με ενδιαφέρονται.

Μετά το χάος των διαδηλώσεων του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση απαγόρευσε τυχόν μελλοντικές διαδηλώσεις εναντίον του Καμπίλα, αλλά η αντιπολίτευση συνεχίζει να καλεί για διαδηλώσεις και μαζικές κινητοποιήσεις. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις, ο Καμπίλα, την Παρασκευή, διόρισε πρωθυπουργό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Samy Badibanga.

Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι ο λαός του Κονγκό να υποστηρίξει την άνοδο ενός ηγέτη, που θα σταματήσει τη λεηλασία των ταμείων της Gecamines για δικό του όφελος και θα αρχίσει την οικοδόμηση της χώρας.

Σχόλια