Συνέντευξη του Μπασάρ Αλ Ασάντ

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ

Δημοσ: Κ. Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ που δεχτήκατε να μας δώσετε αυτήν τη συνέντευξη. Είναι χαρά μας που βρισκόμαστε στη Δαμασκό.

Άσαντ: Είστε ευπρόσδεκτοι στη Συρία.

Ερώτηση 1: Επιτρέψτε μου κατ' αρχήν να σας ρωτήσω, ξέρετε, υπάρχουν κατηγορίες εναντίον σας από τις ΗΠΑ και τις Ευρωπαϊκές χώρες για χρήση χημικών όπλων και έγινε και μια επίθεση μετά από αυτές. Τι απαντάτε σε αυτά; Υπήρξε χημική επίθεση; Είστε εσείς υπεύθυνος γι' αυτήν;

Άσαντ: Πρώτα απ' όλα, δεν έχουμε χημικό οπλοστάσιο από το 2013 και η διεθνής επιτροπή χημικών όπλων έχει κάνει έρευνες γι' αυτό και είναι ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο ότι δεν έχουμε. Δεύτερον, ακόμα και αν είχαμε, δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε, για πολλούς και διάφορους λόγους. Αλλά αφήνοντας αυτά τα δύο σημεία στην άκρη, ας υποθέσουμε ότι αυτός ο στρατός έχει χημικά όπλα και ότι βρισκόμαστε μέσα στη μέση ενός πολέμου. Πού θα τα χρησιμοποιούσε; Στο τελείωμα της μάχης; Θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσει κάπου στη μέση ή όταν οι τρομοκράτες θα κέρδιζαν έδαφος, όχι όταν ο στρατός είχε τελειώσει τη μάχη, όταν οι τρομοκράτες παραδίνονταν και έλεγαν "είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε την περιοχή" και ο στρατός είχε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. Το Δυτικό αφήγημα άρχισε μετά τη νίκη του Συριακού στρατού, όχι πριν. Όταν είχαμε τελειώσει τον πόλεμο, είπαν "χρησιμοποίησαν χημικά όπλα".

Δεύτερον, η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, με έναν πληθυσμό όπως η Ντούμα - η αναφερόμενη περιοχή ονομάζεται Ντούμα και αυτοί μιλάνε για 45 θύματα - όταν χρησιμοποιείς όπλα μαζικής καταστροφής σε μια τέτοια περιοχή, θα έπρεπε να είχες εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες θύματα τη φορά.

Τρίτον, γιατί όλα τα χημικά όπλα, τα υποτιθέμενα χημικά όπλα, σκοτώνουν μόνο γυναικόπαιδα; Ποτέ δεν σκοτώνουν μαχητές. Αν δείτε τα βίντεο, είναι όλα ψεύτικα. Εννοώ, αν έχεις χημικά όπλα, πώς μπορούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές να είναι ασφαλείς όταν δουλεύουν σε μια χημικά μολυσμένη ατμόσφαιρα χωρίς προστατευτικές στολές, χωρίς τίποτα, ρίχνοντας απλώς νερό στα θύματα και τα θύματα να γίνονται καλά μόνο και μόνο επειδή τους έλουσαν με νερό. Επομένως, είναι μια φάρσα, ένα θέατρο, ένα πολύ πρωτόγονο θέατρο, μόνο και μόνο για να επιτεθούν στον Συριακό στρατό, επειδή... Γιατί; Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο, είναι ότι όταν οι τρομοκράτες ηττήθηκαν, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και οι άλλοι σύμμαχοί τους που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία, έχασαν ένα από τα πιο βασικά χαρτιά τους και γι' αυτό επιτέθηκαν στον Συριακό στρατό, για να ανεβάσουν το ηθικό των τρομοκρατών και να εμποδίσουν τον Συριακό στρατό να απελευθερώσει περισσότερες περιοχές της Συρίας.

