Αντιδράσεις και κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας

Ο ΥπΕξ της Αργεντινής,Jorge Faurie, της Χιλής, Roberto Ampuero, και του Μεξικό, Luis Videgaray, στη σύνοδο των G20

Δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα οι ΗΠΑ - Κοινή δήλωση 6 χωρών των G20 και συμφωνία για επιβολή κυρώσεων

Καθώς η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των G20 στο Μπουένος Άιρες συνεχίζεται, υψηλόβαθμα στελέχη των κυβερνήσεων Αργεντινής, Χιλής, ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικού και με τη συμπαράσταση της Αυστραλίας, συναντήθηκαν και εξέδωσαν κοινή δήλωση ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα και εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων ή διεύρυνση των ήδη υφιστάμενων κυρώσεων (όπως στην περίπτωση των ΗΠΑ), εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο και ανώτατων στελεχών της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Jorge Faurie, ανακοίνωσε την κοινή δήλωση, η οποία ευθυγραμμίζεται με τη στάση των κρατών της "ομάδας της Λίμα" (14 χωρών που καταδικάζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Βενεζουέλας):

"Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, των ΗΠΑ και του Μεξικό, λαμβάνοντας υπόψιν την έλλειψη νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας στη Βενεζουέλα, δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, επειδή αυτές προκηρύχθηκαν από ένα μη νόμιμο σώμα - την Εθνική Συντακτική Συνέλευση - που απέκλεισε τη συμμετοχή πολιτικών και που δεν διέθετε τους διεθνείς ανεξάρτητους παρατηρητές ούτε εγγυήσεις, ώστε η διαδικασία να θεωρηθεί ελεύθερη, δίκαιη, διαφανής και δημοκρατική."
Από τις χώρες που προσυπογράφουν την παραπάνω δήλωση, η Αργεντινή, η Χιλή και το Μεξικό ανήκουν στην "ομάδα της Λίμα". Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει δικές της κυρώσεις. Ήδη πάνω από 70 αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Sullivan, δήλωσε ότι η διοίκηση Τραμπ "θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλο το φάσμα των οικονομικών και διπλωματικών εργαλείων για να εμποδίσει το καθεστώς Μαδούρο να καταστρέψει τη δημοκρατία και την ευημερία της Βενεζουέλας".

Οι χώρες - μέλη της ομάδας της Λίμα συμφώνησαν να υποβαθμίσουν το επίπεδο των διπλωματικών τους σχέσεων με τη Βενεζουέλα και ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους στο Καράκας πίσω στις χώρες τους για διαβουλεύσεις και καλούν τους πρέσβεις της Βενεζουέλας για να διαμαρτυρηθούν.

Η Αργεντινή πλέον δεν έχει πρεσβευτή στην Βενεζουέλα, ενώ από τη μεριά της, η Βενεζουέλα διατηρεί την πρεσβεία της στην Αργεντινή.

Τα κράτη μέλη της ομάδας της Λίμα αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός:
  • Έκδοση και επικαιροποίηση οδηγιών προς τον οικονομικό και τραπεζικό τομέα για το ρίσκο που ενέχεται στην όποια επιχειρηματική ενέργεια στην Βενεζουέλα που δεν έχει την έγκριση της Νομοθετικής Συνέλευσης (το νομοθετικό σώμα που κατήργησε η κυβέρνηση Μαδούρο και αντικατέστησε με την Συντακτική Συνέλευση).
  • Συντονισμός ενεργειών ώστε οι εθνικοί και περιφερειακοί οργανισμοί να μην δανείζουν της κυβέρνηση της Βενεζουέλας, εκτός εάν πρόκειται για χρήση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ανακαλέσει τον πρέσβη στην Βενεζουέλα και έχει εκδώσει τη σχετική οδηγία προς τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας του να αποφεύγουν συναλλαγές που δεν έχουν την έγκριση της Νομοθετικής Συνέλευσης. Η ομάδα της Λίμα καλεί υψηλού επιπέδου συνδιάσκεψη για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ζητημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Περού στα μέσα Ιουνίου. 

Σχόλια