Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους νεοναζί της Ουκρανίας


Τον περασμένο Νοέμβριο, μια ομάδα επιθεώρησης του Αμερικανικού στρατού επισκέφθηκε το Τάγμα Αζόφ στην πρώτη γραμμή του Ουκρανικού εμφυλίου για να συζητήσει τα επιχειρησιακά και να αναπτύξει τη συνεργασία.

Φωτογραφίες από αυτήν τη συνάντηση απεικονίζουν Αμερικανούς αξιωματικούς να μελετούν χάρτες μαζί με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους και να περιφέρονται, αγνοώντας εντελώς το ναζιστικής έμπνευσης σύμβολο Wolfsangel που είναι ραμμένα στα μανίκια τους.

Το τάγμα Αζόφ είναι μια στρατιωτική μονάδα που έχει ενσωματωθεί στην Ουκρανική Εθνική Φρουρά και θεωρείται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές μονάδες στον αγώνα ενάντια στους αυτονομιστές υπέρ της Ρωσίας. Είναι όμως γνωστή και ως προπύργιο του Νεο-ναζισμού στις γραμμές του Ουκρανικού στρατού και έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι συνδέεται με ένα διεθνές φασιστικό δίκτυο, ακόμα και για σοβαρή τρομοκρατική συνωμοσία.

Σύμφωνα με το Lower Class Magazine, ένα αριστερό Γερμανικό περιοδικό, το Αζόφ διατηρεί μια σχεδόν μυστική ανεπίσημη ομάδα που ονομάζεται "Μισανθρωπική Μεραρχία", η οποία προσελκύει έντονα τις τάξεις των νεο-ναζιστών νέων σε Γαλλία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες. Στους ξένους μαχητές υπόσχονται εκπαίδευση με βαρύ οπλισμό, ακόμα και άρματα μάχης, στα Ουκρανικά στρατόπεδα που είναι γεμάτα με "συντρόφους" φασίστες ταξιδιώτες. Συμμετέχουν ακόμα και βετεράνοι στρατιωτικοί, όπως ο Mikael Skillit, ένας Σουηδός πρώην ελεύθερος σκοπευτής του στρατού, που κατέληξε νεο-ναζί εθελοντής στο Αζόφ. "Μετά τον ΒΠΠ, οι νικητές έγραψαν την ιστορία" είπε ο Skillit στο BBC. "Αποφάσισαν ότι είναι πάντα κακό να λες ότι είσαι λευκός και είσαι περήφανος."

Οι ξένοι εθελοντές στο Αζόφ έλκονται από το κάλεσμα για "Reconquista", (επανακατάκτηση) όπως ονομάζεται η αποστολή εγκαθίδρυσης της δικτατορίας της λευκής υπεροχής στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, κατά το μοντέλο της ναζιστικής δικτατορίας του 3ου Ράιχ, που διοικούσε την Ουκρανία κατά τον ΒΠΠ. Η αποστολή προωθείται ενθουσιωδώς από τον επικεφαλής ιδεολόγο του Αζόφ, Andriy Biletsky, έναν βετεράνο φασίστα οργανωτή, ο οποίος είναι επικεφαλής της Κοινωνικής Εθνοσυνέλευσης στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο. Το κόμμα του Μπιλέτσκι έχει προτείνει να κηρυχθούν παράνομες οι διαφυλετικές επαφές και ορκίστηκε να "προετοιμάσει την Ουκρανία για περαιτέρω εξάπλωση και για αγώνα για την απελευθέρωση ολόκληρης της Λευκής Φυλής από την κυριαρχία του διεθνιστικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου".

Ίσως ο πιο διάσημος από τους ρατσιστές Ευρωπαίους νέους που γοητεύτηκαν από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της Ουκρανίας, ήταν ο 25χρονος Γάλλος αγρότης, Gregoire Montaux. Τον Ιούνιο του 2016, ο Μοντρό συνελήφθη στα Ουκρανικά σύνορα από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, έχοντας μαζί του ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο με καραμπίνες, χιλιάδες σφαίρες και πυρομαχικά και 125 κιλά εκρηκτικού ΤΝΤ. Κατάφερε ακόμα να έχει στην κατοχή του δύο εκτοξευτήρες αντιαρματικών χειροβομβίδων.

