Όταν η CIA εξέταζε το ενδεχόμενο βιολογικών και τρομοκρατικών επιθέσεων για να πλήξει την Κούβα


Στο μακρινό 1962. Σύμφωνα με την ίδια τη CIA…

Μετά τον πρόσφατο αποχαρακτηρισμό 3000 εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ήρθε στην επιφάνεια μια ιστορία που εκτυλίχθηκε το 1962.

Ο Φιντέλ Κάστρο βρισκόταν ήδη στην εξουσία για τρία χρόνια και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, έψαχναν από καιρό ευφάνταστους τρόπους να τον ξεφορτωθούν. Έναν από αυτούς, πρότεινε και ο τότε αναπληρωτής διευθυντής της CIA, Marshall Carter, σε συνάντηση που είχε με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον Carter, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν βιολογικά όπλα, ώστε να καταστραφούν οι σοδειές στην Κούβα. Στόχος ήταν να πληγεί η εικόνα του Φιντέλ Κάστρο και να αυξηθεί η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του.

Η πρόταση του Carter, δε βρήκε σύμφωνους τους υπόλοιπους αξιωματούχους. Όλοι ήταν σίγουροι πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ερευνηθεί και στο τέλος να αποκαλυφθεί πως υπεύθυνες ήταν οι ΗΠΑ.

Στα ίδια έγγραφα, γίνεται λόγος και για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να σκηνοθετηθούν στο έδαφος των ίδιων των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μαϊάμι. Στο Μαϊάμι είχε ήδη αρχίσει να δημιουργείται μία κουβανική κοινότητα από αυτομολήσαντες και το σχέδιο ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις να χρεωθούν στην κουβανική κυβέρνηση η οποία θα εμφανιζόταν πως κυνηγούσε όσους έφευγαν από το νησί. Παράλληλα εξεταζόταν και το ενδεχόμενο να βυθίσουν κάποιο πλοιάριο με Κουβανούς, που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά, τη στιγμή που σύμφωνα με αναλύσεις του FBI και της CIA, μία αντεπανάσταση ήταν έτοιμη στο εσωτερικό της Κούβας και ο Φιντέλ Κάστρο θα έχανε την εξουσία μέσα σε μερικούς μήνες. Σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, μεγάλα συμφέροντα, όπως τραπεζίτες και βιομήχανοι, ήθελαν να φύγει ο Κάστρο από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

Τα συγκεκριμένα σχέδια που κατέστρωναν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, έμειναν απλά στα χαρτιά, αφού ήταν πολύ εύκολο να αποκαλυφθούν πως είχαν σκηνοθετηθεί ή δημιουργηθεί από τις ΗΠΑ. Στράφηκαν έτσι σε πιο παραδοσιακές μεθόδους, όπως αυτή της απλής δολοφονίας, με το Φιντέλ Κάστρο να επιβιώνει περίπου 600 απόπειρες και να πεθαίνει 54 χρόνια μετά, σε ηλικία 90 χρονών…

Σχόλια