Κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Νότιας Κορέας


Οι ΗΠΑ και η Νότιος Κορέα ξεκίνησαν το Σάββατο κοινές ναυτικές ασκήσεις, με συμμετοχή τριών αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι θεωρούν το γεγονός ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τη Β. Κορέα.



Οι 4ήμερες ασκήσεις στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ν. Κορέας, άρχισαν ενώ ο πρόεδρος Τραμπ επισκέπτεται τις χώρες της Ασίας. Στις συζητήσεις κυριαρχεί το θέμα της βορειοκορεατικής πυρηνικής απειλής.

Τα πολεμικά πληρώματα των αμερικανικών αεροπλανοφόρων Ρ. Ρήγκαν, Θ. Ρούσβελτ και Νίμιτζ θα ενταχθούν και αυτά στην άσκηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη.

Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης 11 αμερικανικά πλοία Aegis και 7 σκάφη της Ν. Κορέας. Η τεχνολογία Aegis αφορά αντιπυραυλική άμυνα.

Σκοπός της άσκησης είναι η βελτίωση των δυνατοτήτων για συνδυασμένες επιχειρήσεις και αεροπορικές επιδρομές, καθώς και η επίδειξη "ισχυρής θέλησης και σταθερής στρατιωτικής ετοιμότητας για τη νικηφόρα αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης από τη Β. Κορέα, με κυρίαρχη δύναμη στην περίπτωση κρίσης" σύμφωνα με δήλωση νοτιοκορεάτη στρατιωτικού.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από μια άσκηση στο Γκουάμ το 2007, που τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα επιχειρούν μαζί στον Δυτικό Ειρηνικό. Τα αεροπλανοφόρα θα συμμετάσχουν επίσης και σε ξεχωριστές ασκήσεις, με τρία Ιαπωνικά αντιτορπιλικά, την Κυριακή.

Εν μέσω των αυξανόμενων προσπαθειών της Β. Κορέας να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα, οι ΗΠΑ στέλνουν όλο και πιο συχνά πολεμικά οχήματα στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και μεγάλης εμβέλειας βομβαρδιστικά, είτε για περιπολίες, είτε για ασκήσεις.

Τους τελευταίους μήνες, η Β. Κορέα έχει πραγματοποιήσει δοκιμές διηπειρωτικών βαλιστικών πυραύλων, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ αν αναπτυχθούν περαιτέρω και έχει διεξαγάγει την πιο ισχυρή πυρηνική της δοκιμή. Επίσης, έχει εκτοξεύσει μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους πάνω από την Ιαπωνία και έχει απειλήσει να τους κατευθύνει προς το Γκουάμ, το οποίο είναι έδαφος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και αποτελεί στρατιωτικό κόμβο.

Ο Τραμπ συνέχισε τη σκληρή γλώσσα εναντίον της Πιονγιάνγκ, σε ομιλία του στη Σύνοδο της Asia-Pacific Economic Cooperation, στο Βιετνάμ, λέγοντας ότι το μέλλον της περιοχής "δεν μπορεί να είναι υπό την ομηρία των διεστραμμένων φαντασιώσεων για βίαιη κατάκτηση και πυρηνικό εκβιασμό ενός δικτάτορα".

Ο Τραμπ έστειλε επίσης μια αιχμηρή προειδοποίηση στη Β. Κορέα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ν. Κορέας, λέγοντας: "Μην μας υποτιμάτε. Και μη μας δοκιμάζετε."

Σχόλια