Κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία ο Ματαρέλλα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλλα

Ο αρχηγός του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα, θα πρέπει να παραπεμφθεί για προδοσία κατά της χώρας, επειδή αρνήθηκε την υπουργοποίηση του Πάολο Σαβόνα εξαιτίας των αντιΕΕ θέσεών του.

"Ήμασταν πολύ κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης και αυτό που μας σταμάτησε ήταν ότι μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε ένας υπουργός που είναι επικριτικός προς την ΕΕ" είπε ο Ντι Μάιο στην κρατική τηλεόραση RAI.

"Θέλω αυτή η θεσμική κρίση να πάει στο κοινοβούλιο... και ο Πρόεδρος να δικαστεί" συμπλήρωσε διευκρινίζοντας ότι οι κατηγορίες βασίζονται στο άρθρο 90 του Συντάγματος.

Βάσει αυτού του άρθρου, η ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει αν ο Πρόεδρος διέπραξε "εσχάτη προδοσία ή επίθεση εναντίον του Συντάγματος". Αν η πρόταση περάσει με απλή πλειοψηφία, τότε το συνταγματικό δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα παραπεμφθεί ή όχι.

Σύμφωνα με το άρθρο 90 του Ιταλικού Συντάγματος "ο πρόεδρος δεν είναι υπόλογος για ενέργειες που εκτελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκτός από την περίπτωση της εσχάτης προδοσίας και της παραβίασης του Συντάγματος, για τα οποία μπορεί να παραπεμφθεί από το κοινοβούλιο σε κοινή συνεδρίαση, με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του."

Σχόλια