Υποκινούμενος από μια σκληροπυρηνική νεοναζιστική ιδεολογία, ο Μοντό σχεδίαζε να ανατινάξει "ένα μουσουλμανικό τέμενος, μια εβραϊκή συναγωγή, υπηρεσίες συλλογής φόρων, αστυνομικά τμήματα" και να επιτεθεί στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2016. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο επίδοξος τρομοκράτης ήταν σε επαφή με "στρατιωτικές μονάδες που πολεμούν στο Ντονμπάς" - την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας, όπου το Αζόφ έχει τα στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Εκτός από τη ρατσιστική νεολαία της Ευρώπης, το Αζόφ έχει επίσης καταφέρει να αναπτύξει μια θερμή σχέση και με τον αμερικανικό στρατό. Σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στη site του Αζόφ τον Νοέμβριο, ένας αμερικανός αξιωματικός σφίγγει το χέρι αξιωματικού του Αζόφ, ο οποίος έφερε το ναζιστικό σύμβολο Wolfsangel που χρησιμοποιείται ως σήμα του Αζόφ. Ο εικόνες αυτές έφεραν στο φως την εκκολαπτόμενη σχέση που σε μεγάλο βαθμό είναι κρυφή, αλλά οι ενοχλητικές της πτυχές σιγά σιγά ξεδιπλώνονται.

Παρόλο που η επέμβαση της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία δεν έχει το μέγεθος της αντίστοιχης στη Συρία, υπάρχουν αρκετές, σαφείς και ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στα δύο προγράμματα. Φαινομενικά, ο βαρύς εξοπλισμός στη Συρία προοριζόταν για τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά κατέληγε απ' ευθείας στα χέρια των σαλαφιστών-τζιχαντιστών, αντάρτικων ομάδων, μεταξύ των οποίων και ο ISIS. Το ίδιο και στην Ουκρανία, όπου τα όπλα των Αμερικανών καταλήγουν απευθείας στα χέρια των εξτρεμιστών του Αζόφ. Και για άλλη μια φορά, μέσα στην ξεροκέφαλη επιμονή του να κλιμακώσει την ένταση με τη Ρωσία. Για τον λόγο αυτό η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι προτιμά να αγνοεί τους αποστραθεροποιητική κατεύθυνση των "πληρεξουσίων" της στην πρώτη γραμμή.

Τους τελευταίους μήνες, ένα ευρύ φάσμα παρατηρητών του Ουκρανικού εμφυλίου έχουν αποδείξει τη μεταφορά βαρέος εξοπλισμού "made in USA", κάτω από τη μύτη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Κατασκευάζεται στο Τέξας, δοκιμάζεται στο Αζόφ

Η ιστορία της προσέγγισης του αμερικανικού στρατού με τη νεο-ναζιστική οργάνωση, άρχισε τον Οκτώβτη του 2026, όταν η εταιρεία Air Tonic, με έδρα το Τέξας, ανακοίνωσε ένα συμβόλαιο πώλησης όπλων και πυρομαχικών, αξίας 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων, σε "έναν πελάτη του σύμμαχου Ευρωπαϊκού στρατού". Τον Ιούνιο του 2017, εμφανίστηκαν φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του Αζόφ, που δείχνουν τους μαχητές του να δοκιμάζουν εκτοξευτήρες χειροβομβίδων. Οι φωτογραφίες αυτές φούντωσαν τις συζητήσεις κατά πόσον αυτός ο ανώνυμος πελάτης της Air Tonic.

Δύο μήνες αργότερα, το φιλορωσικό σάιτ στρατιωτικής ανάλυσης, Southfront, δημοσίευσε συμβόλαιο που είχε διαρρεύσει, σύμφωνα με το οποίο εκατό εκτοξευτήρες PSRL, αξίας 554,575 (περίπου το 1/10 της συνολικής συμφωνίας) κατασκευάστηκαν με τη συνεργασία της Ουκρανίας, για να μοιραστούν στις διάφορες ομάδες μαχητών.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο Δεκέμβρη, ο διευθύνων σύμβουλος της AirTronic, Richard Vandiver, τόνισε ότι η πώληση του συγκεκριμένου πολεμικού υλικού, ενεκρίθη μετά από "πολύ στενός συντονισμό με την Αμερικανική πρεσβεία, με το Υπουργείο Εξωτερικών, με το Ρωσικό Πεντάγωνο και με την Ουκρανική κυβέρνηση.

Τέλος, τον Ιανουάριο, η μεταφορά των θανατηφόρων όπλων στο Αζόφ, επιβεβαιώθηκε από τον Εργαστήριο Ψηφιακής Ιατροδικαστικής Έρευνας του Ατλαντικού Συμβουλίου (DFRL). Ο ερευνητής του DFRL, Aric Toler, διαβεβαίωσε ότι "η πρεσβεία των ΗΠΑ απολύτως σίγουρα, βοήθησε σε αυτήν τη μεταφορά, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν γνώριζαν ότι οι πρώτοι που θα ασκούνταν με αυτά, θα ήταν οι Αζόφ.

