Το Ιράν προσχωρεί στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση


Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΟΕ), της οποίας ηγείται η Ρωσία, θα υποδεχτεί το Ιράν ως νέο μέλος τον Μάιο, όπως δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

"Η κίνηση για τη σύναψη προσωρινής συμφωνίας με την οποία θα δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ιράν και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, προφανώς θα δρομολογήσει εξελίξεις για το εμπόριο μεταξύ των δύο μερών και την διεύρυνση της επενδυτικής συνεργασίας" είπε ο Νόβακ, ο οποίος είναι επίσης συν-επικεφαλής της Ρωσο-Ιρανικής διακυβερνητικής επιτροπής.

Ο πρέσβης του Ιράν στη Ρωσία, Mehdi Sanaei, δήλωσε στο TASS ότι οι εργασίες για τη συμφωνία ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία ξεκίνησε το 2015, κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ένα εμπορικό μπλοκ που συστάθηκε το 2015, βασίζεται στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας, Καζακστάν και Λευκορωσίας. Αργότερα εισήλθαν και η Αρμενία και το Κιργιζιστάν. Το 2016 το Βιετνάμ έγινε επίσημα το πρώτο κράτος μέλος εκτός της περιφέρειας. Η ένωση έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού, μεταξύ των κρατών-μελών.

Περισσότερες από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδονησία και το Ισραήλ, όπως επίσης και κάποιες χώρες της Νοτίου Αμερικής, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Το εμπορικό μπλοκ διαπραγματεύεται επίσης με την Νότιο Κορέα, την Αίγυπτο και την Ινδία.

Το Δεκέμβριο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι η Σερβία μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, στο μέλλον.

Σχόλια