Ερώτηση 2: Εσείς όμως λέτε ότι υπήρξε περιστατικό χρήσης χημικών αλλά είναι υπεύθυνος κάποιος άλλος, ή ότι δεν έγινε τίποτα εκεί;

Άσαντ: Αυτό είναι το ερώτημα, επειδή, βλέπετε, η πλευρά που ισχυρίζεται ότι - υποτίθεται - υπήρξε επίθεση με χημικά, πρέπει να αποδείξει ότι έγινε η επίθεση. Έχουμε δύο σενάρια: είτε οι τρομοκράτες είχαν χημικά όπλα και τα χρησιμοποίησαν εσκεμμένα, έγιναν κάποιες εκρήξεις ή κάτι τέτοιο, ή ίσως δεν έγινε απολύτως καμία επίθεση, γιατί σε όλες τις έρευνες στη Ντούμα ο κόσμος λέει "δεν είχαμε καμία χημική επίθεση, δεν είδαμε ούτε μυρίσαμε κανένα χημικό αέριο". Οπότε δεν έχουμε στοιχεία για το τι συνέβη. Το Δυτικό αφήγημα είναι αυτό, άρα η ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί στους Δυτικούς αξιωματούχους που λένε ότι έγινε επίθεση. Θα πρέπει να τους ρωτήσουμε: πού είναι τα αδιάσειστα στοιχεία σας για το τι συνέβη; Μιλάνε μόνο για αναφορές. Οι αναφορές μπορεί να είναι φήμες. Τα βίντεο από τα Λευκά Κράνη, τα Λευκά Κράνη χρηματοδοτούνται από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και πάει λέγοντας.

Ερώτηση 3: Ο Πρόεδρος Τραμπ, σε ένα τουίτ, χρησιμοποίησε έναν βαρύ χαρακτηρισμό. Είπε "το ζώον ο Άσαντ". Το θυμόσαστε αυτό; Τι απαντάτε σε αυτό;

Άσαντ: Βασικά, όταν είσαι σε μια τέτοια θέση, εννοώ πρόεδρος μιας χώρας, πρέπει πρώτα και κύρια να εκφράζεις τα ήθη του λαού που εκπροσωπείς, προτού εκφράσεις τη δική σου ηθική. Εκπροσωπείς τη χώρα σου. Ερώτηση: αντιπροσωπεύει αυτή η γλώσσα την Αμερικανική κουλτούρα; Αυτό είναι το ερώτημα. Είναι πολύ άσχημο και δεν νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κοινότητα σε αυτόν τον κόσμο που έχει τέτοια γλώσσα. Δεύτερον, το καλό με τον Τραμπ είναι ότι εκφράζει τον εαυτό του με έναν τρόπο πολύ διαφανή, το οποίο είναι καλό από αυτήν την άποψη. Προσωπικά, δεν με νοιάζει, επειδή ασχολούμαι με την κατάσταση ως πολιτικός, ως Πρόεδρος. Δεν έχει σημασία για μένα προσωπικά. Αυτό που έχει σημασία είναι αν κάτι με επηρεάσει, αν κάτι επηρεάζει τη χώρα μου, τον πόλεμο που κάνουμε, τους τρομοκράτες και την ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε.

Ερώτηση 4: Είπε ότι η αποστολή εξετελέσθη. Είπε "αποστολή εξετελέσθη στη Συρία". Ποια η γνώμη σας γι' αυτό;
Άσαντ: Νομίζω ότι η μόνη αποστολή που εξετελέσθη είναι όταν βοήθησαν τον ISIS να δραπετεύσει από τη Ράκκα, όταν τον βοήθησαν και αυτό αποδεικνύεται σε βίντεο, και με τη δική τους κάλυψη οι ηγέτες του ISIS δραπέτευσαν από τη Ράκκα και πήγαν προς το Ντέιρ Εζόρ για να πολεμήσουν τον Συριακό στρατό. Η άλλη αποστολή που εξετελέσθη είναι όταν επιτέθηκαν στον Συριακό στρατό στα τέλη του 2016 στην περιοχή Ντέιρ Εζόρ, όταν ο ISIS είχε περικυκλώσει το Ντέιρ Εζόρ και η μόνη δύναμη ήταν ο Συριακός στρατός. Εννοώ, η μόνη δύναμη για να υπερασπιστεί την πόλη από τον ISIS ήταν ο Συριακός στρατός και εξαιτίας της επίθεσης των Αμερικανών - και φυσικά των συμμάχων τους - το Ντέιρ Εζόρ κόντεψε να πέσει στα χέρια του ISIS. Άρα, αυτή είναι η μόνη αποστολή που εξετελέσθη. Από την άλλη, αν μιλάμε για τον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μόνη αποστολή που έχουν οι ΗΠΑ στη Συρία είναι να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες, όποιο κι αν είναι το όνομά τους, το όνομα της ομάδας τους.