Καθώς το Ατλαντικό Συμβούλιο είναι ένας από τους ντεφάκτο λομπίστες στη Ουάσιγκτον και ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του εξοπλισμού του Ουκρανικού στρατού, ήταν παράδοξο να προβαίνει σε τέτοιες αποκαλύψεις. Ο λόγος για τον οποίο προέβη σε τέτοιες αποκαλύψεις, παραμένουν αδιευκρίνιστοι, αλλά οι ερευνητές επεσήμαναν ένα σκανδαλώδες επεισόδιο ημι-συγκεκαλυμμένης υποστήριξης των ΗΠΑ προς τους νεο-Ναζί.

Μια μέρα μετά την αναφορά του Ατλαντικού Συμβουλίου στην απόκτηση αμερικανικών όπλων από τους Ουκρανούς, η Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας εξέδωσε επίσημη ανανκοίνωση ότι το Αζόφ δεν έχει πλέον υπό την κατοχή του εκτοξευτές χειροβομβίδα, ενώ η εν λόγω έρευνα παρακινεί το Αζόφ να διαγράψει όλες τις φωτογραφίες που δείχνουν στρατιώτες να δοκιμάζουν αυτά τα όπλα.

Όταν η Βουλή των Αντιοπροσώπων ψήφισε τις πιστώσεις για την άμυνα, τον περασμένο Σεπτέμβρη, συμπεριέλαβε έναν όρο για να εξασφαλίσει ότι "κανένα από τα κονδύλια που προβλεπονται από αυτόν τον νόμο δεν θα διατεθούν για την παροχή όπλων, εκπαίδευσης ή άλλης βοήθειας στο Τάγμα Αζόφ". Αλλά ο όρος αυτός δεν έχει ακόμα εγκριθεί. Πίσω στο 2015, η πίεση του Πενταγώνου ανάγκασε το Κονγκρέσο να απαλείψει μια παρόμοια διάταξη και παραμένουν αμφιβολίες εάν ποτέ θα επιβληθεί.

Στο μεταξύ, αξιωματικοί του Αζόφ, όπως ο Στρ. Ιβάν Καρκίφ, αποκάλυψαν σε αμερικανούς ρεπόρτερ ότι "αμερικανοί εκπαιδευτές και εθελοντές" συνεργάζονται πολύ στενά με το Τάγμα. Και, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο site του Αζοφ, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν συναντηθεί με τους διοικητές του Αζόφ για να τους παρέχουν την "εκπαίδευση και άλλη βοήθεια"που απαγορεύεται ρητά στη διάταξη του Κονγκρέσου.

"Ο αγώνας σας είναι δικός μας αγώνας"

Η συνεργασία της Αμερικανικής κυβέρνησης με αφοσιωμένους ιδεολόγους του Ναζισμού για την παρεμπόδιση των γεωπολιτικών στόχων της Ρωσίας, δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε πρόκειται για κανένα καλά κρυμμένο μυστικό. Ο ερευνητικός δημοσιογράφος Christopher Simpson, στο βιβλίο του "Blowback", του 1988, ξεσκέπασε το πρόγραμμα της CIA για επανένταξη των πρώην στελεχών της ναζιστικής Γερμανίας, μεταξύ των οποίων και αποδεδειγμένοι εγκληματίες πολέμου, και αποκάλυψε πώς χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στην εξάπλωση του κομμουνισμού στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Σίμσον, η CIA στρατολόγησε τον Mykola Lebed, ηγέτη της στρατιωτικής μονάδας OUN και εκπαιδευμένο από την Γκεστάπο, ο οποίος επέβλεπε τα βασανιστήρια και την σφαγή των εβραίων της Κρακοβίας, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μυστικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας το 1947. Δύο χρόνια αργότερα, η CIA έφερε κρυφά τον Lebed στις ΗΠΑ με ψεύτικο όνομα. Προσλήφθηκε αμέσως στο Πεντάγωνο και στάλθηκε σε περιοδείες και ομιλίες για την υποστήριξη των Ουκρανών ανταρτών. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ο Lebed ανέβασε τον πήχυ του αντικομμουνισμού μέσω του Prolog Research Corporation, ενός εκδοτικού οίκου με έδρα τη Νέα Υόρκη, που τελικά αποκαλύφθηκε ότι αποτελούσε προμετωπίδα της CIA.

