Ετοιμάζεται νέα προβοκάτσια "επίθεσης με χημικά όπλα" στη Συρία;

Όλες οι στημένες "επιθέσεις με χημικά" στη Συρία, ακολουθούν το ίδιο σενάριο

Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov, είπε εχθές (14/6) ότι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) μετέφεραν κυλίνδρους αερίου χλωρίνης στη Συριακή επαρχία Deir ez-Zor, προκειμένου να ετοιμάσουν νέα προβοκάτσια "επίθεσης χημικών όπλων εναντίον αμάχων" και να δημιουργήσουν έτσι, "ένα νέο πρόσχημα για πυραυλική επίθεση στη Συρία από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ".

"Ακόμα και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν μπορεί να αρνηθεί ότι κάθε μία προβοκάτσια χημικής επίθεσης στη Συρία ακολουθεί το ίδιο σενάριο. Να σας υπενθυμίσω τον θόρυβο που προκάλεσε η σκηνοθετημένη "επίθεση" στη Ντούμα", έγραψε στο τουίτερ η ρωσική πρεσβεία.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Heather Nauert, απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν προετοιμάζουν κανενός είδους χημική προβοκάτσια στη Συρία και χαρακτήρισε ψευδείς τις δηλώσεις του Konashenkov. "Ενώ η Ρωσία χρησιμοποίησε νευροτοξικό παράγοντα στο Σέλσμπουρυ και προστατεύει τον Άσαντ από τις συνέπειες των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων στη Συρία, εμείς ακολουθούμε πιστά τις δεσμεύσεις της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα", πρόσθεσε.

Η Ρωσική διπλωματική αποστολή ζητησε από την ΟΥάσιγκτον να καταστρέψει τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει και να αποχαρακτηρίσει τις πληροφορίες σχετικά με την νευροτοξίνη Νόβιτσοκ. Ενώ οι ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων βεβαιώνουν ότι η Μόσχα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της υπό τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η Ουάσιγκτον ακόμα καθυστερεί την εφαρμογή του προγράμματος.

Η Συνθήκη, που τέθηκε σε ισχύ το 1997, ορίζει ότι τα χημικά όπλα πρέπει να καταστραφούν σε διάστημα το πολύ 10 ετών από την έναρξη ισχύος της. Παρόλα αυτά, το Πεντάγωνο μεταθέτει όλο και πιο αργά την προθεσμία ολοκλήρωσης του προγράμματος για την εξάλειψη του αποθέματός του, εδώ και πολλά χρόνια: από το 2007 στο 2012, μετά στο 2017, το 2021 και, τέλος, το 2023.

Τον Απρίλιο, κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων τα Λευκά Κράνη, ισχυρίστηκαν ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Ντούμα της Ανατολικής Γκούτα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, που αναρτήθηκαν στο σάιτ τους στις 8 Απριλίου, στην πόλη έπεσαν βόμβες αερίου χλωρίνης, σκοτώνοντας δεκάδες και δηλητηριάζοντας άμαχους πολίτες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ψευδείς ειδήσεις. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα Λευκά Κράνη είναι μια αναξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, διαβόητη για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Το Ρωσικό κέντρο για τη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών εξέτασε την περιοχή της Ντούμα στις 9 Απριλίου και δεν βρήκε ίχνος χημικών. Παρόλα αυτά, στις 14 Απριλίου, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τη χημική επίθεση, εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση στη Συρία, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σχόλια