Ερώτηση 5: Όμως, χρησιμοποιούσε τέτοια γλώσσα και για τον ηγέτη της Β. Κορέας και τώρα σχεδιάζουν να συναντηθούν. Θα βλέπατε πιθανόν τον εσάς σε συνάντηση με τον Τραμπ; Τι θα του λέγατε αν ερχόσασταν πρόσωπο με πρόσωπο;

Άσαντ: Το πρώτο που πρέπει να ρωτήσετε είναι, αν συναντηθείς ή κάνεις οποιαδήποτε επαφή, τι μπορεί να πετύχεις; Η άλλη ερώτηση: τι μπορούμε να πετύχουμε με κάποιον που λέει κάτι πριν, στην προεκλογική του εκστρατεία και κάνει τα αντίθετα μετά την εκστρατεία, που λέει κάτι σήμερα και κάνει το αντίθετο αύριο, ή ακόμα και την ίδια μέρα; Μιλάμε για συνέπεια. Έχουν την ίδια συχνότητα κάθε μέρα, ή τον ίδιο αλγόριθμο; Επομένως, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε τίποτα με αυτήν τη διοίκηση. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος αυτού του καθεστώτος έχει τον έλεγχο. Όλοι πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα βαθύ κράτος, το πραγματικό κράτος, αυτό έχει τον έλεγχο, ελέγχει τον κάθε πρόεδρο και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Πάντα έτσι ήταν στις ΗΠΑ, τουλάχιστον κατά τα τελευταία 40 χρόνια, τουλάχιστον μετά τον Νίξον, ίσως και πιο πριν, αλλά γίνεται όλο και πιο έντονο και το πιο έντονο είναι τώρα με τον Τραμπ.

Ερώτηση 6: Πότε θα ολοκληρωθεί η δική σας αποστολή, δεδομένης της κατάστασης της Συρίας;

Άσαντ: Όπως λέω πάντα, χωρίς καμία παρέμβαση, θα μας πάρει λιγότερο από έναν χρόνο να αποκαταστήσουμε την σταθερότητα στη Συρία. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό. Ο άλλος παράγοντας είναι πόση υποστήριξη θα λάβουν οι τρομοκράτες. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω, δεν μπορώ να προβλέψω. Όσο όμως συνεχίζεται, ο χρόνος δεν είναι ο κύριος παράγοντας. Ο κύριος παράγοντας είναι ότι κάποια μέρα θα βάλουμε τέλος σε αυτήν τη σύγκρουση και θα επανενώσουμε τη Συρία υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Πότε; Δεν μπορώ να απαντήσω. Ελπίζω να γίνει σύντομα.

Ερώτηση 7: Δέχεστε κριτική τελευταία, επειδή φαίνεται έχετε έναν νόμο που λέει ότι όποιος δεν διεκδικήσει την περιουσία του μέσα σε έναν μήνα, δεν του επιτρέπεται να επιστρέψει. Είναι αυτός ένας τρόπος να εξαιρέσετε αυτούς που διαφωνούν μαζί σας;

Άσαντ: Όχι, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε από κανέναν την ιδιοκτησία του, με κανέναν νόμο, επειδή το Σύνταγμα είναι σαφές σχετικά με την ιδιοκτησία του κάθε Σύρου πολίτη. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την διαδικασία. Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε έναν τέτοιο νόμο, προκειμένου να ανασχεδιάσουμε τις κατεστραμμένες ή παράνομες περιοχές, επειδή, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε ένα σύνολο από κατεστραμμένες και παράνομες περιοχές σε διάφορα μέρη της Συρίας. Άρα αυτός ο νόμος δεν είναι για να αφαιρέσει την περιουσία κανενός. Δεν γίνεται, εννοώ ότι ακόμα κι αν είναι τρομοκράτης, για να του αφαιρέσεις την περιουσία χρειάζεται δικαστική απόφαση. Θέλω να πω, δεν μπορείς να το κάνεις με κάποιον νόμο. Οπότε, είτε πρόκειται για παρερμηνεία αυτού του νόμου, είτε για πρόθεση, ας πούμε, να βγει ένα νέο αφήγημα για την κυβέρνηση της Συρίας, προκειμένου να αναζωπυρώσει την κοινή γνώμη της Δύσης εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας. Αλλά ο νόμος, δηλαδή εννοώ ότι ακόμα κι αν θέλεις να φτιάξεις μια διαδικασία, είναι θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, το εκλεγμένο σώμα σε κάθε περιοχή, να εφαρμόσει αυτόν τον νόμο, όχι της κυβέρνησης.

