Οι ΗΠΑ κάνουν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Κουρδικού κράτους στη Συρία


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πολύ σύντομα θα στείλουν διπλωμάτες στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία, μια κίνηση η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της "χώρας των Κούρδων" στη Β. Συρία.

Αυτό αναφέρεται σε αραβική ημερήσια εφημερίδα, την Al-Sharq al-Awsat, ότι δήλωσε κορυφαίος δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.

Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να πάρει με το μέρος της τα τοπικά συμβούλια, να εκπαιδεύσει αρκετά άτομα για να εργαστούν σε κυβερνητικές υπηρεσίες (του "Κουρδικού κράτους") και να παράσχει τα απαραίτητα κεφάλαια για επιδιορθώσεις και βελτιώσεις των υποδομών στις περιοχές που ελέγχονται από τον αποκαλούμενο "Συριακό Δημοκρατικό Στρατό" (SDF), ο οποίος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και ελέγχει έκταση τριπλάσια σε μέγεθος από το κράτος του Λιβάνου.

Επίσης, ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η διοίκηση του Προέδρου Τραμπ είναι ήδη σε διαδικασία να αναπτύξει μια νέα στρατηγική για τη Συρία, κατά την οποία, ένας από τους βασικούς στόχους των ΗΠΑ είναι η διευκόλυνση της σύστασης κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία και έπειτα η παροχή διπλωματικής στήριξης, ώστε αυτό το κράτος να αναγνωριστεί από τις υπόλοιπες χώρες.

Αυτή τη στιγμή, ο SDF έχει υπό τον έλεγχό του μεγάλη περιοχή, η οποία μέχρι πρόσφατα ελεγχόταν από τον ISIL (Daesh στα αραβικά) και περιλαμβάνει και την πόλη της Ράκκα. Ο SDF δεν παραδίδει τον έλεγχο της περιοχής στη Συριακή διοίκηση και γι' αυτόν τον λόγο η Δαμασκός θεωρεί τη Ράκκα και τις περιοχές του SDF, ότι είναι ακόμα υπό κατοχή.

Η Συριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Άσαντ έχει επανειλημμένα καταδικάσει τα αναφερόμενα σχέδια και τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να διαμελίσουν τη Συρία και έχει καταγγείλει ότι υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Daesh.

Σχόλια