Ουγκάντα και Ρουάντα διαψεύδουν ότι θα δεχτούν μετανάστες από το Ισραήλ



Η Ρουάντα και η Ουγκάντα ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι δεν έχουν κάνει καμία συμφωνία για να πάρουν Αφρικανούς μετανάστες από το Ισραήλ, όπως καταγγέλλεται από πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα πληρώσει τα έξοδα, ώστε χιλιάδες αφρικανοί μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, να γυρίσουν στην πατρίδα τους ή σε τρίτο κράτος, απειλώντας τους με φυλάκιση, αν συλληφθούν στο Ισραήλ μετά το τέλος του Μάρτη.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν είπε πού θα πάνε οι πρόσφυγες. Αλλά οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Hotline for Refugees and Migrants, δήλωσαν ότι η Ουγκάντα και η Ρουάντα συμφώνησαν να δεχτούν μετανάστες από το Ισραήλ κατά το παρελθόν.

"Η Ρουάντα δεν έχει κάνει κανενός είδους συμφωνία με το Ισραήλ, για να φιλοξενήσει αφρικανούς μετανάστες 
από εκεί " δήλωσε σε tweet ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα, Olivier Nduhungirehe, την Παρασκευή.

Αντίστοιχα και ο ομόλογός του, της Ουγκάντα, Okello Oryem, είπε στο Reuters:

"Δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία ή κανενός άλλου είδους συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουγκάντα και της Ισραηλινής κυβέρνησης, για υποδοχή προσφύγων από το Ισραήλ." Και πρόσθεσε ότι κάθε πληροφορία για το αντίθετο είναι "ψεύτικη είδηση" (fake news).

Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών στο Ισραήλ, προέρχονται από την Ερυθρέα και το Σουδάν. Πολλοί λένε ότι έφυγαν λόγω πολέμου και οικονομικών δυσκολιών, αλλά το Ισραήλ τους μεταχειρίζεται ως οικονομικούς μετανάστες.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Ισραήλ ότι εφαρμόζει πολιτική καθυστέρησης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και ότι αρνείται τη χορήγηση ασύλου σε άτομα που νόμιμα τη δικαιούνται.


Σχόλια