Τι είδε η ΔΕΗ στα Σκόπια, οι ευκαιρίες στην Αλβανία και το στοίχημα της Τουρκίας


[Σχόλιο από τα Μαντάτα: Δε βάζει θέμα... ονόματος η ΔΕΗ! 😉]

Σε μια αγορά που τώρα μόλις απελευθερώνεται όπως στη γειτονική FYROM, τις περισσότερες ευκαιρίες έχει όποιος μπει σε αυτήν πρώτος.

Κάπως έτσι το σκέφτηκε η ΔΕΗ που ετοιμάζεται να εξαγοράσει την EDS, με χαρτοφυλάκιο πελατών 320 MW ή το 40% των εταιρειών της γείτονος με πάνω από 50 υπαλλήλους, και παρουσία μέσω θυγατρικών σε Σερβία, Σλοβακία και Κόσσοβο.

Η αγορά ηλεκτρισμού της FYROM μόλις τώρα ανοίγει στον ανταγωνισμό, και η ΔΕΗ βλέπει ευκαιρίες, πόσο μάλλον όταν ψάχνει εναγωνίως έσοδα από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος για να καλύψει τις επικείμενες εγχώριες απώλειες. Εξάλλου, η κίνηση πρέπει να "διαβαστεί" ως ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών που φέρνει η επικείμενη ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς, και η εκκίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο θα μπορούσε να αναδειχθεί ακόμη και σε περιφερειακό.

Τα Σκόπια είναι ένας σημαντικός σταθμός, αλλά όχι ο μόνος. Αν και είναι ακόμη νωρίς για ανακοινώσεις, η ΔΕΗ εξετάζει εδώ και καιρό κάποιες περιπτώσεις επένδυσης στα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας, όπου και έχει ήδη συστήσει θυγατρική, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο βλέπει και άλλες χώρες στην ευρύτερη γειτονιά.

Βέβαια υπάρχει και η Τουρκία. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε γίνει γνωστό ότι η ΔΕΗ έβαλε στο στόχαστρο επένδυση στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, με πάρτνερ την κινεζική Shenhua. Ο λόγος για μονάδα της τάξης των 1.000 MW στην κεντρική Τουρκία, όπου και βρίσκεται το τρίτο μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της χώρας, σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει ο Μ. Παναγιωτάκης, από το βήμα του ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τα πεδία, τα οποία προς το παρόν ανήκουν στην εταιρεία Electricity Generation Inc (EUAS) μαζί με σχέδιο κατασκευής μονάδας ισχύος 1.080 MW, αποτελούν μέρος ενός προγράμματος ιδιωτικοποίησης.

Έκτοτε, λεπτομέρειες για την ελληνο-κινεζική "έφοδο" στο Εσκί Σεχίρ δεν έγιναν γνωστές. Σύμφωνα ωστόσο με παλαιότερα δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης των κοιτασμάτων του Εσκί Σεχίρ, με όρο την δημιουργία μονάδας 1.080 MW, είναι η 26η Ιανουαρίου 2018. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ελάχιστη τιμή πώλησης του ρεύματος στο εθνικό δίκτυο είναι τα 5 με 6 δολάρια / kWh. Είναι η μίνιμουμ τιμή στην οποία θα πουλά την παραγόμενη ενέργεια στο εθνικό τουρκικό δίκτυο ο νικητής του διαγωνισμού.

Στη Τουρκία επομένως η ΔΕΗ ετοιμάζεται να εισέλθει "αγκαζέ" με την έμπειρη Shenhua. "Στρατηγική μας επιλογή είναι να γίνουμε ηγέτες στην περιοχή μας, γεγονός που θα μας δώσει το διαβατήριο να αναπτυχθούμε όπως οι σύγχρονες εταιρείες ηλεκτρισμού, αυτή τη ΔΕΗ οραματιζόμαστε, του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος", είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ο κ. Παναγιωτάκης.

Εννοούσε με άλλα λόγια ότι δίχως κεφάλαια από νέες διεθνείς δραστηριότητες, δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΕΗ να σταθεί ποτέ στα πόδια της. Ακόμη και στο καλό σενάριο που τελεσφορήσει ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων, και μάλιστα με υψηλό τίμημα, χωρίς έσοδα από νέες δραστηριότητες, η ΔΕΗ δεν πρόκειται ποτέ να καλύψει μέρος των απωλειών που θα υποστεί ο τζίρος της από την μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της σε 49% ως το 2020.

Σχόλια