Μια μικρή βελτίωση στις συνθήκες ζωής στη Γάζα...


Το Ισραήλ θα ξαναρχίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε την Κυριακή η Παλαιστινιακή Αρχή Ενέργειας.

Στην ανακοίνωσή της, η Αρχή αναφέρει ότι το Ισραήλ θα παρέχει 50 μεγαβάτ στη Γάζα. Αυτό αποφασίστηκε όταν η Παλαιστινιακή κυβέρνηση της Ραμάλα αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να αρχίσει ξανά να πληρώνει για τον ηλεκτρισμό της αποκλεισμένης Γάζας, που είχε κοπεί μέσα στο 2017.

Μέχρι τώρα το σύστημα παροχής ενέργειας στη Γάζα λειτουργούσε μόνο για 3-4 ώρες κάθε μέρα. Με την αποκατάσταση της παροχής, η ενεργειακή ισχύς της Γάζας θα αυξηθεί στα 210 μεγαβάτ, δηλαδή το 46% των αναγκών της (450 μεγαβάτ) και θα το σύστημα λειτουργεί για 7 ώρες κάθε μέρα.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε σταματήσει να πληρώνει για την παροχή ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοικούνταν από τη Χαμάς.

Περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κατοικούν στην αποκλεισμένη Γάζα, οι οποίοι υποφέρουν από την ενεργειακή κρίση.

Η χρόνια έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας ανάγκασε τις τοπικές αρχές να καταφύγουν σε ένα αυτοσχέδιο σύστημα "εκ περιτροπής" παροχής ενέργειας, κόβοντας το ρεύμα σε κάποιες περιοχές, ώστε να μπορούν να παρέχουν σε άλλες.

Το Ισραήλ παρέχει 120 μεγαβάτ στη Λωρίδα της Γάζας και άλλα 32 μεγαβάτ προέρχονται από την Αίγυπτο. Το μοναδικό εν λειτουργία εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Γάζα είναι σε θέση να παρέχει μόλις 60 μεγαβάτ, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή Ενέργειας.

Σχόλια