Ψηφιακές ταυτότητες και μικροτσίπ, με αφορμή το προσφυγικό


[Σχόλιο από τα Μαντάτα: Όλες οι επιδιώξεις της ΝΤΠ περνούν με πρόσχημα ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ειδικά το προσφυγικό ζήτημα έχει αποδειχθεί ένας πολύτιμος Δούρειος Ίππος.
Το παρακάτω άρθρο είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.]

Ζούμε σε μια επαναστατική εποχή. Είμαστε όλοι μέρος της νέας, ψηφιακής εποχής, ως υποκείμενα, αλλά και φορείς της αλλαγής. Στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, την Υπηρεσία Προσφυγικού του ΟΗΕ, εξετάζουμε με ποιους τρόπους η ψηφιακή μεταλλαγή αγγίζει πλέον κοινότητες, οι οποίες μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν εκτός του πλέγματος, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό προσφέρει στους ανθρώπους νέες ευκαιρίες, είτε είναι μια ομάδα Σομαλών προσφύγων που ζουν στην Κένυα και βοηθούν μαθητές της Αμερικής με τα μαθηματικά τους, είτε είναι οι καλλιτέχνες Τουαρέγκ, πρόσφυγες στην Μπουργκίνα Φάσο, που πουλούν τα φημισμένα χειροτεχνήματα και κοσμήματά τους διαδικτυακά σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Φανταστείτε μια νέα εποχή, όπου η ταυτότητά μας μπορεί να αποθηκευτεί ψηφιακά, όπου ένα άτομο που έχει χάσει τα χαρτιά του σε μια εμπόλεμη ζώνη, θα μπορεί πλέον να πιστοποιηθεί. Εκτός από τις παραδοσιακές μεθόδους των συνεντεύξεων και των ελέγχων εγγράφων, η Ύπατη Αρμοστεία και άλλοι φορείς θα μπορούν να επανακτήσουν την ταυτότητά του, αναλύοντας απλώς τον αριθμό του τηλεφώνου του, ή του τραπεζικού του λογαριασμού. Πολλά παιδιά δεν διαθέτουν πιστοποιητικά γέννησης και αυτό μπορεί να τους στερήσει τα βασικά τους δικαιώματα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως υπάρχουν ψηφιακά αρχεία, που περιλαμβάνουν ημερομηνία γέννησης, εμβολιασμούς και ιατρικό ιστορικό και πιθανότατα φυλάσσονται σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Δεν θα έπρεπε αυτά τα αρχεία να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογητικά για την έκδοση εγγράφων ταυτότητας;

Πολύ συχνά, οι πόλεμοι διασκορπίζουν οικογένειες. Οι ψηφιακές ταυτότητες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να φέρουν νέες λύσεις στον τρόπο απόδειξης ότι τα συγκεκριμένα άτομα ανήκουν στην ίδια οικογένεια και πρέπει να επανενωθούν. Μια ασφαλής ψηφιακή ταυτότητα μπορεί επίσης να ωφελήσει και τα κράτη στο να ταυτοποιήσουν όσους ζουν στην επικράτειά τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να καταγράφει εκατομμύρια πρόσφυγες για λογαριασμό των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο. Οι ταυτότητες των προσφύγων δεν τυπώνονται πλέον σε χαρτί, αλλά είναι πλαστικές κάρτες. Στο επόμενο βήμα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και ένα μικροτσίπ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα ΑΤΜ, ώστε να μπορούν να κάνουν ανάληψη τα χρήματα που τους στέλνουν οι συγγενείς τους και/ή να αποθηκευθεί η ταυτότητα στο "cloud", ώστε να μπορεί εύκολα να εμφανίζεται στο smartphone του πρόσφυγα.