Ερώτηση 8: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί σας σε αυτόν τον πόλεμο; Προφανώς η Ρωσία και το Ιράν. Ανησυχείτε μήπως αυτοί παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον όταν τελειώσει ο πόλεμος;

Άσαντ: Αν μιλάτε για τους συμμάχους τους δικούς μου, ως Προέδρου, αυτοί είναι οι πολίτες της Συρίας. Αν μιλάτε για τους συμμάχους της Συρίας, φυσικά είναι οι Ιρανοί και οι Ρώσοι. Είναι οι πιο ισχυροί μας σύμμαχοι και βέβαια και η Κίνα που μας υποστηρίζει πολιτικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όσο για το αν θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον της χώρας, αυτές οι χώρες σέβονται την κυριαρχία του Συριακού κράτους και τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο και παρέχουν υποστήριξη για να το πετύχουμε αυτό. Άρα, δεν είναι λογικό αυτές οι χώρες να παίρνουν μέρος σε έναν πόλεμο για να βοηθήσουν τη Συρία να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την ίδια στιγμή να παραβιάζουν ή να παρεμβαίνουν σε αυτήν την κυριαρχία. Το Ιράν και η Ρωσία είναι οι χώρες που σέβονται περισσότερο από κάθε άλλον την κυριαρχία της Συρίας.

Ερώτηση 9: Και η Τουρκία; Η Τουρκία πραγματοποίησε εισβολή σε μέρος της χώρας σας. Είχατε μια καλή σχέση με τον Ερντογάν. Πώς είναι οι σχέσεις σας τώρα, μετά την εισβολή;

Άσαντ: Πρώτα απ' όλα, αυτή είναι επίθεση, αυτή είναι κατοχή. Κάθε Τούρκος στρατιώτης στο έδαφος της Συρίας, αντιπροσωπεύει κατοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τουρκικός λαός είναι εχθρός μας. Μόλις πριν λίγες μέρες, δεχτήκαμε μια πολιτική αντιπροσωπεία από την Τουρκία. Πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στους Τούρκους γενικά και στον Ερντογάν. Ο Ερντογάν συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Μπορεί να μην είναι οργανωμένος, αλλά συνδέεται με αυτήν την ιδεολογία, εγώ την αποκαλώ μαύρη ιδεολογία. Και γι' αυτόν, επειδή, όπως η Δύση, όταν οι τρομοκράτες έχασαν τον έλεγχο σε διάφορες περιοχές και ουσιαστικά δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν την ατζέντα της Τουρκίας ή της Δύσης ή του Κατάρ ή της Σαουδικής Αραβίας, κάποιος έπρεπε να παρέμβει. Εκεί ήταν που παρενέβη η Δύση με τις πρόσφατες επιθέσεις στη Συρία, εκεί ήταν που η Δύση, κυρίως οι ΗΠΑ, έβαλε τον Ερντογάν να παρέμβει, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο πολύπλοκη, και πάλι επειδή χωρίς αυτήν την παρέμβαση η κατάσταση θα είχε επιλυθεί πολύ γρήγορα. Άρα, δεν είναι θέμα προσωπικών σχέσεων. Το κύριο ζήτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας οπουδήποτε στον κόσμο, είναι να χρησιμοποιήσουν το Ισλάμ για να πάρουν τον έλεγχο της κυβέρνησης της χώρας σου και να δημιουργήσουν πολλαπλές κυβερνήσεις που έχουν τέτοια σχέση, σαν ένα δίκτυο της Μουσουλμανικής Αδαλφότητας σε όλον τον κόσμο.

