Νέα από το Συριακό μέτωπο

Συριακός Αραβικός Στρατός

Οι εκκενώσεις των τρομοκρατών από την Κεντρική Συρία ολοκληρώθηκαν. Αφορούσαν τις επαρχίες Hama και Homs, και κυρίως τα αστικά κέντρα Talbissé, Rastane και Al-Houla.



Δυνάμεις της ασφάλειας αναπτύχθηκαν σε Rastane και Talbissé. Ο συριακός στρατός «με τη βοήθεια συμμαχικών δυνάμεων καθάρισε μια ζώνη στο Β της Homs και Ν της Hama κι εγκατέστησε την ασφάλεια σε 65 οικισμούς και χωριά».

Συνολικά περί τα 34 500 άτομα "αντάρτες" και οι οικογένειες τους όσο κι άλλοι πολίτες εκκενώθηκαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, αναφέρει το φιλοαντιπολιτευόμενο (OSDH), ενώ περί τους 150 000 παρέμειναν στον τομέα. Η επιχείρηση ξεκίνησε αρχές Μάη.

«Από σήμερα δεν υπάρχει κανείς ένοπλος δεν υπάρχουν όπλα σε όλη την επαρχία της Homs», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Homs, ο Talal Barazai, παρών στο Rastane.

Ωστόσο το Isis διατηρεί την παρουσία του στην έρημο Badiya, στο άκρο αυτής της επαρχίας σύμφωνα με το OSDH.

Ο Β της Hama παραμένει πάντα υπό τον έλεγχο τρομοκρατών.

Ο κυβερνήτης της Homs υποσχέθηκε να “ξανανοίξει τις επόμενες μέρες” ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δαμασκό με τις πόλεις Homs και Hama. Στρατιωτική πηγή αναφέρει oι τρομοκράτες παντού παραδίδουν τα όπλα τους στη Συρία ηττήθηκαν κατά κράτος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μια μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο συριακός στρατός αφού αιχμαλώτισε Γάλλους snipers σε checkpoint στην επαρχία της Hasakah. Oι πηγές αναφέρουν ότι οι Γάλλοι έφθασαν κατά λάθος σε αντίπαλο (από κυβερνητικές δυνάμεις ελεγχόμενο) checkpoint. Ειδικές Δυνάμεις της Γαλλίας αναπτύχθηκαν στο συριακό βορρά. Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες της τρόικα του πολέμου μαζί με Αγγλία, ΗΠΑ που επιχείρησαν κατά της Συρίας βομβαρδίζοντάς την, με πρόσχημα την υποτιθέμενη χημική επίθεση στη Douma.


Σήμερα (16 Μαΐου) ένα κονβόι του Τουρκικού στρατού, αποτελούμενο από δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, μπουλντόζες και φορτηγά, εισήλθε στην πόλη Eshtabraq Jisr al-Shughur, στο βορειοδυτικό Ιντλίμπ, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο συριακό πρακτορείο, Enab Baladi.
Η αποστολή αυτού του κονβόι είναι η εγκατάσταση ενός παρατηρητηρίου στην Eshtabraq, προκειμένου να παρακολουθεί τη ζώνη αποκλιμάκωσης στην περιοχή του Ιντλίμπ. 

Ο Τουρκικός στρατός πραγματοποίησε αναγνωριστική αποστολή στο βορειοδυτικό Ιντλίμπ και στην περιοχή βόρεια της Λαττάκειας στις 11 Μαΐου, για την προετοιμασία εγκατάστασης του παρατηρητηρίου. 

Δύο μέρες πριν το Τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε την εγκατάσταση παρατηρητηρίου στο χωριό Zawiya για την επιτήρηση της ζώνης αποκλιμάκωσης της περιοχής της Χαμά.
Με την εγκατάσταση αυτών των παρατηρητηρίων, η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στις συνομιλίες της Αστάνα. Αναμένεται ότι σύντομα θα ακολουθήσει και η Ρωσία, εγκαθιστώντας παρατηρητήρια στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Συρίας, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου και βορειοδυτικά της Χαμά.

Επίσης σήμερα, η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥπΕξ, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ, ότι κρύβουν χιλιάδες τρομοκράτες στη Συρία, προκειμένου να τους επιτρέψει να αποφύγουν τη δικαιοσύνη. 

"Προσέξαμε ότι η διοίκηση των ΗΠΑ δεν λέει τίποτα για τις αρκετές χιλιάδες ξένους τρομοκράτες κρατούνται από τον αμερικανικό συνασπισμό και τις Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στην περιοχή του Ευφράτη" δήλωσε η Ζαχάροβα. "Η δικαιολογία ότι είναι υποτίθεται αδύνατον να συμφωνηθούν οι διαδικασίες έκδοσής τους και οι παράμετροι της νομικής τους υποστήριξης με τις χώρες προέλευσής τους, είναι εντελώς παρατραβηγμένη. Προφανώς αυτό το νομικό κενό δημιουργήθηκε για να καλύψει τον πραγματικό σκοπό: να αποφύγουν οι μαχητές αυτοί τις συνέπειες. Είναι αξιοσημείωτο ότι συνεργώντας με την τρομοκρατία, δεν αποδίδονται κατηγορίες, ούτε παίρνονται μέτρα για διερεύνηση."
Η Μαρία Ζαχάροβα αποκάλυψε ότι η Μόσχα γνωρίζει πολλά γι' αυτούς τους τρομοκράτες και για τις συνθήκες στις οποίες κρατούνται:

"Σύμφωνα με τις πηγές μας, είναι δύο ή τρεις χιλιάδες μαχητές, κυρίως από την Ευρώπη, τις Αραβικές χώρες και τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες). Τα λεγόμενα περιοριστικά μέτρα, αφορούν μόνο τον περιορισμό της κίνησης. Οι κρατούμενοι έχουν τρία γεύματα τη μέρα, ιατρική παρακολούθηση και ευκαιρίες για σωματική άσκηση για να διατηρούνται σε φόρμα."
Πρόσθεσε ότι αυτές οι ενέργειες των ΗΠΑ ενέχουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης της τρομοκρατίας στην περιοχή:

"Ενόψει της ανακοίνωσης του Προέδρου Ντ. Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, υπάρχει κίνδυνος να επανεμφανιστεί το Ισλαμικό Κράτος, όπως έγινε και στο σενάριο του Ιράκ, όπου με την αποχώρηση των αμερικανικών σωμάτων το 2011, σήμανε την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Αποτρέποντας  την ποινική δίωξη αυτών των μαχητών, η διοίκηση των ΗΠΑ στην πραγματικότητα συγκαλύπτει την εγκληματική τους δράση."




























Σχόλια