"Αισχρή και φαύλη" πράξη η δολοφονία του ανάπηρου Παλαιστίνιου αγωνιστή


Ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε "ακατανόητη" τη δολοφονία του Παλαιστίνιου ανάπηρου αγωνιστή, Τουράγια, στην διάρκεια διαμαρτυριών για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Από τη μεριά τους, οι Ισραηλινές αρχές δηλώνουν ότι ο Τουράγια δεν ήταν στόχος.

Σε ανακοίνωση του ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Zeid Ra'ad al-Hussein, είπε ότι ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, κοντά στα σύνορα της Γάζας, την Παρασκευή.

Ο Χουσεΐν είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τουράγια αποτελούσε άμεση απειλή όταν πυροβολήθηκε και ότι "τα στοιχεία που συνέλεξα έως τώρα από τη Γάζα δείχνουν ότι η βία που ασκήθηκε ήταν υπερβολική".

Η ανακοίνωση έλεγε: "Δεδομένης της σοβαρής αναπηρίας, η οποία ήταν εμφανής σε αυτούς που τον πυροβόλησαν, η δολοφονία του είναι ακατανόητη - μια πραγματικά αισχρή και φαύλη πράξη."

Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σύμφωνα με τη δική τους έρευνα, δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία θανάτου του Τουράγια και ότι κανείς δεν τον στόχευσε με αληθινά πυρά, όταν ξέσπασαν οι ταραχές στη διάρκεια της διαδήλωσης. Στη δήλωσή τους αναφέρεται επίσης ότι οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και πέτρες και κατρακυλούσαν φλεγόμενες ρόδες αυτοκινήτων "με σκοπό να χτυπήσουν τους στρατιώτες και να προκαλέσουν ζημιές στα οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας".

Ακόμα, λένε ότι "επανειλημμένα" έχουν ζητήσει από τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους πληροφορίες για τον Αμπού Τουράγια, αλλά δεν έχουν πάρει απαντήσεις. "Εάν έχουμε επιπλέον στοιχεία, θα μελετηθούν και θα ερευνηθούν."

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ιατρικό προσωπικό στη Γάζα, οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 4 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και τον Αμπού Τουράγια, και ότι 150 ήταν οι τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα ήταν στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας. Στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 Παλαιστίνιοι που διαδήλωναν εναντίον των στρατιωτών και των συνοριοφυλάκων.

Ο 29χρονος Αμπού Τουράγια λάμβανε τακτικά μέρος σε διαδηλώσεις. Σε συνεντεύξεις του είχε δηλώσει ότι είχε χάσει και τα δυο του πόδια κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών της Γάζας από το Ισραήλ, το 2008.

Σχόλια