Γιατί το Ισραήλ δολοφονεί τους Παλαιστίνιους;

Το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, η Λωρίδα της Γάζας

Ο Norman Finkelstein* απαντά σε ερωτήσεις του AgoraVox.tv για τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας.



"Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να εντάξουμε τις εξελίξεις στο ιστορικό τους πλαίσιο.

Πριν από 70 χρόνια, στις 15 Μαΐου, άρχισε η απέλαση των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ. Έτσι προκλήθηκε η δημιουργία του παλαιστινιακού προβλήματος των προσφύγων, αλλά και η πορεία της «Επιστροφής» των Παλαιστινίων. Το 70% του πληθυσμού της Γάζας είναι πρόσφυγες, όπως και οι απόγονοί τους, που χαρακτηρίζονται πρόσφυγες από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η αρχή, λοιπόν, έγινε με την απέλαση πριν από μισό αιώνα των Παλαιστινίων στην Γάζα και ακολούθως την κατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ. Ήταν από την αρχή μια πολύ άγρια ​​κατοχή. Οι χειρότερες σφαγές έγιναν στην συνέχεια από τον Ariel Sharon. Έτσι, στην έξωση προστέθηκε η κατοχή.

Στη συνέχεια, το 2006, άρχισε ο αποκλεισμός της Γάζας, αφού η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Το Ισραήλ, βοηθούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, επέβαλε έναν αποκλεισμό της Γάζας μεσαιωνικού τύπου, έναν παράνομο, ανήθικο και απάνθρωπο αποκλεισμό.

Έτσι έχουμε έξωση, κατοχή και αποκλεισμό, και εκτός από όλα αυτά, γίνονται και περιοδικές σφαγές. Από το 2004, δεν υπήρξε μία, ούτε δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, επτά, αλλά οκτώ σφαγές των κατοίκων της Γάζας από τους Ισραηλινούς.

Τώρα, όταν μιλάω για τον λαό της Γάζας, πρέπει να έχετε κατά νου ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού είναι παιδιά. Είναι κάτω των 18 ετών. Έτσι, όταν μιλάμε για έναν απάνθρωπο αποκλεισμό, για σφαγές, μιλάμε για σφαγές που γίνονται εναντίον παιδιών.

Και μπορείτε να φανταστείτε πως όταν έχεις αυτή τη διαδικασία έξωσης, κατοχής, αποκλεισμού και σφαγών, από ένα σημείο και μετά η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Και δεν εννοώ ανυπόφορη από μια άποψη που είναι ποιητική, αλλά σωματικά αφόρητη.

Τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούνται κυρίως από γραφειοκράτες, πολύ αυστηρούς γραφειοκράτες, και έχουν γράψει αρκετές σχετικές εκθέσεις. Και στις αρχές του 2012, έθεσαν ένα πολύ ρεαλιστικό ερώτημα: θα είναι ζωντανή η Γάζα το 2020; Δηλαδή φυσικά, βιολογικά, ιατρικά, θα είναι; Ξεκίνησε με αυτή την ερώτηση.

Στη συνέχεια, το 2015, η UNCTAD, ένας οργανισμός του ΟΗΕ, δημοσίευσε μια έκθεση. Η έκθεση ανέφερε ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Γάζα θα καταστεί αφόρητη μέχρι το 2020.

Το 2017, στον ΟΗΕ συνειδητοποίησαν ότι ήταν υπερβολικά βέβαιοι, πολύ αισιόδοξοι. Είπαν, λοιπόν, ότι η Γάζα είχε ξεπεράσει προ πολλού τον πάτο.

Τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα; Αυτό σημαίνει ότι το 97% του νερού της Γάζας είναι μολυσμένο. Κάθε ένας πρέπει να το καταλάβει. Είχαμε τη δική μας εθνική κατακραυγή για το νερό στο Flint [Michigan], όπου η μόλυνση των υδάτων ξεπέρασε τα όρια.

Όπως σημειώνει η Sara Roy από το Κέντρο Μελετών του Χάρβαρντ για τη Μέση Ανατολή, στην τελευταία έκδοση μιας προτύπου εργασίας για την οικονομία της Γάζας, οι αθώοι άνθρωποι, κυρίως παιδιά, δηλητηριάζονται από το νερό που πίνουν και από το φαγητό που τρώνε, καθώς και το χώμα είναι επίσης μολυσμένο.

Έτσι έχουμε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το γεγονός ότι είναι χωρίς διέξοδο ... και αυτό προκαλεί ... Μισώ να χρησιμοποιώ συγκρίσεις, γιατί κάνουμε σύγκριση του πόνου… Αλλά υπάρχουν πτυχές της Γάζας που είναι απολύτως μοναδικές.

