Χαμάς: η συνεργασία είναι η βάση της ειρηνευτικής διαδικασίας


Η Χαμάς δήλωσε εχθές ότι η "αληθινή συνεργασία" είναι η μόνη βάση που εγγυάται την επιτυχία της συμφιλίωσης στην Παλαιστίνη.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης που διοργανώθηκε από την Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα, το μέλος της Χαμάς, Khalil Al-Hayya, δήλωσε: "Αν θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να δουν μια πραγματική συμφιλίωση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αυτή θα πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία. Όλοι πρέπει να συμμετέχουν στη συμφιλίωση. Κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί, επειδή η Παλαιστίνη είναι για όλους μας."

Ο Al-Hayya τόνισε ότι η Χαμάς είναι "πιο σοβαρή" σχετικά με τη συμφιλίωση απ' όσο ποτέ στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι τα Παλαιστινιακά κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της συμφιλίωσης.

Ο Khalil Al-Batsh, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, τόνισε επίσης τη σημασία της συμφωνίας μεταξύ των διαφόρων Παλαιστινιακών ομάδων, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της συμφιλίωσης "προκειμένου να επιστρέψει η Παλαιστίνη και η Γάζα στην κανονική ζωή και να πάψουν άμεσα να υποφέρουν."

Όλες οι Παλαιστινιακές ομάδες έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν στο Κάιρο την Πέμπτη για να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τη συμφιλίωση.

Η Χαμάς και η Φατάχ ήρθεν σε συμφωνία στις 14 Οκτώβρη, αμέσως μετά τη διάλυση της κυβέρνησης της Χαμάς στη πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Σχόλια