Η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας δωροδοκούνταν με εκατομμύρια από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας


Η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-χιέ, κατηγορείται ότι δέχτηκε δωροδοκίες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από την υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας.



Η Παρκ έγραψε ιστορία το 2013 όταν έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ιστορίας της Νότιας Κορέας. Ωστόσο, σχεδόν αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, η διοίκησή της ενεπλάκη σε διαδοχικά σκάνδαλα διαφθοράς.

Μέχρι το 2016 η προεδρία της Παρκ είχε σταματήσει λόγω μαζικών διαδηλώσεων που προκάλεσαν την απομάκρυνσή της από την εξουσία, ενώ αυξανόμενος αριθμός υπαλλήλων και διαχειριστών αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί της. Τελικά κατηγορήθηκε το 2017 αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κορέας διαπίστωσε ότι παραβίασε τους νόμους της χώρας προωθώντας τα συμφέροντα προσωπικών φίλων και ιδιωτικών εταιρειών με αντάλλαγμα χρήματα και χάρες.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση, αναμένοντας τη δίκη για 18 διαφορετικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της κατάχρησης εξουσίας, του εξαναγκασμού, του εκβιασμού και της δωροδοκίας.

Την περασμένη Πέμπτη οι κυβερνητικοί εισαγγελείς χρέωσαν την Παρκ με κατηγορίες για μηνιαίες δωροδοκίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) μεταξύ 50.000 και 190.000 δολαρίων. Τα μηνιαία ποσά υποτίθεται ότι παραδόθηκαν στην Παρκ σχεδόν αμέσως μόλις ανέλαβε την προεδρία του έθνους το 2013 και συνεχίστηκαν μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι μηνιαίες δωροδοκίες υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Ισχυρίζονται ότι τα μετρητά παραδίδονταν στους βοηθούς της Παρκ σε εγκαταλελειμμένους χώρους στάθμευσης και πλευρικούς δρόμους που βρίσκονται κοντά στο Blue House, το προεδρικό μέγαρο της Νότιας Κορέας. Τα χρήματα φέρεται ότι προήλθαν από αυτό που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν ως “ειδικά επιχειρησιακά κονδύλια” και προορίζονταν για εξαιρετικά μυστικές επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, δεν υπόκειτο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ή σε ετήσιους ελέγχους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Τα μυστικά κονδύλια φέρονται να χρησιμοποιούνταν από την Παρκ και τους βοηθούς της για δωροδοκίες σε αντάλλαγμα πολιτικών ευνοιών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Τον Νοέμβριο, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τρεις πρώην διευθυντές της NIS για κρυφή εκτροπή κεφαλαίων στην Παρκ από τον μυστικό προϋπολογισμό της υπηρεσίας. Οι τρεις άνδρες, ο Nam Jae-joon, ο Lee Byung-kee και ο Lee Byung-ho, ήταν επικεφαλής της NIS μεταξύ 2013 και 2016, όταν η Παρκ ήταν αρχηγός κράτους. Οι νέες κατηγορίες θα προσθέσουν δύο επιπλέον, μία για υπεξαίρεση κεφαλαίων και μία για δωροδοκία, στον μακρύ κατάλογο κατηγοριών της Παρκ.

Η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας αναμένεται να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 3 Μαρτίου.


Πηγή

Σχόλια