Ερώτηση 10: Στην προεκλογική του εκστρατεία, είπε πριν δύο μέρες ότι θα κάνει και άλλη εισβολή στη Συρία. Πώς θα αντιδράσετε αν συμβεί κάτι τέτοιο;

Άσαντ: Βασικά, από την αρχή αυτού του πολέμου, ο Ερντογάν υποστήριζε τους τρομοκράτες, αλλά τότε μπορούσε να κρυφτεί πίσω από φράσεις όπως "προστασία των Σύρων πολιτών, υποστήριξη των Σύρων πολιτών, υποστήριξη των προσφύγων, είμαστε ενάντια στους θανάτους" και λοιπά. Μπορούσε να εμφανίζεται ως ανθρωπιστής πρόεδρος, ας πούμε. Τώρα, εξαιτίας αυτών των συνθηκών, πρέπει να βγάλει τη μάσκα και να φανεί η επιθετικότητά του και αυτό είναι καλό. Οπότε δεν έχει και μεγάλη διαφορά αν ο ηγέτης του τουρκικού καθεστώτος, Ερντογάν, στέλνει στρατεύματα στη Συρία ή υποστηρίζει τους τρομοκράτες. Αυτοί είναι οι πληρεξούσιοί του. Άρα, πολεμάμε ε΄δω και επτά χρόνια αυτόν τον στρατό. Η διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα είναι μόνο στην επιφάνεια, η ουσία είναι η ίδια. Ταυτόχρονα, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε για κατοχή, μπορούσαμε να πούμε ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες, αλλά τώρα μπορούμε να μιλάμε για κατοχή, που είναι η ανακοίνωση του Ερντογάν ότι τώρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και είναι καλό ότι αυτός το ανακοίνωσε.

Ερώτηση 11: Αλλά πώς θα αντιδράσετε σε αυτό;

Άσαντ: Κατ' αρχάς πολεμάμε τους τρομοκράτες και, όπως είπα, οι τρομοκράτες για εμάς είναι ο στρατός του, είναι ο Αμερικανικός στρατός, ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας. Ξεχάστε τις διαφορετικές φράξιες και ποιος τις χρηματοδοτεί, στην τελική, όλοι δουλεύουν για μια ατζέντα και αυτοί οι διαφορετικοί παίκτες υπακούν σε έναν αφέντη: τον Αμερικανό αφέντη. Ο Ερντογάν δεν εφαρμόζει τη δική του ατζέντα. Εφαρμόζει την Αμερικανική ατζέντα και το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες σε αυτόν τον πόλεμο. Πρώτα απ' όλα πρέπει να πολεμήσεις τους τρομοκράτες. Δεύτερο, όταν έχει ανακτήσει τον έλεγχο περισσότερων περιοχών, τότε πρέπει να πολεμήσεις κάθε εισβολέα, κάθε στρατό. Οι Τούρκοι, οι Γάλλοι, οποιοσδήποτε, εφόσον ήρθαν στη Συρία παράνομα είναι εχθροί μας.

Ερώτηση 12: Ανησυχείτε για την πιθανότητα ένας 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος να ξεκινήσει από εδώ, στη Συρία; Θέλω να πω, έχετε τους Ισραηλινούς να χτυπούν τους Ιρανούς, ξέρετε, εδώ στη χώρα σας. Έχετε τους Ρώσους, έχετε τους Αμερικανούς. Ανησυχείτε γι' αυτό το ενδεχόμενο;

