Νεότερα για την απόπειρα δολοφονίας του Νικολάς Μαδούρο

Απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, στο Καράκας, 4/8/18

Επίθεση με drones φορτωμένα με εκρηκτικά με στόχο τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (4/8) στο Καράκας.


Κατά την διάρκεια ομιλίας του Μαδούρο, για την επέτειο των 81 χρόνων της δημιουργίας της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς (Guardia Nacional Bolivariana) ακούστηκαν δυο εκρήξεις κοντά στην λεωφόρο Μπολιβάρ στο Καράκας. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση, ακούγονται οι εκρήξεις, ενώ διακρίνεται η σύζυγος του Μαδούρο που βρισκόταν δίπλα του να κοιτάζει στον ουρανό και να προσπαθεί να καλυφθεί. Η μετάδοση διακόπηκε, ενώ δευτερόλεπτα μετά, οι στρατιώτες που βρίσκονταν παρατεταμένοι μπροστά στον Μαδούρο για την εκδήλωση και την παρέλαση, άρχισαν να τρέχουν έντρομοι προς διαφορετικές κατευθύνσεις.



Με αλεξίσφαιρα κάλυψαν τον Μαδούρο

Από το σημείο διακρίνονταν στήλες καπνού. Οι φρουροί του Μαδούρο μπήκαν μπροστά του ως ανθρώπινη ασπίδα, ενώ χρησιμοποίησαν και αλεξίσφαιρα για να τον καλύψουν. Ο Πρόεδρος απομακρύνθηκε αμέσως με ασφάλεια από το σημείο, το ίδιο και άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Άμυνας Βλαδιμίρ Παδρίνος. Ακολούθησε πανικός, καθώς πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν στο σημείο άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. Όπως όλα δείχνουν, άγνωστοι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Μαδούρο, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά από αέρος.

Απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, στο Καράκας, 4/8/18

Στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός. «Πρόκειται για επίθεση κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χορχε Ροντρίγκες και πρόσθεσε: «Απέτυχαν για μια ακόμη φορά. Απέτυχαν». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, ο Μαδούρο βρίσκεται καλά στην υγεία του, ενώ 7 στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση. Οι εκρήξεις ακούστηκαν στις 5 και 41 το απόγευμα (2 και 10 τη νύχτα ώρα Ελλάδος).

Έκρηξη δεξαμενής αερίου και όχι επίθεση με drones;

Όπως δημοσιεύει το RT, πηγές που μίλησαν στο Associated Press (AP) και επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, αναφέρουν ότι δεν συνέβη καμία απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μαδούρο, αλλά ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν προέρχονταν από έκρηξη δεξαμενής αερίου.

Η εκδοχή αυτή του τι συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στο Καράκας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση. Οι πηγές αναφέρουν τις μαρτυρίες πυροσβεστών, οι οποίοι προσπαθούσαν να ελέγξουν τη φωτιά που ξέσπασε σε ένα κτίριο κοντά στη σκηνή του συμβάντος. Σύμφωνα πάντα με αυτήν την εκδοχή, μέσα στο κτίριο υπήρχε δεξαμενή αερίου, η οποία εξερράγη και ήταν αυτό που προκάλεσε όλη αυτήν την αναστάτωση και όχι drones με εκρηκτικά.

Γεγονός πάντως είναι, ότι τη στιγμή που ακούγονται οι εκρήξεις, τόσο ο Μαδούρο όσο και η σύζυγός του που στεκόταν δίπλα του, κοιτούν αυθόρμητα στον ουρανό, προς την ίδια κατεύθυνση, όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω.

Υπαίτιοι της επίθεσης, η ακροδεξιά της Βενεζουέλας, αλλά και η Κολομβία, κατά τον Μαδούρο

Περίπου δύο ώρες μετά το συμβάν, ο Πρόεδρος Μαδούρο απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα στους πολίτες της Βενεζουέλας, στο οποίο ανακοίνωσε ότι κάποιοι από τους δράστες έχουν ήδη συλληφθεί.

Ο Μαδούρο εμφανίστηκε στο διάγγελμα απόλυτα υγιής και χωρίς ίχνος τραυματισμού.

Περιγράφοντας το συμβάν, είπε ότι είδε ένα ιπτάμενο αντικείμενο να εκρήγνυται μπροστά του.
"Νόμισα αρχικά ότι ήταν πυροτέχνημα, αλλά σε κλάσματα δευτερολέπτου συνέβη και δεύτερη έκρηξη στα δεξιά μου. Βλέπετε ανθρώπους να τρέχουν επειδή ένιωσαν τη δόνηση" είπε ο Μαδούρο. 
Απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, στο Καράκας, 4/8/18
Για το συμβάν έχει ξεκινήσει έρευνα και έχουν προσαχθεί κάποιοι ύποπτοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο. Όσο για το τι κρύβεται πίσω από την επίθεση, ο Μαδούρο ήταν σαφής:
"Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλα δείχνουν στον ακροδεξιό χώρο της Βενεζουέλας, σε συνεργασία με την ακροδεξιά της Κολομβίας, και ότι το όνομα του Χουάν Μανουέλ Σάντος (Προέδρου της Κολομβίας) είναι πίσω από αυτήν την επίθεση."
Ο Μαδούρο ισχυρίστηκε επίσης, ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, φαίνεται ότι κάποιοι από τους χρηματοδότες της επίθεσης κατοικούν στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι αυτή η επίθεση τον έκανε ακόμα πιο αποφασισμένο να συνεχίσει στον δρόμο της "αποκατάστασης, της ανάπτυξης και της ευημερίας", προκειμένου να "αναστρέψει" την προβληματική οικονομία της χώρας.

Σχόλια