ΗΠΑ: 4 σεντς αποζημίωση για την εν ψυχρώ εκτέλεση από αστυνομικούς πατέρα τριών μικρών παιδιών που «άκουγε δυνατά μουσική»

Ο Gregory Hill και η οικογένειά του

Το ποσόν των 4 (τεσσάρων) σεντς επιδίκασε δικαστήριο των ΗΠΑ ως αποζημίωση στη σύζυγο και τα τρία ανήλικα παιδιά ενός 30χρονου αφροαμερικανού ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών μέσα στο ίδιο του το σπίτι επειδή «άκουγε δυνατά μουσική».


Η απίστευτη αυτή υπόθεση συνέβη τον Ιανουάριο του 2014 στο St. Lucie της Φλόριντα όταν ο τοπικός σερίφης μαζί με τον βοηθό του, μετά από κλήση που δέχθηκαν από τους γείτονες για ενοχλητικό θόρυβο, κατέφθασαν έξω από την κατεβασμένη γκαραζόπορτα τού πάρκινγκ του Gregory Hill ο οποίος καθόταν μέσα και άκουγε δυνατά μουσική.

Οι δυο αστυνομικοί χτύπησαν τη γκαραζόπορτα και όταν ο Hill την άνοιξε ο βοηθός σερίφη φώναξε δυνατά πως ο άνδρας φέρει επάνω του όπλο, κάτι που όπως φαίνεται τρόμαξε τον Hill και την ξαναέκλεισε αμέσως.

Η κίνηση αυτή έδειξε να εξοργίζει τους αστυνομικούς που έβγαλαν τα όπλα και άρχισαν να πυροβολούν πίσω από την κλειστή γκαραζόπορτα με αποτέλεσμα δυο από τις σφαίρες να βρουν τον άτυχο Hill στο σώμα και μία στο κεφάλι ρίχνοντάς τον νεκρό.

Κλιμάκιο του εγκληματολογικού που έφτασε στο σημείο λίγο αργότερα, βρήκε στην πίσω τσέπη του Hill ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών το οποίο ωστόσο, αφ' ενός μεν κατείχε νόμιμα και αφ' ετέρου δεν είχε μέσα ούτε μια σφαίρα.

Το 2016 το πρώτο δικαστήριο απέρριψε αίτημα της συζύγου του για χρηματική αποζημίωση καθώς οι αιτιάσεις του νομικού της εκπροσώπου περί παραβίασης της 4ης τροποποίησης του Συντάγματος που αφορά είσοδο σε ιδιωτική περιουσία χωρίς ένταλμα καθώς και περί χρήσης υπερβολικής βίας από πλευράς των αστυνομικών, δεν έγιναν δεκτές.

Σε δεύτερη εκδίκαση της αγωγής, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Φλόριντα και μετά από συζήτηση 10 ωρών, επιδίκασε ως αποζημίωση 1 (ένα) δολάριο για τα έξοδα κηδείας του Gregory Hill καθώς και από 1 (ένα) δολάριο αποζημίωση για κάθε ένα από τα τρία του ορφανά πλέον παιδ
ιά, ηλικίας 13, 10 και 7 ετών αντίστοιχα.

Καθώς όμως ταυτόχρονα η ίδια απόφαση επέρριψε ποσοστό ευθύνης 99% στον δολοφονημένο πατέρα και 1% στους αστυνομικούς, τα «ποσά» που τελικά κλήθηκαν να λάβουν ήταν το 1% των τεσσάρων δολαρίων, δηλαδή συνολικά ... 4 (τέσσερα) σεντς.

Τόσο φαίνεται πως αποτιμάται στις ΗΠΑ η ζωή ενός αφροαμερικανού πατέρα τριών παιδιών που υπέπεσε στο ασυγχώρητο έγκλημα να ακούει δυνατά μουσική.

Σχόλια