Άσαντ: Όχι, για έναν λόγο: επειδή ευτυχώς, υπάρχει μια σοφή ηγεσία στη Ρωσια και ξέρουν ότι η ατζέντα του βαθέος κράτους των ΗΠΑ είναι να δημιουργήσουν σύγκρουση. Από την εκστρατεία του Τραμπ, η βασική ατζέντα ήταν εναντίον της Ρωσίας, να εξευτελίσει τη Ρωσία, να υποβιβάσει τη Ρωσία και λοιπά. Και συνεχίζεται το ίδιο, με διαφορετικούς τίτλους, ή με διαφορετικά μέσα. Χάρη στη σοφία των Ρώσων, μπορούμε να το αποφύγουμε. Μπορεί να μην είναι ένας πλήρους έκτασης παγκόσμιος πόλεμος, είναι όμως ένας παγκόσμιος πόλεμος, ίσως με έναν άλλον τρόπο, όχι όπως ο πρώτος ή ο δεύτερος, μπορεί να μην είναι πυρηνικός, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας ψυχρός πόλεμος. Είναι κάτι περισσότερο από έναν ψυχρό πόλεμο και κάτι λιγότερο από έναν πλήρους έκτασης πόλεμο. Ελπίζω ότι δεν θα δούμε μια απευθείας σύγκρουση ανάμεσα σε αυτές τις υπερδυνάμεις, επειδή εκεί είναι που τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ερώτηση 13: Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το κατά πόσον μπορεί η Συρία να γίνει μια ενιαία, πλήρως κυρίαρχη χώρα και πάλι. Είναι στ' αλήθεια δυνατό, μετά από όλα αυτά που συνέβησαν;

Άσαντ: Εξαρτάται με ποια κριτήρια ορίζεται το τι είναι και τι δεν είναι ενιαίο. Ο βασικός παράγοντας για να έχεις ένα ενιαίο κράτος είναι η ενότητα στο μυαλό των πολιτών - και το αντίστροφο. Όταν αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν ο ένας τον άλλον σαν ξένο, δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και εκεί είναι που θα έχεις διαίρεση. Τώρα, αν θέλετε να μιλήσουμε για γεγονότα και την πραγματικότητα, όχι κατά τη γνώμη μου, δεν πρόκειται να είναι διαιρεμένη και φυσικά δεν πρόκειται να το δεχτούμε αυτό, αλλά δεν είναι η βούλησή μου ή η ρητορική μου όταν λέω ότι θα είναι ενιαία, είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα τώρα, αν δείτε τη Συρία στη διάρκεια της κρίσης, όχι μόνο σήμερα, αλλά από την αρχή της, θα δείτε όλο το διαφορετικό φάσμα της Συριακής κοινωνίας να ζουν όλοι μαζί και καλύτερα από ό,τι πριν. Αυτές οι σχέσεις είναι καλύτερες από ό,τι ήταν στο παρελθόν, πιθανόν εξαιτίας του πολέμου. Αν δείτε τις περιοχές που ελέγχονται από τους τρομοκράτες, εκεί θα δείτε ένα χρώμα της Συριακής κοινωνίας, αλλά είναι ένα πολύ, πολύ περιορισμένο χρώμα. Αν θέλετε να μιλήσετε για διαίρεση, πρέπει να βρείτε τη γραμμή, την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε κάθε εθνότητα, σέχτα ή θρησκεία, κάτι που δεν θα το δείτε. Άρα, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει διαίρεση αυτήν τη στιγμή. Υπάρχουν μόνο περιοχές υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών. Τι οδήγησε σε αυτές τις εικασίες; Επειδή οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να παραδώσουν τον έλεγχο, ειδικά τώρα στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, σε αυτούς τους τρομοκράτες, θέλοντας να δώσουν την εντύπωση ότι η Συρία δεν μπορεί να επανενωθεί. Αλλά θα ενωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό.

Ερώτηση 14: Γιατί όμως να το κάνουν αυτό οι ΗΠΑ, αφού πολεμάτε έναν κοινό εχθρό: την Ισλαμική τρομοκρατία;

Άσαντ: Επειδή οι ΗΠΑ έχουν συνήθως μια ατζέντα και έχουν τους σκοπούς τους. Αν δεν μπορούν να επιτύχουν τους σκοπούς τους, καταφεύγουν σε κάτι διαφορετικό, που είναι να δημιουργούν χάος. Δημιουργούν χάος που αλλάζει όλη την ατμόσφαιρα, επειδή ίσως τα εμπλεκόμενα μέρη θα τα παρατήσουν και θα παραδοθούν στους σκοπούς τους και εκεί είναι που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν και πάλι τους σκοπούς τους ή ακόμα και να τους αλλάξουν. Αλλά αν δεν μπορούν να τους πετύχουν, τότε προτιμούν να αποδυναμώνουν όλα τα μέρη και να δημιουργούν σύγκρουση και αυτό δεν είναι κάτι που το κάνουν μόνο στη Συρία. Αυτή είναι η πολιτική τους σε κάθε περιοχή του κόσμου. Γι' αυτόν τον λόγο, αν δείτε τις συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο, μετά τους Βρετανούς, οι Αμερικανοί είναι υπεύθυνοι για κάθε σύγκρουση ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες σε όλη την υδρόγειο.

