Άταφοι μένουν οι Παλαιστίνιοι που δολοφονούνται από τον Ισραηλινό στρατό κατοχής


Η Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Ayelet Shaked, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι σωροί των δολοφονημένων από τις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεν θα επιστρέφονται για ταφή στις οικογένειές τους.



«Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα σώματα των τρομοκρατών δεν θα επιστρέφονται» είπε η Σακέντ στους δημοσιογράφους. «Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο δρόμων σχετικά με αυτό το ζήτημα. Είτε τον δρόμο που προτιμούμε, είτε τη νομοθεσία.»

Τη Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι το κράτος δεν επιτρέπεται να κρατά τις σωρούς των Παλαιστίνιων για να τις χρησιμοποιεί ως «μάρκες για παζάρεμα».

Με βάση αυτήν την απόφαση, η Ισραηλινή κυβέρνηση έχει ένα περιθώριο έξι μηνών για να ασκήσει έφεση, αλλιώς θα πρέπει να παραδώσει τις σωρούς άνευ όρων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κρατούν σωρούς εκατοντάδων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και 10 οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τις εξεγέρσεις που ξέσπασαν τον Οκτώβρη του 2015. Πολλοί πιστεύουν ότι θα τα χρησιμοποιήσουν σε επόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση των ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται ως αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα σώματα των Παλαιστινίων φυλάσσονται σε κοιμητήρια πολύ κοντά σε στρατιωτικές περιοχές, όπου οι πολίτες και οι ΜΚΟ δεν έχουν πρόσβαση.

Σχόλια