Πώς "στήθηκε" η υποτιθέμενη επίθεση με χημικά στη Δούμα


Οι γιατροί περιέγραψαν πως μια ομάδα αγνώστων εισέβαλε στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, συνοδευόμενοι από πολλές κάμερες και παίρνοντας τα παιδιά από το χέρι, άρχισαν να ρίχνουν νερό ο ένας στον άλλο. Αφού τράβηξαν τα αναγκαία πλάνα, αποσύρθηκαν τόσο γρήγορα όσο ήρθαν.

Οι άνθρωποι που εμφανίζονται στην καταγραφή της φερόμενης χημικής επίθεσης στην πόλη Δούμα της Συρίας αποκάλυψαν ότι το βίντεο είναι ένα μοντάζ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Ίγκορ Κόνσεσνκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. 

"Μπορέσαμε να βρούμε τους συμμετέχοντες στη μαγνητοσκόπηση αυτού του βίντεο και να τους πάρουμε συνέντευξη. Σήμερα παρουσιάζουμε μια ζωντανή συνέντευξη από αυτούς τους ανθρώπους. Οι κάτοικοι της Δούμας περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο ενορχήστρωσης της ταινίας, σε ποια επεισόδια συμμετείχαν και τι έκαναν", ανέφερε ο Ρώσος στρατηγός.

Σύμφωνα με τον Κόνσεσνκοφ, οι βασικοί πρωταγωνιστές στην βιντεοσκόπηση είναι δύο γιατροί που εργάζονται στα επείγοντα περιστατικά του τοπικού νοσοκομείου, του μοναδικού στην πόλη. Υποστηρίζουν ότι “κανένα από τα θύματα που μετέβησαν στο νοσοκομείο δεν εμφάνιζε συμπτώματα δηλητηρίασης”.

Οι γιατροί περιέγραψαν πως μια ομάδα αγνώστων εισέβαλε στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, συνοδευόμενοι από πολλές κάμερες και παίρνοντας τα παιδιά από το χέρι, άρχισαν να ρίχνουν νερό ο ένας στον άλλο. Αφού τράβηξαν τα αναγκαία πλάνα, αποσύρθηκαν τόσο γρήγορα όσο ήρθαν.

Ο στρατηγός Ιγκόρ Κοννασένκοφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει αποδείξεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στην οργάνωση του "μοντάζ" της υποτιθέμενης επίθεσης χημικών.

"Σήμερα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν την άμεση συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη διοργάνωση αυτού του μοντάζ στην Ανατολική Δούμα” , δήλωσε ο Κοννασένκοφ .

Ο Ρώσος στρατιωτικός προσέθεσε ότι μεταξύ 6 και 10 Απρίλη το Λονδίνο άσκησε έντονη πίεση στα λεγόμενα Λευκά Κράνη για να προετοιμάσουν το μοντάζ.

”Γνωρίζουμε με σιγουριά ότι από τις 3 μέχρι τις 6 Απρίλη το Λονδίνο άσκησε αφόρητες πιέσεις στους αντιπροσώπους των λεγόμενων Λευκών Κρανών για να ετοιμάσουν το μοντάζ το γρηγορότερο δυνατόν”, δήλωσε ο Κοννασένκοφ .

Ο στρατηγός επεσήμανε ότι μεταξύ 3 και 6 Απρίλη ενημέρωσαν τα Λευκά Κράνη ότι οι αντάρτες της ομάδας Yeish al Islam βομβάρδιζαν τη Δαμασκό και αυτό θα προκαλούσε αντίδραση από τις αρχές. Τα Λευκά κράνη θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτήν την επίθεση για να καταγράψουν τα πλάνα μιας φερόμενης επίθεσης με χημικά.

Ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης και η ΜΚΟ “Λευκά Κράνη”, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έριξε ένα βαρέλι χλώριο στη Δούμα, μια πόλη στην Ανατολική Γκούτα, κάτι που η Δαμασκός αρνείται. Η ΜΚΟ “Λευκά Κράνη” εμφανίζεται ως πολιτικά ουδέτερη και μη στρατιωτική και ως μία οργάνωση που ασχολείται με την προστασία των αμάχων στη Συρία. Ωστόσο, μαζί με τα βίντεο που εμφανίζονται τα Λευκά Κράνη να διασώζουν παιδιά από τα ερείπια στη Συρία, εμφανίστηκαν επίσης βίντεο με τους ίδιους πρωταγωνιστές με στρατιωτικές στολές και φέροντας όπλα.

Σε άλλα βίντεο εμφανίζονται να χειραγωγούν τις βιντεοσκοπήσεις, να μακιγιάρουν τα θύματα και να τους υπαγορεύουν τι πρέπει να πουν μπροστά στις κάμερες.


Σχόλια