Αλωνίζουν Ισραηλινοί σεκιουριτάδες στα ελληνικά αεροδρόμια

Σκληρός έλεγχος Αράβων από προσωπικό της Israir στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Ισραηλινοί σεκιουριτάδες έγδυσαν ζευγάρι Αράβων σε ελληνικό αεροδρόμιο, προκειμένου να τους υποβάλουν σε σωματική έρευνα.

Από την Sahar Issawi και τον σύζυγός της, Firas Asali, ζητήθηκε μέχρι και η άδεια γάμου τους! Ένα άλλο ζευγάρι, στην ίδια πτήση επιστροφής από την Κρήτη στο Ισραήλ, υποχρεώθηκε να γδυθεί, για να τους ψάξουν! Και τα δύο ζευγάρια ήταν Άραβες.

Η Sahar Issawi, δημοσιογράφος και ο σύζυγός της, Firas Asali, δικηγόρος, Άραβες πολίτες του Ισραήλ, βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στις 10 Μαΐου, προκειμένου να επιστρέψουν αεροπορικώς στο Ισραήλ, με πτήση της Israir.

"Όταν πήγαμε στο γκισέ για έλεγχο των εισιτηρίων, μας χαιρέτησε ένας Ισραηλινός φρουρός και μετά φώναξε μια γυναίκα συνάδελφό του, που με πήρε για να με ανακρίνει ιδιαιτέρως" λέει η Issawi.

Η φρουρός την ρώτησε πού μένει στο Ισραήλ και με τι ασχολείται και η Issawi της έδειξε την κάρτα της από το Κυβερνητικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μετά, "η φρουρός με ρώτησε πόσον καιρό γνωρίζω τον σύζυγό μου, πόσες φορές έχουμε ταξιδέψει μαζί, πότε και πού".

"Η έκπληξη ήταν όταν με ρώτησε αν έχω μαζί μου την άδεια γάμου μου. Της είπα, "σοβαρά, ποιος ταξιδεύει με την άδεια γάμου του;" είπε η Issawi και πρόσθεσε ότι και στον σύζυγό της έγιναν παρόμοιες ερωτήσεις.

Ο εξευτελισμός συνεχίστηκε, λέει η Issawi, όταν ο επικεφαλής του προσωπικού ασφαλείας τους πληροφόρησε ότι θα οι αποσκευές τους θα ερευνηθούν, χωρίς την παρουσία τους και ότι θα τους γινόταν σωματική έρευνα, το οποίο σήμαινε ότι έπρεπε να βγάλει το σουτιέν της και ο σύζυγός της το παντελόνι του. Μόνο σε ένα ακόμα ζευγάρι σε αυτήν την πτήση έγινε παρόμοια έρευνα και αυτοί ήταν επίσης Άραβες.

Κάποια στιγμή, η Issawi άρχισε να βιντεοσκοπεί τη σκηνή με το κινητό της και με το κινητό του συζύγου της. Μετά τη σωματική έρευνα, ο επικεφαλής "μας δήλωσε ρητά ότι δεν μπορούσαμε να επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο, αν δεν παραδίδαμε τα κινητά μας τηλέφωνα. Μας πήρε τα κινητά για δύο ώρες και όταν μας τα επέστρεψε, καταλάβαμε ότι είχε διαγράψει τα βίντεο και όλα τα ντοκουμέντα από το αεροδρόμιο."

Η Issawi είπε ακόμα ότι όταν πήγε στην τουαλέτα του αεροδρομίου πριν από την πτήση, ένας άντρας από το προσωπικό ασφαλείας μπήκε μαζί της. Επίσης, κάποιος άλλος σεκιουριτάς καθόταν στην μπροστινή από αυτούς θέση, σε όλη τη διάρκεια της πτήσης. Το ζευγάρι έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην αεροπορική εταιρεία Israir, ζητώντας αποζημίωση και δημόσια απολογία, αλλιώς θα προσφύγουν νομικά εναντίον της.

Στην απάντησή της, η Israir αναφέρει ότι "Η Israir δεν διεξάγει και ούτε της επιτρέπεται να διεξάγει τους ελέγχους που απαιτούνται για την επιβίβαση στα αεροπλάνα. Αυτοί οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μόνο από το προσωπικό που είναι εντεταλμένο από τις κρατικές αρχές." Η αεροπορική εταιρεία El Al, που είναι υπεύθυνη για θέματα ασφαλείας, δήλωσε ότι "Οι έλεγχοι ασφαλείας διεξάγονται σύμφωνα με τις οδηγίες των κρατικών αρχών. Οι επιβάτες ελέγχονται σύμφωνα με τους κανονισμούς."

Όπως λέει όμως η Issawi, "Δεν υπήρχε κανένα θέμα ασφαλείας στην περίπτωσή μας, το μόνο κριτήριο ήταν το προφίλ μας. Αν είσαι Άραβας, είσαι ύποπτος."

του ανταποκριτή της Haaretz, Jack Khoury

Πηγή: Haaretz

Σχόλια