Συνεχίζουν τον εξοπλισμό του SDF οι ΗΠΑ

200 φορτηγά με όπλα για τον SDF από τις ΗΠΑ

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ έστειλε 200 φορτηγά φορτωμένα με όπλα και πυρομαχικά στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στην ανατολική Συρία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού καναλιού TRT TV, στις 10 Ιουλίου, τα φορτηγά εισήλθαν στη Συρία μέσω του περάσματος Simalka, στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ.

Το TRT επικαλείται πηγή μέσα από τον SDF που λέει ότι η νέα αποστολή όπλων και πυρομαχικών θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των εναπομεινάντων μαχητών του ISIS στην νότια επαρχία της al-Hasakah.

Τον προηγούμενο μήνα, ο SDF προμηθεύτηκε πάνω από 250 φορτηγά με πυρομαχικά και θωρακισμένα οχήματα δυτικής κατασκευής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πέρυσι ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, είπε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρ.Τ. Ερντογάν, ότι θα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τον SDF.

Παρόλα αυτά, η συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και SDF αποδεικνύει ότι η υπόσχεση του Τραμπ στον Ερντογάν δεν ήταν παρά κούφιες λέξεις. Σύμφωνα με το TRT, οι ΗΠΑ έστειλαν πάνω από 5.000 φορτηγά με όπλα από το 2011, στις δυνάμεις όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι.

Το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα την Τουρκική κυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι αυτά τα όπλα μπορεί σύντομα να βρεθούν στα χέρια του ΡΚΚ στη Συρία, ή ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σχόλια