Εγκαταλείπει το δολάριο η Ρωσία

Η Ρωσία εγκαταλείπει το δολάριο

Τους τελευταίους μήνες, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, η Ρωσία "προετοιμάζεται έντονα για τη συνάντηση του Πούτιν με τον Τραμπ". Τι σημαίνει αυτό;

Πρώτον, τον Απρίλιο η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κατέστρεψε σχεδόν το μισό των αμερικανικών ομολόγων που είχε στο ισοζύγιό της, μειώνοντας το απόθεμά της από $96,2 δις στα 48,7 δις δολάρια.

Τον Μάιο η Κεντρική Τράπεζα συνέχισε την ίδια τακτική, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα ομόλογα στο ισοζύγιό της.

Κάποια πρακτορεία ειδήσεων υπογράμμισαν μόνο ότι η Ρωσία έφυγε από τον κατάλογο των μεγαλύτερων κατόχων των δημόσιων ταμείων, διαπιστώνοντας ότι αυτό "είναι μικρότερο από 30 δισεκατομμύρια δολάρια". Χρησιμοποιούν φοιτητές σε αυτά τα πρακτορεία ειδήσεων και ως αποτέλεσμα εμφανίζονται τέτοιες "ειδήσεις".

Όποιος διαβάσει την πλήρη έκθεση του Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, καταλαβαίνει εύκολα ότι οι επενδύσεις της Ρωσίας στο Δημόσιο Ταμείο μειώθηκαν κατά 14,9 δις δολάρια. Δηλαδή περισσότερο από έξι φορές σε δύο μήνες. ακόμα όμως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Ιούνιο.

Δεύτερον, κάποιοι παρατηρητές πρόσεξαν ότι, αντίθετα με το παρελθόν της, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συνέχισε να αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό.

Τα αποθέματα σε χρυσό της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

Δεδομένου ότι η Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζει στην έκθεσή της την ποσότητα χρυσού σε ισοδύναμο δολαρίου, θα πρέπει να κάνουμε την αντίστοιχη μετατροπή:

Την 1η Απριλίου 80482/1340 = 60,061 εκατομμύρια ουγκιές.

Την 1η Μαΐου 81146/1315 = 61,707 εκατομμύρια ουγκιές.

Την 1η Ιουνίου 80511/1301 = 61,884 εκατομμύρια ουγκιές.

Όπως βλέπουμε, η ποσότητα του χρυσού αυξάνεται σταθερά.

Κάποιοι, βλακωδώς, εξεγείρονται γιατί η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει χρυσό τη στιγμή που η τιμή του πέφτει. Από τη μια, αν αγόραζε στην υψηλότερη τιμή, θα ήταν χειρότερα. Από την άλλη, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι στο κοντινό μέλλον αναμένονται κάποια γεγονότα που μπορεί να ανεβάσουν σημαντικά την τιμή του χρυσού.

Τρίτον, η πλειοψηφία των κρατικών επιχειρήσεων και ένας αριθμός τραπεζών και εταιρειών με κρατικά κεφάλαια, μεταπήδησαν (ή ετοιμάζονται να μεταπηδήσουν) στο Ρωσικό Σύστημα για τη μεταφορά οικονομικών μηνυμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας (SPFS), το οποίο στην πραγματικότητα σημαίνει ότι εγκαταλείπουν το SWIFT.

Πολύ πρόσφατα, τον Ιούνιο, η Gazprom Neft δοκίμασε την μεταφορά της στο SPFS.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου: "η χρήση ενός, μοναδικού συστήματος με το οποίο θα διασυνδέονται όλοι οι πιστωτικοί οργανισμοί της Ρωσίας, αντί για τους πολλούς πελάτες τοπικών τραπεζών, επιτρέπει την σημαντική αύξηση της ταχύτητας, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας στην διεξαγωγή των οικονομικών συναλλαγών, καθώς και την βελτιστοποίηση του κέρδους".

Και, τέταρτον, ο επικεφαλής της VTB, Andrey Kostin, συναντήθηκε τις προάλλες με τον Πούτιν και του παρουσίασε μια έκθεση της δραστηριότητας της τράπεζας. Σε αυτήν την συνάντηση, ο Κόστιν είπε, κυρίως, δύο πράγματα:

"1. Από την αρχή αυτού του έτους, ο κόσμος δείχνει να ενδιαφέρεται λιγότερο να κάνει καταθέσεις σε δολάρια ή να παίρνει δάνεια σε δολάρια, σε σύγκριση με τις καταθέσεις και τα δάνεια σε ρούβλι. Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την απο-δολαριοποίηση του Ρωσικού οικονομικού τομέα.

2. Οι ειδικοί της VTB σχεδίασαν ένα πακέτο προτάσεων για την περαιτέρω προώθηση του ρουβλίου σε διεθνείς οργανισμούς και, κατά συνέπεια, την ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς για τα κυμαινόμενα ευρωομόλογα, τις μετοχές και τη δημιουργία άλλων παραγώγων, που τώρα χρησιμοποιούνται μόνο στη Δύση. Νομίζω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τα δικά μας οικονομικά μέσα. Αυτό θα χρησιμεύσει ως πρόσθετη εγγύηση για τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα από εξωτερικούς κραδασμούς και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξή του."

Βλέπουμε λοιπόν, ότι τόσο οι κρατικές εταιρείες όσο και οι κρατικές τράπεζες, προετοιμάζονται ενεργά για την απο-δολαριοποίηση της οικονομίας (ή, για να είμαστε πιο ακριβείς εργάζονται με αυτοπεποίθηση γι' αυτό), τα πιθανά προβλήματα από το SWIFT, αλλά και για την αύξηση της αυτάρκειας όλων των συστημάτων (επικοινωνία, πληρωμές, κλπ).

Πιστεύουμε ότι, αν υπάρχει η επιθυμία, μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά η λίστα των παρεχόμενων μέτρων. Η Ρωσία, με σταθερότητα και σιγουριά, εγκαταλείπει το δολάριο (και, πιθανότατα, προετοιμάζεται για την "τέλεια καταιγίδα" στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε προβλεφθεί εδώ και πολύ καιρό) και σήμερα τίποτα από όσα λέει ή πράττει ο Τραμπ, δεν μπορεί να αλλάξει αυτήν την προσδοκία.

Επειδή, κανένας Τραμπ δεν μπορεί να σταματήσει την επικείμενη κ
αταιγίδα.


Πηγή: globalresearch.ca

Μετάφραση από το ρωσικό πρωτότυπο: Ollie Richardson & Angelina Siard

Πρώτη δημοσίευση στα Αγγλικά: stalkerzone.org

Μετάφραση από τα αγγλικά: Μαντάτα

Σχόλια