Ερώτηση 15: Πιστεύετε ότι έχετε κάνει κάποια λάθη στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και του εμφύλιου πολέμου απ' όταν ξεκίνησε, κοιτάζοντας πίσω;

Άσαντ: Αν δεν κάνω λάθη, δεν είμαι άνθρωπος, καμιά φορά και σε καθημερινή βάση. Όσο περισσότερο εργάζεσαι, όσο πιο πολύπλοκη είναι μια κατάσταση, τόσο περισσότερα λάθη μπορεί να κάνεις. Αλλά πώς προστατεύεις τον εαυτό σου από το να κάνει λάθη, όσο είναι δυνατό; Πρώτα απ' όλα, με το να συμβουλεύεσαι την πλειοψηφία του λαού, όχι μόνο τους θεσμούς, δηλαδή το κοινοβούλιο, τα συνδικάτα και λοιπά. Αλλά επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό ή το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας,να συμμετέχει στις αποφάσεις.

Καθώς μιλάμε για τον τρόπο που φέρθηκα στη διάρκεια του πολέμου, ή που ηγήθηκα, ας πούμε, της κυβέρνησης και του κράτους στη διάρκεια του πολέμου, οι βασικοί πυλώνες της κρατικής πολιτικής ήταν ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας - και δεν νομίζω ότι το να πολεμάς την τρομοκρατία είναι λάθος - η ανταπόκριση σε πολιτικές πρωτοβουλίες από τα διάφορα μέρη, εσωτερικά και εξωτερικά, άσχετα από τις προθέσεις τους, το να κάνουμε διάλογο με όλους - συμπεριλαμβανομένων και των μαχητών και, τελικά, να πετύχουμε τη συμφιλίωση. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι αυτό ήταν λάθος. Άρα, όσον αφορά στους πυλώνες της πολιτικής μας, νομίζω η πραγματικότητα απέδειξε ότι ήταν σωστοί. Στις λεπτομέρειες, φυσικά, έγιναν και λάθη.

Ερώτηση 16: Πόσο θα κοστίσει η ανοικοδόμηση της χώρας και ποιος θα πληρώσει γι' αυτήν;

Άσαντ: Εκατοντάδες δισεκατομμύρια, το λιγότερο διακόσια και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις είναι περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Γιατί δεν είναι ακριβές το ποσό; Επειδή κάποιες περιοχές είναι ακόμα υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακριβώς το ποσό. Συν - πλην, ας πούμε.

Ερώτηση 17: Υπάρχουν πολλές εικασίες, πολλοί λένε ότι προκειμένου μια πολιτική λύση να είναι βιώσιμη, θα πρέπει ίσως να θυσιάσετε τον εαυτό σας για το καλό της χώρας, ξέρετε, τέτοιες εικασίες. Είναι αυτό κάτι που περνά από το μυαλό σας;

Άσαντ: Το κυριότερο σε ότι αφορά στο μέλλον μου ως πολιτικός, είναι δύο πράγματα: η δική μου θέληση και η θέληση του Συριακού λαού. Φυσικά, η θέληση του Συριακού λαού είναι πιο σημαντική από τη δική μου. Η επιθυμία μου να είμαι σε θέση να βοηθήσω τη χώρα μου ή να παίξω έναν πολιτικό ρόλο, αν έχω αυτήν την επιθυμία και τη βούληση αλλά δεν έχω λαϊκή υποστήριξη, δεν μπορώ να κάνω τίποτα και θα αποτύχω και δεν έχω καμία επιθυμία να αποτύχω. Μετά από επτά χρόνια που είμαι σε αυτήν την θέση, αν δεν έχω την υποστήριξη της πλειοψηφίας του Συριακού λαού, πώς μπορώ και αντέχω για πάνω από επτά χρόνια όλη αυτήν την εχθρότητα από τις πιο δυνατές και τις πιο πλούσιες χώρες; Ποιος με υποστηρίζει; Αν ο λαός της Συρίας είναι εναντίον μου, πώς μπορώ και παραμένω; Πώς θα μπορούσα να πετύχω οτιδήποτε; Πώς αντέχω; Άρα, αν νιώσω ότι ο λαός της Συρίας δεν θέλει άλλο να παραμείνω, θα αποχωρήσω χωρίς δισταγμό.

