Νέος ρατσιστικός νόμος στο "δημοκρατικό" Ισραήλ

Νέος ρατσιστικός νόμος στο "δημοκρατικό" Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε εχθές (5/8) ότι ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα σχετικά με το "εθνικό κράτος του Ισραήλ" θα εξασφαλίζει αυτόματα το δικαίωμα στους Εβραίους ανά τον κόσμο, να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.

Περάσαμε τον "Νόμο περί εθνικότητας" για να εξασφαλίσουμε ότι το Κράτος του Ισραήλ δεν θα είναι απλώς δημοκρατικό, αλλά θα είναι το εθνικό κράτος των Εβραίων -και μόνο αυτών", είπε ο Νετανιάχου.

Δήλωσε επίσης, ότι αυτό ήταν απαραίτητο "όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για τις γενιές που θα έρθουν. Χωρίς τον "νόμο περί εθνικότητας", δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον του Ισραήλ, ως εθνικού κράτους."

Και συνέχισε, λέγοντας: "Ο Νόμος περί εθνικότητας πρώτα και κύρια ενισχύει τον "Νόμο για την επιστροφή" και τον ανεβάζει σε άλλο επίπεδο. Αυτός ο νόμος, βεβαίως, δίνει αυτόματο δικαίωμα στους Εβραίους - και μόνο σε αυτούς - να κάνουν Αλήγια [μετανάστευση στο Ισραήλ] και να λάβουν την υπηκοότητα."

Τονίζοντας το γεγονός ότι αυτός ο Νόμος έχει στο στόχαστρο την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων, ο Νετανιάχου είπε: "Ο Νόμος περί εθνικότητας εμποδίζει, για παράδειγμα, την εκμετάλλευση της πρόβλεψης για τη συνένωση οικογενειών, με την οποία πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν απορροφηθεί στη χώρα μας, μετά τη συμφωνία του Όσλο. Αυτός ο Νόμος αποτρέπει την συνεχιζόμενη, ανεξέλεγκτη είσοδο των Παλαιστινίων στο Ισραήλ", είπε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι "αυτός ο Νόμος μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τη μελλοντική είσοδο οικονομικών μεταναστών".

Εντωμεταξύ, έχουν ξεσπάσει μαζικές διαμαρτυρίες, κυρίως από τους Δρούζους. Πάνω από 90.000 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ραμπίν στο Τελ Αβίβ σε ένα "συλλαλητήριο για την ισότητα", ζητώντας από τον Νετανιάχου να αποσύρει τον Νόμο ή να τον βελτιώσει.

Συλλαλητήριο των Δρούζων στο Τελ Αβίβ ενάντια στον "Νόμο περί εθνικότητας"
Ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων, στην ομιλία του στο συλλαλητήριο,  είπε, μεταξύ άλλων: "Είμαστε όλοι περήφανοι για το δημοκρατικό και ελεύθερο κράτος του Ισραήλ, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ελευθερία είναι οι υπέρτατες αρχές. Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ την εβραϊκή ταυτότητα του κράτους. Αναγνωρίζουμε τον εβραϊκό του χαρακτήρα με πλήρη ισότητα για τους μη Εβραίους κατοίκους."

Και συνέχισε, λέγοντας: "Παρά την αδιαμφισβήτητη αφοσίωσή μας στο κράτος, το κράτος δεν μας βλέπει ως ίσους. Η κραυγή της κοινότητας των Δρούζων είναι πραγματική. Αισθάνονται, δικαιολογημένα, ότι κάποιος προσπαθεί να τους στερήσει την ιδιότητα του Ισραηλινού."

Απευθυνόμενος στους Δρούζους, που διαμαρτύρονται ότι με αυτόν τον Νόμο "προδίδονται" για όλα τα χρόνια που υπηρέτησαν το Ισραήλ, ο Νετανιάχου είπε: "το Κράτος του Ισραήλ είναι το εθνικό κράτος του Εβραϊκού λαού. Το Ισραήλ είναι ένα Εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος. Τα ατομικά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα με πολλούς Νόμους, όπως ο Βασικός Νόμος: ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία. Κανείς δεν έχει βλάψει -και κανείς δεν έχει σκοπό να βλάψει- αυτά τα ατομικά δικαιώματα."

Σχόλια