Στο βιβλίο του "Old Nazis, the New Right, and the Republican Party", του 1991, ο δημοσιογράφος Russ Bellant, έδωσε νέα, ενοχλητικά στοιχεία για την ιστορία της συνεργασίας των ΗΠΑ με τους Ουκρανούς πρώην Ναζί. Ο Bellant απέδειξε πώς η ουκρανική στρατιωτική μονάδα OUN-B επανασυγκροτήθηκε υπό την ομπρέλα της Ουκρανικής Επιτροπής Κογκρέσου της Αμερικής (Ukrainian Congress Committee of America - UCCA). Η διοίκηση του προέδρου Ρήγκαν ήταν γεμάτη με μέλη της UCCA, με τον αρχηγό της οργάνωσης Lev Dobriansky να υπηρετεί ως πρέσβης στις Μπαχάμες και την κόρη του να συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Ρήγκαν επίσης, καλωσόρισε στον Λευκό Οίκο το 1983 τον Jaroslav Stetsko, έναν Μπαντεριστή ηγέτη, ο οποίος επέβλεψε τη σφαγή 7.000 Εβραίων στο Lviv.

"Ο αγώνας σας είναι δικός μας αγώνας" είπε ο Ρήγκαν στον πρώην συνεργάτη των Ναζί. "Το όνειρό σας είναι δικό μας όνειρο."

Οι "φαντασιακοί Ναζί" με σάρκα και οστά

Η σχέση αυτή ολοκληρώθηκε με την ανατροπή του διεφθαρμένου, αλλά δημοκρατικά εκλεγμένου Ουκρανού προέδρου Βίκτωρ Γιανούκοβιτς στο πραξικόπημα του 2014, γνωστού ως Euro-Maidan. Από τις τάξεις των νεοφασιστών σκληρών του δρόμου, που έδιναν μάχη εκ παρατάξεως με την αστυνομία στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου, σχηματίστηκε το τάγμα Αζόφ για να δώσει μάχη με του φιλο-ρώσους αποσχιστές στα ανατολικά της χώρας. Ο διοικητής της μονάδας, Andriy Biletsky, κέρδισε τα παράσημά του ως αρχηγός της φασιστικής ομάδας "Patriot of Ukraine." Και ούτε έκρυψε τον ναζισμό του, αφού δήλωσε ότι η αποστολή του ήταν "να οδηγήσει τη λευκή φυλή σε μια τελική σταυροφορία για την επιβίωσή της... ενάντια στους σημιτοκρατούμενους "υπανθρώπους" (Untermenschen)".

Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές του νατοϊκής εμπνεύσεως πραξικοπήματος, χαρακτήριζαν όλες τις αναφορές για την παρουσία Ναζί στην μετά-Μεϊντάν Ουκρανία, ως προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Ο νεοσυντηρητικός επιχειρηματίας Jamie Kirchick έκανε την πιο ανόητη απόπειρα να καλύψει την έξαρση του φασισμού στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας το τάγμα Αζόφ ως "οι φαντασιακοί ναζί του Πούτιν". Ο φιλελεύθερος ιστορικός Timothy Snyder προσπάθησε να μειώσει το πρόβλημα του νεοναζισμού στην Ουκρανία, υπερασπιζόμενος το πραξικόπημα του Μεϊντάν ως "κλασική λαϊκή επανάσταση".

Δεν άργησε όμως το κύμα της νοσταλγίας των Ναζί που σάρωνε τη χώρα, να πάρει τέτοιες διαστάσεις που ήταν αδύνατο να το αρνηθεί κανείς. Στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ο βετεράνος ιδρυτής του φασιστικού Σοσιαλ-Εθνικού Κόμματος, Andriy Parubiy, είχε ανέλθει στον ρόλο του ομιλητή. Ο Vadym Troyan, αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης "Πατριώτες της Ουκρανίας" του Μπιλέτσκι, που είχε υπηρετήσει ως υποδιοικητής του Αζόφ, διορίστηκε αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας του Κιέβου.

Μαζικές πορείες με πυρσούς ξεχύνονταν τακτικά στους δρόμους του Κιέβου, επιδεικνύοντας μέλη του Αζόφ κάτω από λάβαρα με το ναζιστικής έμπνευσης σύμβολο Wolfsangel, το οποίο ήταν και το σήμα της οργάνωσης. Ο συγγραφέας και αρθρογράφος Lev Golinkin παρατήρησε ότι οι νεοναζί που παρέλασαν βίαια στην Σάρλοτσβίλ της Βιρτζίνια πέρυσι, κρατούσαν σημαίες με ένα άλλο σύμβολο του Αζόφ: τον ναζιστικής έμπνευσης μαύρο ήλιο.