Ερώτηση 18: Ξέρετε όμως, έχει χυθεί πολύ αίμα, οπότε μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να κάθεται στην αντιπολίτευση και να μοιράζεται με κάποιον τρόπο την εξουσία;

Άσαντ: Όταν μιλάτε για αίμα που χύθηκε, θα πρέπει να πείτε ποιος ήταν αυτός που έχυσε αυτό το αίμα. Ήμουν πρόεδρος για δέκα χρόνια πριν από τον πόλεμο. Σκότωνα Σύρους πολίτες επί δέκα χρόνια; Όχι, σίγουρα όχι. Άρα, η σύγκρουση άρχισε όταν κάποιοι, κύρια μέρος της Δύσης, υποστήριξαν τους τρομοκράτες και αυτοί είναι υπεύθυνοι γι' αυτόν τον πόλεμο. Επομένως, πρώτα και κύρια η Δύση, που παρείχε στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη και πολιτική κάλυψη, που στάθηκε ενάντια στον λαό της Συρίας, που φτωχοποίησε τον Συριακό λαό και δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι τρομοκράτες να σκοτώνουν περισσότερους Σύρους πολίτες. Άρα, μέρος της Δύσης, κυρίως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ και επίσης η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία είναι υπεύθυνοι γι' αυτό. Δεν αρκεί να λέμε ότι χύθηκε αίμα. Αυτό είναι κάτι πολύ γενικό. Φυσικά χύνεται αίμα, πόλεμος είναι, αλλά ποιος είναι υπεύθυνος; Αυτούς που είναι υπεύθυνοι πρέπει να τους καταστήσουμε υπόλογους.

Ερώτηση 19: Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από όταν επισκεφτήκατε την Ελλάδα. Ο πατέρας σας είχε στενή σχέση με κάποιους Έλληνες πολιτικούς. Πώς είναι τώρα οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Συρία και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον Ελληνικό λαό;

Άσαντ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επίσημες σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και την Ελλάδα, οι πρεσβείες έχουν κλείσει, οπότε δεν υπάρχουν σχέσεις. Την ίδια στιγμή όμως, η Ελλάδα δεν ήταν επιθετική απέναντι στη Συρία. Υποστήριζε πάντα μια πολιτική λύση, ποτέ δεν υποστήριξε πόλεμο ή επιθέσεις εναντίον της Συρίας. Δεν παίξατε κανέναν ρόλο στην υποστήριξη των τρομοκρατών, αλλά την ίδια στιγμή, ως μέλος - και μάλιστα σημαντικό μέλος - της ΕΕ, δεν θα μπορούσατε να παίξετε κανένα ρόλο στο, ας πούμε, να αποτρέψετε τις άλλες χώρες από την υποστήριξη των τρομοκρατών, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με την επίθεση και τον αποκλεισμό μιας κυρίαρχης χώρας χωρίς κανένα λόγο, χωρίς καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Άρα, εκτιμούμε το ότι η Ελλάδα δεν ήταν επιθετική απέναντι στη Συρία, αλλά ταυτόχρονα, πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο, επειδή είναι κομμάτι της περιοχής μας. Είναι μέρος της ΕΕ γεωγραφικά, αλλά είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην περιοχή μας και την υπόλοιπη Ευρώπη και πρόκειται να επηρεαστεί, ήδη έχει επηρεαστεί από το προσφυγικό και τώρα η τρομοκρατία επηρεάζει την Ευρώπη εδώ και μερικά χρόνια και η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της ηπείρου. Οπότε, το λογικό είναι η Ελλάδα να ξεκινήσει να παίζει αυτόν τον ρόλο στην ΕΕ, για την επίλυση του προβλήματος της Συρίας και την προστασία του Διεθνούς Δικαίου.

Δημοσ: Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.

Άσαντ: Ευχαριστώ.

Σχόλια