Συντονισμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον του Αφγανικού στρατού.

Μαχητές Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Σήμερα, 29/4, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν δεκάδες σημεία ελέγχου και στρατιωτικές θέσεις του Αφγανικού στρατού και της αστυνομίας, σε μια συντονισμένη επίθεση στις επαρχίες Badakhshan, Kunduz, Takhar, Nangarhar και Baghlan, σύμφωνα με το ταλιμπανικό πρακτορείο ειδήσεων "Φωνή της Τζιχάντ" (Voice of Jihad).

Η "Φωνή της Τζιχάντ" μετέδωσε ότι 42 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Τα ΜΜΕ των Ταλιμπάν αναφέρουν επίσης ότι ένα όχημα αυτοκτονίας που έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χτύπησε θέση του Αφγανικού στρατού στην περιοχή Nad Ali της επαρχίας Helmand, σκοτώνοντας πάνω από 30 στρατιώτες και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Επιπλέον, οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι οι μαχητές τους απέκρουσαν μια μεγάλη επίθεση του Αφγανικού στρατού και της αστυνομίας εναντίον τους, κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ghazni, στις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με τη "Φωνή της Τζιχάντ" οι μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν 15 Αφγανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν 6 στρατιωτικά οχήματα.

Αυτές οι επιθέσεις εντάσσονται στην εαρινή επιχείρηση των Ταλιμπαν με κωδική ονομασία "Επιχείρηση al-Khandagh", η οποία ξεκίνησε στις 25 Απριλίου σε απάντηση της απόφασης της Ουάσιγκτον να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στο Αφγανιστάν.

Παρόλο που οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταλάβει ακόμα καμία σημαντική περιοχή, αυτή η επιχείρηση καταδεικνύει τη δυνατότητά τους να εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις σε όλη τη χώρα και να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στον Αφγανικό στρατό και τους Αμερικανούς υποστηρικτές του.

Σχόλια