Συγνώμη για το Μεϊντάν


Η Ουκρανή ποιήτρια και τραγουδίστρια του κινήματος Maidan, Evgeniya Bilchenko, μετανόησε και ζητά συγχώρεση από την Οδησσό και το Ντονμπάς. Μετά την επίσκεψή της ως εθελόντρια στην Ανατολική Ουκρανία, η Bilchenko κατάλαβε ότι η χώρα έχει εξαπολύσει έναν εμφύλιο, υβριδικό πόλεμο ενάντια στον ίδιο της τον πληθυσμό, που οδηγεί στην καταστροφή και τον νεο-ναζισμό. Οι κάτοικοι της Οδησσού αντιμετώπισαν με ανάμικτα συναισθήματα αυτήν την έκφραση μεταμέλειας, από κάποια που είχε ενεργό ρόλο στα γεγονότα του 2014.

Ο Alexey Albu, πρώην αναπληρωτής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Οδησσού, μέλος του συμβουλίου ειδικών του Ινστιτούτου Καινοτόμας Ανάπτυξης, θεωρεί ότι η δήλωση συγνώμης της Bilchenko θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή.

"Η συγνώμη της Bilchenko μαρτυρά το "ξύπνημα" της Ουκρανικής κοινωνίας, από το ναρκωτικό του εθνικισμού. Μετά από τέσσερα χρόνια, πολλοί που συμμετείχαν στο φασιστικό πραξικόπημα έχουν καταλάβει, μέσα από την καρδιά τους, ότι έκαναν λάθος. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να το παραδεχτεί αυτό δημοσίως. Έτσι κι αλλιώς, πρέπει κάποιος να είναι πραγματικά δυνατός για να παραδεχτεί την ενοχή του.
Μπορώ να μιλήσω για συγχώρεση μόνο για τον εαυτό μου. Αν η συγνώμη είναι ειλικρινής, αν κάποιος πραγματικά καταλαβαίνει πόσο τρομερό είναι αυτό που συμβαίνει και θέλει με κάποιον τρόπο να διορθώσει την κατάσταση - σε αυτήν την περίπτωση μόνο καλοδεχούμενη μπορεί να είναι αυτή η εσωτερική του μεταμόρφωση. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες της Οδησσού που έχουν χάσει συγγενείς και φίλους θα μπορέσουν να συγχωρήσουν τους τιμωρούς που σκότωσαν κόσμο στις 2 Μαΐου 2014. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι οικογένειες των νεκρών στρατιωτικών θα μπορέσουν να συγχωρήσουν το θάνατο των δικών τους ανθρώπων.
Δεν είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους θα συγχωρήσουν τους δολοφόνους τους. Η τρομοκρατία στην οποία έχουν εκτεθεί οι ειρηνικοί κάτοικοι του Ντονμπάς δεν μπορεί να ξεχαστεί. Η πληγή που έχουν καταφέρει οι εθνικιστές στην Ουκρανία θα πάρει πολύ χρόνο για να επουλωθεί. Και ακόμα δεν γνωρίζουμε, αν θα μπορέσει ποτέ να κλείσει."

Σχόλια