Αναστασιάδης: Στις διαπραγματεύσεις η εισβολή ξεχάστηκε εδώ και χρόνια


Την θέση ότι «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια» διατύπωσε ο νυν Πρόεδρος και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι στις διεθνείς διεργασίες για τη λύση του Εθνικού Προβλήματος «δεν έχει σημασία αν γίνεται αναφορά στην εισβολή και κατοχή», καθώς «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια και μιλάμε για λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Το απόσπασμα μπορεί κανείς να ακούσει στο σημείο 23:08 του σχετικού βίντεο. 




Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ωστόσο ότι ποτέ κατά τις διαπραγματεύσεις δεν παραγνωρίστηκε πως πρόκειται «περί παρανόμου επεμβάσεως της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι σημασία δεν έχει «πώς ονομάζεται η παράνομος ενέργεια ή η ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος».

Στην παρατήρηση ότι σε μια διαπραγμάτευση οι λέξεις έχουν σημασία, ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε, λέγοντας όμως ότι «μέσα από δικές μας ενέργειες, λαϊκισμούς και τα εύκολα ζητήματα, ωθήσαμε τον κυπριακό λαό να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναγνώρισε ότι ακόμα και η επιτροπή αποζημιώσεων δεν είναι παρά ένα τουρκικό ένδικο μέσο».

Υπογράμμισε δε ότι για πρώτη φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ «υιοθέτησε την δική μας θέση, ότι χωρίς λύση των θεμάτων εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και στρατού» δεν λύνεται.

Ερωτηθείς για τα συνθήματα που συνδέονται με το Κυπριακό, όπως το «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» και το «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους» και κατά πόσο αυτά τα συνθήματα μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα, απάντησε «δυστυχώς όχι».

«Αυτά ήταν απολύτως συμβατά στα πρώτα χρόνια, προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα. Μετά από τόσα χρόνια, απλά δεν επηρεάζουν, διότι έχουν δημιουργηθεί δυστυχώς καταστάσεις και δεν είναι από αυτά που εξαρτάται η λύση ή όχι του Κυπριακού. Δεν ξεχνούμε βεβαίως και διεκδικούμε μια λύση», είπε.

Όσον αφορά στο σύνθημα «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», είπε ότι κάποτε αυτό είχε εφαρμογή.

«Σήμερα έχει εφαρμογή;» διερωτήθηκε ρητορικά.

«Δυστυχώς κάθε χρόνος και κάθε μέρα που περνά τσιμεντώνονται τετελεσμένα. Η Κερύνεια κάποτε είχε 4.000 κατοίκους, σήμερα έχει 42.000. Μπορείτε να το διανοηθείτε;» είπε ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν φέρουν «ουδεμία» ευθύνη για αυτή την κατάσταση, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα αντίδρασης.

«Η μη λύση επιτρέπει δυστυχώς στην κατάχρηση και στην παγίωση των τετελεσμένων, με βάση τις επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας. Χρειάζεται απλά να είμαστε αρκούντως ρεαλιστές και αρκούντως διεκδικητικοί. Από τη μια αναγνωρίζουμε ότι ο χρόνος έχει σημασία, από την άλλη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχτούμε και τους όποιους όρους θέτει η Άγκυρα», κατέ
ληξε.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ.

Πηγή

Σχόλια