Με ειδική νομοθεσία θα "παίρνουν πόδι" από τη Γερμανία όσοι μετανάστες θεωρούνται "αντισημίτες"


Τα κυβερνώντα κόμματα της Γερμανίας σχεδιάζουν νομοθεσία με την οποία θα διευκολύνεται η απέλαση μεταναστών που θεωρούνται αντισημίτες.

Το νομοσχέδιο που προτάθηκε από τη συντηρητικό συνασπισμό CDU-CSU της Άγκελα Μέρκελ προβλέπει ότι η "απόλυτη αποδοχή της ιουδαϊκής ζωής" θα είναι το κριτήριο για την ενσωμάτωση [ή όχι] των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.

Όπως δημοσίευσε η Die Welt, το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι "αυτοί που αρνούνται την ιουδαϊκή ζωή στη Γερμανία, ή αμφισβητούν το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, δεν μπορούν να έχουν θέση στη χώρα μας".

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι τα νέα μέτρα προτείνονται ενόψει της επετείου του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου.

Ο Stephan Harbarth, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU-CSU, δήλωσε: "Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά στον αντισημιτισμό των μεταναστών που έχουν αραβικές καταβολές ή είναι από αφρικανικές χώρες."

Το Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ράμερ για τις Γερμανο-Ιουδαϊκές σχέσεις, της American Jewish Committee, σύμφωνα με την οποία ο αντισημιτισμός των μουσουλμάνων προσφύγων είναι "αχαλίνωτος" και απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση.

Γενικά, για τις εντολές απέλασης θα ακολουθείται η πολιτική της Γερμανικής κυβέρνησης που ορίστηκε το 2016, αλλά οι μετανάστες που θα κριθούν ένοχοι για αντισημιτισμό θα απομακρύνονται από τη χώρα με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου.

Το νέο σχέδιο νόμου προέκυψε μετά τις οργισμένες αντιδράσεις γερμανών αξιωματούχων, όταν διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες, κατά τις διαμαρτυρίες για την απόφαση του Ντ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Προτάθηκε ακόμα, από τον Υπουργό Εσωτερικών, Thomas de Maiziere, να συσταθεί επιτροπή αντισημιτισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο "λόγο μίσους" (hate speech) εναντίον του Ισραήλ, αλλά και της εβραϊκή κοινότητας της Γερμανίας.

"Κάθε εγκληματική ενέργεια με κίνητρο τον αντισημιτισμό είναι ντροπή για τη χώρα μας" δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, είπε ότι ένιωσε "σοκ και ντροπή" για τους διαδηλωτές και πρόσθεσε ότι η καταδίκη του αντισημιτισμού είναι "αδιαπραγμάτευτη" προϋπόθεση για να ζήσει κανείς στη Γερμανία.

Ο εκτελών χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης, Heiko Maas, είπε ότι ο αντισημιτισμός είναι "επίθεση εναντίον όλων" και δεν μπορεί "να επιτραπεί η θέση του [στην κοινωνία] ξανά".

Οι αλλοδαποί με έγκυρες άδειες διαμονής, ακόμα και αυτοί που τους έχει χορηγηθεί άσυλο, μπορούν και τώρα να εκδιωχθούν από τη χώρα, εάν διαπράξουν σοβαρό έγκλημα.

Για παράδειγμα, το 2017, ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί σε 2,5 χρόνια φυλάκιση σε κέντρο κράτησης ανηλίκων, για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης με θανάσιμες συνέπειες, απελάθηκε πίσω στη Σερβία, μόλις εξέτισε την ποινή του.

Η "απειλή απέλασης" μπορεί να εκδίδεται από τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Μεταναστών και Προσφύγων, αλλά η τελική απόφαση είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

Οι τοπικές αρχές μπορούν να αρνηθούν να απελάσουν κάποιον, αν θεωρήσουν ότι η επιστροφή αυτού του ατόμου πίσω στη χώρα του μπορεί να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο ή ότι δεν είναι σε φυσική ή πνευματική κατάσταση για να ταξιδέψει.

Το 2016 έγιναν 25.375 απελάσεις από τη Γερμανία, σημειώνοντας αύξηση 21,5% σε σχέση με το 2015.

Το 2017 η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ένα σχέδιο 16 σημείων, για την επιτάχυνση των απελάσεων, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πολλοί σχολιαστές είδαν αυτήν την κίνηση ως μια προσπάθεια να συσπειρώσει τη συντηρητική βάση του κόμματός της, απαντώντας στην κριτική του κόμματος Alternative for Germany (AFD) για την πολιτική χορήγησης ασύλου της χώρας.

Σχόλια