Στην Ουκρανία, συνεργάτες των Ναζί, όπως ο Στέπαν Μπαντέρα, τιμούνται σε τελετές και πορείες όπου αναγορεύονται σε εθνικούς ήρωες. Ο Μπαντέρα ήταν διοικητής στην περίοδο του πολέμου της στρατιωτικής μονάδας "Οργανισμός Ουκρανών Εθνικιστών (OUN-B), η οποία πολέμησε στο πλευρό των Ναζί ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Παρά το ρόλο της οργάνωσης στη σφαγή των Εβραίων και των Πολωνών στη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ των οποίων και οι 7.000 Εβραίοι του Lviv, μια μεγάλη λεωφόρος του Κιέβου ονομάστηκε Μπαντέρα. Στη σημερινή Ουκρανία, ακόμα και συστημικοί εθνικιστές λατρεύουν τον Μπαντέρα ως αγωνιστή της ελευθερίας.

Τον περασμένο Μάιο, οι υποστηρικτές του Αζόφ πραγματοποίησαν πορεία με πυρσούς στο Lviv στη μνήμη του Στρατηγού Roman Shukhevych, διοικητή της στρατιωτικής ομάδας UPA που συνέβαλε στη σφαγή των Εβραίων εκεί. (Η ειρωνεία είναι ότι ο ιστορικός που έγραψε γι' αυτή τη σφαγή ήταν ο Timothy Snyder, που κατέληξε απολογητής της κυβέρνησης της Ουκρανίας.)

Δύο μήνες αργότερα, στην επέτειο του πογκρόμ, στην πόλη της Lviv, διοργανώθηκε "φεστιβάλ Shukhevych" για να γιορτάσουν τον ματωβαμμένο στρατηγό ως "επιτυχημένο μουσικό, αθλητή και επιχειρηματία". Στη διάρκεια του φεστιβάλ, οι νεοναζί έριξαν μολότοφ στην τοπική συναγωγή και βανδάλισαν έναν εβραϊκό οίκο λατρείας με το σύνθημα "Εβραίοι, θυμηθείτε την 1η Ιουλίου" (την ημέρα της σφαγής της Lviv).

Η έκρηξη των φιλοναζιστικών μνημείων στην Ουκρανία προκάλεσε τη σκληρή καταδίκη από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο και έκανε τον αντιναζιστή ακτιβιστή Efraim Zuroff, να δηλώσει δημόσια ότι "στην Ουκρανία υπάρχουν περισσότερα αγάλματα δολοφόνων των Εβραίων από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα". Αλλά ενώ ακόμα και η Εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας βλέπει τις εξελίξεις με τρόμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει σιωπηλή.

Οι Αμερικανοί ρεπόρτερ που είδαν στην πράξη το Αζόφ δυσκολεύονται να αρνηθούν την ανησυχητική κινητικότητα των ναζί. Όταν ο δημοσιογράφος του "USA Today" Oren Dorell επισκέφτηκε το στρατόπεδο εκπαίδευσης του Αζόφ, συνάντησε έναν λοχία, ονόματι Άλεξ, ο οποίος "παραδέχτηκε ότι ήταν ναζί και είπε γελώντας ότι περισσότεροι από τους μισούς συντρόφους του είναι ναζί". Ο στρατιώτης είπε επίσης στον Dorell ότι "υποστηρίζει μια ισχυρή ηγεμονία της Ουκρανίας, όπως της Γερμανίας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο".

"[Ο Άλεξ] ορκίστηκε ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος, οι σύντροφοί του θα μπουν στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, για να διώξουν την κυβέρνηση που τη θεωρούν διεφθαρμένη" αναφέρει ο Dorell. Ένας άλλος εθελοντής στο Αζόφ είπε στην Guardian ότι η Ουκρανία χρειάζεται "μια χούντα που θα περιορίσει τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά θα βοηθήσει να επικρατήσει η τάξη και θα ενώσει τη χώρα".

Καθώς η ανήμπορη φιλελεύθερη - ολιγαρχική κυβέρνηση παλεύει για τη νομιμότητα, οι νεοναζί του Αζόφ ονειρεύονται την "επανακατάκτηση". Μέχρι να πραγματοποιηθεί το όνειρό τους, πάντως, είναι πιθανό η στρατιωτική ομάδα να κατατροπωθεί από τη σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις και ελπίζει ότι η εισροή αμερικανικών όπλων μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση.

Σχόλια