Εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας


Νέες αεροπορικές επιθέσεις έχει εξαπολύσει η Τουρκική πολεμική αεροπορία εναντίον των Κουρδικών στρατιωτικών μονάδων στη Συρία.


Σε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρεται ότι στόχος είναι το ΡΚΚ και όχι γενικά όλοι οι Κούρδοι. 

Η Τουρκία από την προηγούμενη εβδομάδα, άρχισε τις απειλές ότι θα επιτεθεί και στο Αφρίν, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα εκπαιδεύσουν μονάδα φύλαξης των συνόρων που θα αποτελείται από τον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και συνδέεται με τις Κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG). Εν τω μεταξύ, η επίθεση στο Αφρίν έχει ξεκινήσει, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς του YPG, όπου σύμφωνα με αναφορές υπήρξαν και θύματα αμάχων, ανάμεσα στα οποία και ο τραυματισμός ενός 6χρονου παιδιού.

Οι κούρδοι της Συρίας δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το Αφρίν και να μην επιτρέψουν τουρκική εισβολή.

Η επίθεση της Τουρκίας έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, με χιλιάδες να διαδηλώνουν τόσο στο Αφρίν, όσο και σε άλλες συριακές πόλεις.

Την αντίθεσή τους στην επίθεση έχει εκφράσει και ομάδα δυτικών ακαδημαϊκών και ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων και ο Νόαμ Τσόμσκυ, οι οποίοι έχουν εκδώσει μια επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα.


Τα σχέδια των ΗΠΑ για ενίσχυση της συνεργασίας τους με το YPG, αποτέλεσαν το "κόκκινο πανί" για τον Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι φτιάχνουν έναν "στρατό τρομοκρατών" στα σύνορα της Τουρκίας.

"Μια χώρα, την οποία αποκαλούμε σύμμαχο, φτιάχνει έναν στρατό τρομοκρατών στα σύνορά μας" είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. "Ποιος άλλος θα είναι ο στόχος αυτού του τρομοκρατικού στρατού, αν όχι η Τουρκία; Η αποστολή μας είναι να τον καταπνίξουμε προτού καν γεννηθεί."

Η Ρωσία έχει επίσης αντιταχθεί στα σχέδια των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα οδηγήσουν στον διαμελισμό της Συρίας. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε την κίνηση των ΗΠΑ "προκλητική και μονομερή". Η δε Συρία από τη μεριά της, δηλώνει ότι θα ανακτήσει τον έλεγχο στο σύνολο της επικράτειάς της, θα απομακρύνει κάθε στρατιωτική δύναμη των Κούρδων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και ότι τα σχέδια των ΗΠΑ αποτελούν ευθεία επίθεση στην κυριαρχία του Συριακού κράτους.

Η Ρωσία και το Ιράν, με πρόσκληση του Συριακού κράτους, σχεδιάζουν να κρατήσουν κάποιες από τις δυνάμεις τους στη Συρία. Η μονάδα που σχεδιάζουν να φτιάξουν οι ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαπραγματευτικό χαρτί, που να δείχνει ότι και οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στη Συρία και να αποτελέσει και ένα μέσο πίεσης προς τη Ρωσία για να διαπραγματευτεί για το μέλλον του Άσαντ.


Εν τω μεταξύ, το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να επεκτείνει το "μίνι χαλιφάτο" του στον άξονα Χαμά - Ιντλίμπ, εξαπολύοντας επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και από δυνάμεις των ανταρτών - τζιχαντιστών.

Τις τελευταίες μέρες, το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει να απομακρύνει εντελώς τις τζιχαντιστικές δυνάμεις της Hay’at Tahrir Al-Sham από το νοτιοανατολικό κομμάτι του Κυβερνείου της Χαμά, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο με τον Συριακό Αραβικό Στρατό κοντά στον άξονα του Ιντλίμπ.

Έχοντας υπό τον έλεγχό του αυτήν την περιοχή, το ΙΚ θα στρέψει τώρα την προσοχή του προς την νότια περιοχή του Κυβερνείου του Ιντλίμπ, όπου θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο ΣΑΣ πολεμά με τους αντάρτες τζιχαντιστές.

Ο ΣΑΣ ήδη επιτίθεται εναντίον του ΙΚ, αλλά η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη.


Το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει επιθέσεις και στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, από την Παρασκευή, εναντίον των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και αποτελούνται κυρίως από Κούρδους. Ο ISIS προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μια ισχυρή αμμοθύελλα για να προωθηθεί χωρίς να γίνει αντιληπτός, αλλά αυτή η επιχείρηση δεν πήγε και τόσο καλά και αναφέρονται σοβαρές απώλειες και από τις δύο πλευρές. 

Σχόλια