Ισραηλινοί απόστρατοι "σπάζουν τη σιωπή"


[Σχόλιο από τα Μαντάτα: Η οργάνωση Breaking the silence είναι αρκετά γνωστή για την προσπάθειά της να εκθέσει την πραγματική εικόνα της ζωής στις Κατεχόμενες από το Ισραήλ περιοχές της Παλαιστίνης και τη δράση του Ισραηλινού στρατού εκεί. Μια από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της, που έτυχε μεγάλης δημοσιότητας, ήταν η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Γκιρ στη Χεβρώνα. Για την οργάνωση, τη φιλοσοφία της και τους σκοπούς της, διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα τους τα παρακάτω.] 

Το "Breaking the silence" είναι μια οργάνωση βετεράνων πολεμιστών, που υπηρέτησαν στον Ισραηλινό στρατό από το ξεκίνημα της Δεύτερης Ιντιφάντα και έχουν αναλάβει να εκθέσουν στο Ισραηλινό κοινό την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής στις κατεχόμενες περιοχές. Θέλουμε να δώσουμε το έναυσμα για δημόσια συζήτηση σχετικά με το τίμημα που πληρώνουμε για μια πραγματικότητα στην οποία οι νέοι στρατιώτες αντιμετωπίζουν καθημερινά άμαχο πληθυσμό και εμπλέκονται στον έλεγχο της καθημερινής ζωής αυτού του πληθυσμού. Σκοπός της δουλειάς μας είναι να φέρουμε το τέλος της κατοχής.

Οι στρατιώτες που υπηρετούν στα Κατεχόμενα γίνονται μάρτυρες και συμμετέχουν σε στρατιωτικές δράσεις οι οποίες τους αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό. Περιπτώσεις κακοποίησης Παλαιστινίων, λεηλασίες και καταστροφές περιουσιών είναι συνηθισμένες πρακτικές πολλών χρόνων, αλλά ακόμα δικαιολογούνται ως εξαιρετικές και σπάνιες περιπτώσεις. Οι μαρτυρίες δίνουν μια διαφορετική, πολύ πιο ζοφερή εικόνα στην οποία η καταρράκωση των ηθικών αξιών αντικατοπτρίζεται στο είδος των εντολών και στους κανόνες εμπλοκής και δικαιολογείται στο όνομα της ασφάλειας του Ισραήλ. Παρόλο που αυτή η πραγματικότητα είναι γνωστή στους Ισραηλινούς στρατιώτες και αξιωματικούς, η Ισραηλινή κοινωνία συνεχίζει να κλείνει τα μάτια και να αρνείται όλα αυτά που γίνονται εξ ονόματός της.

Οι απόστρατοι που επιστρέφουν στη ζωή του πολίτη διαπιστώνουν το χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα που αντιμετώπισαν στα Κατεχόμενα και τη σιωπή γι' αυτήν την πραγματικότητα που επικρατεί στην κοινωνία τους. Για να μπορέσουν να ξαναγίνουν πολίτες, οι στρατιώτες αναγκάζονται να αγνοήσουν ό,τι είδαν και ό,τι έκαναν. Η προσπάθειά μας είναι να ακουστεί η φωνή αυτών των στρατιωτών και να πιέσουμε το Ισραήλ να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα που το ίδιο δημιούργησε.

Συλλέγουμε και δημοσιοποιούμε μαρτυρίες στρατιωτών οι οποίοι, όπως και εμείς, υπηρέτησαν στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από το Σεπτέμβρη του 2000 και μετά, διοργανώνουμε ομιλίες, συγκεντρώσεις σε σπίτια και άλλες εκδηλώσεις για να ρίξουμε φως στην ποραγματικότητα στα Κατεχόμενα, μέσα από τη φωνή των πρώην πολεμιστών. Επίσης, οργανώνουμε επισκέψεις στην Χεβρώνα και την περιοχή South Hebron Hills, με σκοπό να δείξουμε στην Ισραηλινή κοινωνία μια πραγματικότητα η οποία υπάρχει σε απόσταση λεπτών από το σπίτι τους, αλλά σπάνια εμφανίζεται στα ΜΜΕ.

Η οργάνωση Breaking the Silence ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004 από μια ομάδα στρατιωτών που υπηρέτησε στη Χεβρώνα και έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη θέση στην ισραηλινή κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, καθώς είναι η μοναδική που δίνει φωνή στις εμπειρίες των στρατιωτών. Μέχρι σήμερα, η οργάνωση έχει συλλέξει μαρτυρίες από 1.000 στρατιώτες που αντιπροσωπεύουν όλα τα στρώματα της ισραηλινής κοινωνίας και καλύπτουν σχεδόν όλες τις μονάδες που επιχειρούν στα Κατεχόμενα. 

'Ολες οι μαρτυρίες που δημοσιοποιούμε έχουν ερευνηθεί ενδελεχώς και όλα τα γεγονότα είναι διασταυρωμένα από επιπλέον αυτόπτες μάρτυρες ή αρχειακό υλικό άλλων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε στρατιώτης που καταθέτει στην οργάνωσή μας γνωρίζει τους σκοπούς της οργάνωσης και της συνέντευξής του. Οι περισσότεροι στρατιώτες επιθυμούν την ανωνυμία, λόγω των διαφόρων πιέσεων που ασκούνται από επίσημους αξιωματούχους του στρατού ή γενικά από την κοινωνία. Πρώτο μας μέλημα είναι αυτοί οι στρατιώτες που επιλέγουν να καταθέσουν δημόσια για την υπηρεσία τους.

Σχόλια