Η Ινδία "σπρώχνει" τη Μονσάντο να φύγει από τη χώρα


Η Ινδία αποφάσισε να κάνει νέα περικοπή στα δικαιώματα που πληρώνουν οι τοπικές εταιρείες σπόρων στον αμερικανικό αγροχημικό κολοσσό Μονσάντο, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Η εταιρεία παραγωγής γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) σπόρων έχει "απειλήσει" ότι θα φύγει από τη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητική διαταγή που εκδόθηκε την Τρίτη, το Υπουργείο Γεωργίας της Ινδίας αποφάσισε να περικόψει τα δικαιώματα που πληρώνουν οι Ινδικές εταιρείες στη Μονσάντο για το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι, κατά 20,4%.

Πριν δύο χρόνια, τα δικαιώματα της εταιρείας είχαν περικοπεί κατά 70%. Η κίνηση αυτή πυροδότησε μια μακρόχρονη διαμάχη ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ινδίας και των ΗΠΑ.

"Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η σημερινή απόφαση μειώνει περαιτέρω τις αμοιβές για τα δικαιώματα, τα οποία τώρα είναι στο 0,5% του κόστους καλλιέργειας, τη στιγμή που η τεχνολογία συνεχίζει να παρέχει αξία στους αγρότες σε ολόκληρη την Ινδία," είπε ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Mahyco Monsanto Biotech στους Economic Times.

Το στέλεχος της εταιρείας πρόσθεσε ότι το βαμβάκι αποτελεί ιστορία επιτυχίας για την ινδική γεωργία, με απότομο άλμα τόσο στην παραγωγή όσο και στις εξαγωγές, αλλά ο τομέας χρειάζεται ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον για να προσελκύσει επενδύσεις.

Η κυβέρνηση της Ινδίας μείωσε και τις τιμές των ΓΤ βαμβακόσπορων κατά 7,5%, στις 740 ρουπίες ($11,39) για το πακέτο των 450 γραμ. Ο λόγος γι' αυτήν τη μείωση είναι ότι θέλει να βοηθήσει τους αγρότες που παλεύουν με τις παρασιτώσεις στις καλλιέργειές τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Εθνική Ένωση Σπόρων στην Ινδία (ΕΕΣΙ) απείλησε να σταματήσει να προμηθεύει 8 εκατ. αγρότες, ως διαμαρτυρία για τη μείωση της τιμής.

"Η νέα, μειωμένη τιμή θα επηρεάσει σίγουρα την προσφορά και τη διαθεσιμότητα των σπόρων φέτος. Επίσης και την παραγωγή σπόρων του επόμενου έτους. Η ΕΕΣΙ μπορεί να υποβάλλει γραπτή αναφορά εναντίον της κυβερνητικής απόφασης," είπε στο Reuters ο Γεν. Δ/ντης της ΕΕΣΙ, Kalyan Goswami.

Σύμφωνα με τον Goswami, οι τιμές των σπόρων έχουν μειωθεί από το 2011, ενώ τα καύσιμα, τα μεροκάματα και τα υπόλοιπα κόστη της παραγωγικής αλυσίδας έχουν αυξηθεί. "Η ΕΕΣΙ πρότεινε την αύξηση της τιμής των σπόρων κατά 150 ρουπίες ανά πακέτο. Αλλά αυτή η πρόταση αγνοήθηκε."

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Ινδίας εξέδωσε εντολή για τον έλεγχο των τιμών του βαμβακόσπορου από την καλλιεργητική περίοδο 2016-17. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ινδίας κατηγόρησε τη Μονσάντο για πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά. Το Νέο Δελχί δήλωσε ότι η Μονσάντο είναι ελεύθερη να εγκαταλείψει την αγορά της Ινδίας, αν δεν θέλει να αποδεχτεί τις κυβερνητικές αποφάσεις για μειώσεις των τιμών και των δικαιωμάτων για τους ΓΤ βαμβακόσπορους. Η Αμερικανική εταιρεία ελέγχει το 90% της αγοράς και προμηθεύει πάνω από επτά εκατομμύρια αγρότες στην Ινδία.

Σχετικά με την εγκληματική δράση της Μονσάντο στην Ινδία, βλέπε εδώ.

Σχόλια