Το ζήτημα του βιοπορισμού είναι κρίσιμο για την ένταξή τους και για την εξάλειψη της φτώχειας. Σε κάποιες χώρες δεν επιτρέπεται στους πρόσφυγες να εργαστούν ή να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Τέτοιοι περιορισμοί, ωστόσο, είναι δύσκολο να επιβληθούν αν κάποιος εργάζεται μέσω του ίντερνετ για μια ξένη εταιρεία ή ανοίγει online έναν τραπεζικό λογαριασμό σε μια ξένη τράπεζα. Οι νέες ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση έχουν δημιουργήσει έναν χώρο για να επανεξετάσουν οι χώρες τις περιοριστικές νομοθεσίες τους. Οι πρόσφυγες και τα ευάλωτα άτομα δεν θα πρέπει να εμποδίζονται από το νόμο να ζουν αξιοπρεπώς, ειδικά όταν η τεχνολογία τους επιτρέπει να έχουν μια βιώσιμη εργασία.

Η τεχνολογική ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση είναι σημαντικά παγκόσμια φαινόμενα που επηρεάζουν βαθιά όλες τις πτυχές σε κάθε κοινωνία. Η κλίμακα, το πεδίο εφαρμογής και η πολυπλοκότητά τους είναι ιδιαίτερα εκτεταμένα. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν δυστοπικά στοιχεία στη νέα, ψηφιακή εποχή, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διαμορφώσουμε τον νέο κόσμο, όπου οι άνθρωποι ενδυναμώνονται αντί να καταπιέζονται και όπου νέες λύσεις μπορεί να μας βοηθήσουμε να εξαλείψουμε παλιά και καινούρια προβλήματα.

Για να επιτύχουμε αυτό το μέλλον, χρειάζεται συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και άλλα εκτοπισμένα άτομα να ευημερήσουν, χάρη στις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή εποχή μας. Στην Ύπατη Αρμοστεία πιστεύουμε στην ενδυνάμωση των ατόμων. Η online μάθηση και η απομακρυσμένη πρόσβαση στην εργασία και τις διοικητικές υπηρεσίες είναι ήδη μια πραγματικότητα. Δεν είναι παρατραβηγμένο να φανταστούμε μια εποχή όπου οι πρόσφυγες θα υποβάλλουν online το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου, θα δίνουν συνέντευξη μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης και θα παραλαμβάνουν την απόφαση για άσυλο με ασφαλές μήνυμα μέσω ενός "bock chain key".

Ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε, συνδράμουμε και υποστηρίζουμε τα άτομα, αλλά και βοηθάμε τις κυβερνήσεις να βρούνε λύσεις, θα αλλάξει επίσης εις βάθος. Είναι αφελές, έως ανόητο, να πιστεύουμε ότι οι συνεχείς αλλαγές της εποχής μας, θα αφήσουν άθικτες τις υπηρεσίες που προσφέρουν βοήθεια. Στον ιστότοπο της Ύπατης Αρμοστείας υπάρχει ένα νέο μπλογκ, το οποίο έχει ως σκοπό να παρέχει την πλατφόρμα για τη συνέχιση αυτής της συζήτησης. Είναι ένας χώρος όπου οι συνάδελφοι στην Ύπατη Αρμοστεία, αλλά και οι φίλοι και συνεργάτες στην κοινότητα των ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς θεσμοί, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι εταιρείες τεχνολογίας, μπορούν να συνευρεθούν και να εμπλακούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης και διαλόγου, προκειμένου να προγραμματιστούν και να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές αλλαγές. Είναι επίσης απαραίτητο να διαβουλευτούμε περισσότερο με τους πληθυσμούς που επηρεάζονται, να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα αλληλεπιδρούμε στο μέλλον, να βρούμε με ποιον τρόπο θα εγγυηθούμε την ασφάλεια και εγκυρότητα των δεδομένων, να διαμορφώσουμε ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα δικαιώματα των ευάλωτων ατόμων και εντέλει, να δώσουμε στους πρόσφυγες και τα υπόλοιπα εκτοπισμένα άτομα ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες στο να αδράξουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα, ψηφιακή εποχή.

Το σύνθημα "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω" ισχύει για όλες τις χώρες και όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ακόμα και στον ψηφιακό χώρο.

Σχόλια