Το Ιράν αρνείται την πρόταση Μακρόν να διαπραγματευτεί το πυραυλικό του πρόγραμμα


Το Ιράν απέρριψε το Σάββατο την έκκληση του προέδρου της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, για συνομιλίες σχετικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης.

Την Τρίτη, ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ντουμπάι, δήλωσε ότι είναι "πολύ ανήσυχος" για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, αναφερόμενος σε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη και αναχαιτίστηκε από τη Σ. Αραβία στις αρχές του μήνα, εγείροντας την προοπτική πιθανών κυρώσεων.
"Πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν" δήλωσε ο Μακρόν.

Ωστόσο, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας:
"Η Γαλλία γνωρίζει πολύ καλά τη σταθερή μας θέση ότι τα ζητήματα άμυνας του Ιράν δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης... Έχουμε πει επανειλημμένα στους Γάλλους αξιωματούχους ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν θα επιτρέψουμε να μπουν και άλλα θέματα σε αυτήν."

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι προμήθευσαν τους αντάρτες Χούτις της Υεμένης με έναν πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε εναντίον της Σ. Αραβίας τον Ιούλιο και κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να καταστήσουν υπόλογη την Τεχεράνη για παραβίαση δύο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Σ. Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει με πυραύλους και άλλα όπλα τους Χούτις, λέγοντας ότι αυτά τα όπλα δεν υπήρχαν στην Υεμένη προτού ξεσπάσει η σύγκρουση το 2015. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι για την σύγκρουση ευθύνεται το Ριάντ.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μονομερώς κυρώσεις στο Ιράν, με την αιτιολογία ότι οι δοκιμές των πυραύλων παραβιάζουν απόφαση των ΗΕ με την οποία καλείται η Τεχεράνη να μην αναλάβει καμία δραστηριότητα σχετική με πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυραυλικό του πρόγραμμα είναι αμυντικό και δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικά.

Σχόλια