Και η μοναδικότητα συνίσταται στο ότι οι Παλαιστίνιοι είναι εγκλωβισμένοι, δεν μπορούν να φύγουν. Όπως αναφέρει η UNRWA –η κύρια ανθρωπιστική οργάνωση που εργάζεται για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες - οπουδήποτε στον κόσμο, όπου υπάρχουν φυσικές καταστροφές όπως η ξηρασία, ή μια καταστροφή που προκλήθηκε από τους ανθρώπους, όπως ο πόλεμος στη Συρία, οι άνθρωποι έχουν μια επιλογή, μπορούν να φύγουν.

Μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγα ότι είναι μια καλή εναλλακτική λύση, να γίνει κανείς πρόσφυγας, καταλήγοντας συχνά σε μια σκηνή στη λάσπη. Όμως ο λαός της Γάζας δεν έχει ούτε αυτή τη δυνατότητα, λέει η UNRWA. Είναι παγιδευμένοι.

Τώρα, πρέπει να κάνω μια πολύ απλή ερώτηση: Ποια λέξη θα χρησιμοποιήσετε για να περιγράψετε μια κατάσταση στην οποία 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε μια περιοχή που είναι φυσικά ακατάλληλη για κατοίκηση; «Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης». Δεν είναι η γλώσσα μου, είναι η γλώσσα του ΟΗΕ.

Είναι σωματικά παγιδευμένοι σε μια περιοχή που είναι αβίωτη και στην οποία, για να αναφέρουμε τη Sara Roy, είναι δηλητηριασμένη. Έτσι, μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, ο λαός της Γάζας δεν έχει δει άλλη επιλογή, επειδή η προσφυγή σε ένοπλη αντίσταση, η οποία έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές, αποδείχθηκε μάταιη, έφθασαν σε μία έσχατη λύση.

Ο λαός της Γάζας έχει αναλάβει, με μαζικό, λαϊκό, μη σεχταριστικό τρόπο, να προσπαθήσει να σπάσει την πολιορκία προσφεύγοντας σε μία μη βίαιη πολιτική αντίσταση.

Η ισραηλινή απάντηση ήταν για να παραθέσω τη Διεθνή Αμνηστία που σε πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση στη Γάζα, σημείωσε, επί λέξει, ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε μια «δολοφονική επίθεση εναντίον διαδηλωτών στην Γάζα».

Είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο για την Αμνηστία, που ποτέ δεν χρησιμοποιούσε έκφραση όπως "επίθεση δολοφονίας"…

Αλλά υπάρχει και μια άλλη πτυχή.

Η άλλη πτυχή είναι, όπως είπε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους στο Wikileaks, ότι είμαστε αδύναμοι για να αντιμετωπίσουμε τον Γκάντι. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι εξακολουθούν να έχουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους Παλαιστίνιους που επιδίδονται στη μη βίαιη αντίσταση, επειδή όταν το Ισραήλ καταφεύγει στη συνηθισμένη βίαιη δύναμή του, είναι ένας λεκές στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν συνεχώς να προκαλούν τους κατοίκους της Γάζας για να τους αναγκάσουν να καταφύγουν σε ένοπλη βία. Αυτός είναι ο λόγος που στοχεύουν τα παιδιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στοχεύουν σεβαστούς δημοσιογράφους όπως (Yasser) Murtaja επειδή θέλουν να εξοργίσουν τον λαό της Γάζας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σκότωσαν τον Παλαιστίνιο μηχανικό στη Μαλαισία, ελπίζοντας να προκαλέσουν ένοπλη αντίδραση…

Σκότωσαν τους έξι μαχητές της ταξιαρχίας Al-Qassam(ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) πριν από λίγες ημέρες στη Γάζα ... ακριβώς όπως σκότωσαν τα 6 μέλη της Χαμάς στις 4 Νοεμβρίου 2008 για να προκαλέσουν ένοπλη επίθεση της Χαμάς ... Στις 4 Νοεμβρίου 2008, ημέρα των εκλογών του Μπαράκ Ομπάμα, έτσι ώστε η προσοχή του κόσμου να είναι στραμένη αλλού... Προσπαθούν απεγνωσμένα να προκαλέσουν μια ένοπλη αντίδραση, ώστε να μπορούν να επιτεθούν με την πλήρη δύναμη της βιαιότητας τους και να ισχυριστούν ότι είναι σε αυτοάμυνα.

Θέλω απλώς να πω ότι έχουν φτάσει σε ένα τόσο άσεμνο επίπεδο γελοιοποίησης, που ενώ δεν απαντούν στις προκλήσεις, οι New York Times έγραψαν πως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αποτελούν θανάσιμη απειλή για το Ισραήλ με τους… χαρταετούς τους.

…Είναι τόσο απελπισμένοι στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τις τακτικές και τις προκλήσεις του κράτους του Ισραήλ."


* Ο Norman Finkelstein είναι πολιτικός επιστήμων, καθηγητής, συγγραφέας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής και απόγονος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, είναι κάθετα αντίθετος στον σιωνισμό και καταδικάζει τα εγκλήματα του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Σχόλια