Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την επίθεση και τον αποκλεισμό της Υεμένης


Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την επίθεση και τον αποκλεισμό της Υεμένης. Πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση. Η διεθνής κοινότητα σιωπά!

Η κατάσταση στην Υεμένη είναι φριχτή. Ο τοπικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης στην Υεμένη, Paolo Cernuschi, χαρακτήρισε "σοκαριστική" τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας. Αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των λιμανιών, "θα γίνουμε μάρτυρες μιας καταστροφικής επιδείνωσης της κατάστασης και μιας ανθρωπιστικής κρίσης τέτοιου μεγέθους που δεν έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας" τόνισε.

Προμήθειες ζωτικής σημασίας, έχουν "κολλήσει" και είναι αδύνατον να περάσουν στη χώρα. Μια αναφορά του ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι εταιρείες εισαγωγής καυσίμων δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν τους καταναλωτές και ότι οι υπάρχουσες προμήθειες θα εξαντληθούν το πολύ σε μία εβδομάδα.

Εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης αντιμετωπίζουν λιμό. Η Σαουδική Αραβία παρέβη την υπόσχεσή της να ανοίξει το λιμάνι της Hodeida και να επιτρέψει το σχηματισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων - ανάσα ζωής για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Υεμένης.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι η Σ. Αραβία δεν έδωσε άδεια για τη μεταφορά προμηθειών ζωτικής σημασίας, οι οποίες εμποδίστηκαν να εισέλθουν στα λιμάνια της Υεμένης.

Σύμφωνα με πηγή του ΟΗΕ έγινε αίτημα "για να φέρουν βοήθεια, αλλά έπεσε στο κενό" δεν υπήρξε καμία απάντηση.

"Σ' αυτό το σημείο, δεν γνωρίζουμε το λόγο της καθυστέρησης" δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Ζητημάτων στην Υεμένη, Jamie McGoldrick και πρόσθεσε:
"Υπάρχει μια διαδικασία, όπου ειδοποιούμε (το Ριάντ) και ζητάμε περιθώριο χώρου και χρόνου, για να φέρουμε στη χώρα τα αεροπλάνα και διαπραγματευόμαστε επίσης τους όρους για να έχουμε χώρο και στο λιμάνι. Έχουμε περάσει όλες αυτές τις διαδικασίες και τώρα απλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει."

Η οργάνωση Care International δηλώνει: "δεν είναι μόνο τα τρόφιμα και τα φάρμακα απαραίτητα για την επιβίωση, χωρίς καύσιμα το δίκτυο υδροδότησης και υγιεινής δεν μπορεί να λειτουργήσει, σε μια χώρα που ήδη μαστίζεται από χολέρα. Η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν αρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού της Υεμένης."

Ο αναλυτής Alex de Waal κατηγορεί την Ουάσιγκτον και τη Βρετανία για συνενοχή στο "έγκλημα λιμού" στην Υεμένη.
"Η Υεμένη είναι η πιο σκανδαλώδης περίπτωση εγκλήματος λιμού της γενιάς μας, επειδή οι γραμμές που συνδέουν τους συνενόχους είναι τόσο ξεκάθαρες που δεν μπορεί κανείς να τις αρνηθεί."

Μαζί με τους τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς της Σ. Αραβίας, ο Τραμπ διεξάγει έναν κρυφό πόλεμο στην Υεμένη, κλιμακώνοντας αυτό που ξεκίνησε ο Ομπάμα, πραγματοποιώντας δεκάδες αεροπορικές επιδρομές με μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα (drones), τα οποία πλήττουν περισσότερο τους ανυπεράσπιστους άμαχους πολίτες.

Έχουμε λοιπόν, την ωμή επιθετικότητα με το προσωπείο της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης", τη Βρετανία συνένοχη με τις ΗΠΑ, και τις δύο αυτές χώρες να προμηθεύουν το Ριάντ με βαρύ εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Σύμφωνα με την υποδιευθύντρια του Retrieve, Katie Taylor,
"απ' όταν ανέλαβε καθήκοντα, ο Τραμπ έχει εξαπολύσει μπαράζ επιδρομών στην Υεμένη, σε καταφανή παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, σκοτώνοντας δεκάδες άμαχους πολίτες και αποσταθεροποιώντας ακόμα περισσότερο την ήδη εύθραυστη χώρα. Είναι ντροπή για τη Μ. Βρετανία το γεγονός ότι παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη σε αυτό το καταστροφικό πρόγραμμα επιθέσεων."

Ο βουλευτής των Εργατικών, Clive Lewis, καταφέρθηκε εναντίον του Τραμπ για την έγκριση των κεκαλυμμένων επιθέσεων με drones, οι οποίες κλιμάκωσαν την κρίση, αντί να πάρει μέτρα για το σταμάτημά της.

Ο Τραμπ επέκτεινε την πολιτική του πολέμου με drones του Ομπάμα, δίνοντας μεγαλύτερη ευχέρεια στη CIA να διεξάγει επιθέσεις σε διάφορες εμπόλεμες περιοχές και η Βρετανία είναι συνένοχη σε αυτό.

Ο Υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με "συγκαλυμμένες επιχειρήσεις και θέματα κατασκοπείας". Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αμάχων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Με μια ντροπιαστική ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος δήλωσε υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία για τον βομβαρδισμό και τον αποκλεισμό της Υεμένης.

Στην ανακοίνωση αυτή ψεύδονται, αναφέροντας ότι το Ιράν προμηθεύει τους Χούτις με "πυραυλικά συστήματα αποσταθεροποίησης που στοχεύουν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας". Ο αποκλεισμός της Υεμένης δεν επιτρέπει σε πολεμικό υλικό να εισέλθει στη χώρα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα, οι Χούτις κατασκευάζουν οι ίδιοι τους πυραύλους τους και δεν τους προμηθεύονται από το εξωτερικό, ενώ χαρακτήρισε τις κατηγορίες "εντελώς αβάσιμες".

Οι δηλώσεις του Λευκού Οίκου για σταμάτημα "αυτής της καταστροφικής σύγκρουσης... μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων" είναι κούφιες, μπροστά στην κλιμάκωση του πολέμου από τον Τραμπ, μαζί με τους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας και τον από κοινού με τις ΗΠΑ αποκλεισμό της Υεμένης.


Πηγή

Σχόλια