Καταλονία: Σχηματίστηκε η νέα βουλή Ανεξαρτησίας, βαριά ήττα Ραχόι και παγκοσμιοποίησης!


Με πανηγυρισμούς εκατομμυρίων Καταλανών που βγήκαν στους δρόμους με σημαίες και κορναρίσματα χαράς, σχηματίστηκε η νέα βουλή της Καταλονίας. Είχε προηγηθεί το πραξικόπημα που έκανε ο αυταρχικός Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι που οδήγησε σε σύλληψη και φυλάκιση του ηγέτη του Αριστερού Ριζοσπαστικού κόμματος αυτονομίας ERC και αυτοεξορία τον ηγέτη των Αυτονομιστών Ποτζεμόν.

Το πραξικόπημα του Ραχόι κατέρρευσε!

Όμως οι εκλογές που προκηρύχτηκαν από τη Μαδρίτη με τη βεβαιότητα ότι θα εγκαταστήσουν κυβέρνηση -υποτακτικών στον Ραχόι και τα Γερμανικά αφεντικά του, που έχουν βουλιάξει όλη την Ισπανία σε απίστευτη λιτότητα και φοροκαρπαζιά, έπεσαν στο κενό, καθώς οι νέες εκλογές οδήγησαν σε νέα ισχυρή βουλή και επιτρέπει ξανά τον σχηματισμό κυβέρνησης αυτονομιστών! Το πραξικόπημα του Ραχόι, που θύμισε τον βομβαρδισμό της Γκουέρνικα, από τις Γερμανικές φασιστικές δυνάμεις σε συνεργασία με τους Φασίστες του Ισπανού Φράνκο, οδήγησε σε ήττα τον επίδοξο σύμμαχο του Σόιμπλε.

8 επανεκλεγμένοι βουλευτές σε φυλακή και εξορία

Παρότι ο Ραχόι έχει ήδη βάλει φυλακή 3 από τους νεοεκλεγμένους βουλευτές, και άλλοι 5 είναι στο εξωτερικό, οι πολίτες της Καταλονίας δεν πτοήθηκαν! Στις εκλογές που επαναπροκηρύχτηκαν τα Αυτονομιστικά κόμματα κέρδισαν, με το Republican Left of Catalonia (ERC), το κόμμα που ιστορικά βρίσκονταν πίσω από τον πόλεμο ενάντια στον φασιστικό στρατό του αιμοσταγούς δικτάτορα Φράνκο με 32 έδρες , το Junts per Catalunya (JuntsXCat) του διωγμένου, ανετραπέντος προέδρου της Καταλονίας Carles Puigdemont με 34 έδρες και το Popular Unity Candidacy (CUP), ένα αριστερό κόμμα με καθαρή θέση ενάντια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, 4 έδρες.

Σχηματίστηκε το νέο κοινοβούλιο νίκης του Καταλανικού λαού

Τα κόμματα υπέρ της αυτονομίας ανέλαβαν την Τετάρτη τον έλεγχο του κοινοβουλίου της Καταλανίας. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της περιφερειακής κυβέρνησης μετά από σχεδόν τρεις μήνες άμεσης κυριαρχίας από τη Μαδρίτη. Οι εορταστικές εκδηλώσεις εκατομμυρίων πολιτών, πολλών με σημαίες της Καταλονίας, ξέσπασαν καθώς ο Roger Torrent, της Ρεπουμπλικανής Αριστεράς (Republican Left of Catalonia (ERC)) ψηφίστηκε επικεφαλής της Βουλής. Ο 38χρονος δήμαρχος θα διαδραματίσει πλέον καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για τη μοίρα του Carles Puigdemont, του εκριζωμένου καταλανικού ηγέτη. Ο ρόλος του κ. Torrent έρχεται με κάποιο βαθμό κινδύνου: ο προκάτοχός του, η Carme Forcadell, αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξέγερση για τη διευκόλυνση της προσπάθειας ανεξαρτησίας από τις πραξικοπηματικές δυνάμεις του Ισπανού Ραχόι.

Ηθική και εκλογική ήττα Ραχόι

Ο Ισπανός Ραχόι, του οποίου το κόμμα στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν μετά τη βίαιη από αυτόν διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, καταποντίστηκε στις εκλογές, παίρνοντας μόλις 4% χάνοντας τις μισές ψήφους και έδρες που είχε, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, σχεδόν γελοιοποίηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις ακόμη και στο σύνολο της Ισπανίας, δίνουν στο κόμμα του το χαμηλότερο ποσοστό όλων των εποχών, μόλις 23%. Η νέα πανίσχυρη, επομένως Καταλανική κυβέρνηση βρίσκει την κυβέρνηση Ραχόι, που στο παρόν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς, χωρίς επιρροή και αποδοχή από τον λαό όχι μόνο της Καταλονίας, αλλά ακόμη και στην υπόλοιπη Ισπανία! Η νίκη του κ. Torrent εκθειάστηκε από τον αυτοεξόριστο πρόεδρο της Καταλονίας, Ποζτεμόντ.

Σχόλια