Πούτιν: Οι ΗΠΑ μας εξαπάτησαν στην Ουκρανία!


Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τη Ρωσία, για να εμποδίσουν τον Ουκρανό ηγέτη Βίκτορ Γιανούκοβιτς να χρησιμοποιήσει το στρατό εναντίον των εξεγερμένων στο Κίεβο και μετά "κορόιδεψαν" τη Μόσχα, υποστηρίζοντας το ένοπλο πραξικόπημα, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.



Η κατηγορίες αυτές αναφέρονται στα γεγονότα που συνέβησαν τον Φεβρουάριο του 2014, όταν στην Ουκρανία είχαν ξεσπάσει βίαιες αντικυβερνητικές αναταραχές. Ο Γιανούκοβιτς και τρεις ηγέτες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης υπέγραψαν συμφωνία για μοίρασμα της εξουσίας, η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση του προέδρου.

Η συμφωνία επιβλήθηκε από τρία Ευρωπαϊκά έθνη: τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Το σύμφωνο αυτό, πάντως, κράτησε μόνο μερικές ημέρες, καθώς οι διαδηλωτές - που καθοδηγούνταν από ακροδεξιούς εθνικιστές και υποστηρικτές του ναζισμού - παραβίασαν τους όρους και προχώρησαν χωρίς αντίσταση από τις αποθαρρυμένες δυνάμεις ασφαλείας. Αυτό ανάγκασε τον Γιανούκοβιτς να φύγει για να σώσει τη ζωή του.

"Θα σας πω κάτι που δεν είναι γνωστό δημοσίως" αποκάλυψε ο Πούτιν σε μια συνέντευξη. "Σε αυτό το σημείο, οι Αμερικανοί συνεργάτες μας, μας κάλεσαν και μας ζήτησαν να κάνουμε τα πάντα - και το λέω σχεδόν κατά λέξη - για να εξασφαλίσουμε ότι ο Γιανούκοβιτς δεν θα χρησιμοποιήσει τον στρατό, έτσι ώστε η αντιπολίτευση να μπορέσει να καθαρίσει τις πλατείες και τα κυβερνητικά κτίρια με τους δικούς της όρους και να προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας."

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα συμφώνησε με αυτό το αίτημα και το μόνο που είδαν, ήταν να κλιμακώνεται η κατάσταση σε ένα πλήρες ένοπλο πραξικόπημα.
"Θα μπορούσαν τουλάχιστον να μας τηλεφωνήσουν, να κάνουν κάτι, να πουν μια λέξη! Θα μπορούσαν να πουν: 'ήταν μια περίπτωση πρακτόρων που ξέφυγαν εκτός γραμμής, αλλά θα το διορθώσουμε και θα έρθουν όλα στα πλαίσια του νόμου'" λέει ο Πούτιν.

"Ούτε μία λέξη! Αντιθέτως, υποστήριξαν πλήρως αυτούς που διέπραξαν το πραξικόπημα. Αυτό έκαναν, με τα ίδια τους τα χέρια. Πώς τώρα να μην υποστηρίζουν την υπάρχουσα ηγεσία; Έχουν βάλει τον εαυτό τους στη γωνία."

Σε ερώτηση εάν αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον κοροϊδεύει τη Μόσχα, ο Πούτιν είπε ότι αυτό το περιστατικό ήταν "η πρώτη φορά που η εξαπάτηση έγινε με τόσο αγενή και ξεδιάντροπο τρόπο". Ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αθέτησαν μια συμφωνία τόσο γρήγορα και δεν μπήκαν καν στον κόπο να εξηγήσουν την πράξη τους μέσω των κατάλληλων καναλιών," πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

"Πρέπει να είχαν καταλάβει ότι όλα αυτά συμβαίνουν κοντά στα σύνορά μας. Υπάρχουν πολλοί που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρώσοι ή θεωρούν ότι έχουν στενή σχέση με τη Ρωσία. [Η Ουκρανία] είναι μια χώρα με την οποία έχουμε ειδική σχέση εδώ και αιώνες. Είχαμε ένα ενοποιημένο σύστημα παραγωγής, ενέργειας και μεταφορών. Πώς μπορεί κάποιος να μην τα λάβει όλα αυτά υπόψιν;"

Μετά το ένοπλο πραξικόπημα, η ηγεσία της Ουκρανίας φρόντισε να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία, όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα κι αν αυτό ήταν επιζήμιο για την ίδια τους τη χώρα. Αυτός ο οδυνηρός χωρισμός δικαιολογήθηκε από την επιθυμία του Κιέβου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - δύο στόχοι οι οποίοι είναι ακόμα το ίδιο μακρινοί, 4 χρόνια μετά την ανατροπή του Γιανούκοβιτς. Επίσης, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην οικονομία της Ουκρανίας, εξαναγκάζοντας εκατομμύρια Ουκρανούς να αναζητούν κακοπληρωμένες δουλειές σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Πολωνία και η Τσεχοσλοβακία.

"Αν λειτουργούσαν λίγο διαφορετικά, η Ουκρανία θα είχε ωφεληθεί περισσότερο. Οι δεσμοί συνεργασίας μας θα μπορούσαν να μην είχαν διακοπεί. Ολόκληρες βιομηχανίες στην Ουκρανία θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα," είπε ο Πούτιν. "Όλη αυτή η καταστροφή, για ποιον λόγο; Για μια "πολιτισμική" επιλογή; Ήταν αυτή η επιλογή της φτώχειας ή της ευκαιρίας να εργάζονται παράνομα στις ευρωπαϊκές χώρες με το πρόσχημα μιας τουριστικής βίζας; "

Τα σχόλια αυτά υπάρχουν σε ένα 90λεπτο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Vladimir Solovoy, με τίτλο "Παγκόσμια Τάξη 2018" το οποίο βασίζεται σε συνεντεύξεις με τον Πούτιν και έναν αριθμό ξένων αξιωματούχων. Η ταινία αυτή έχει σκοπό να αναδείξει το πώς η ρωσική ηγεσία βλέπει τη θέση της χώρας στον κόσμο σήμερα.

Σχόλια