Ένα κοινό μυστικό: Η κρυφή ανάμειξη του Ισραήλ στον πόλεμο της Υεμένης

Τα ΗΑΕ προσλαμβάνουν Κολομβιανούς μισθοφόρους για τον πόλεμο της Υεμένης

Δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό σάιτ των Εμιράτων, Al-Khaleej Online, αποκαλύπτει ότι πολλοί από τους μισθοφόρους που ηγούνται της επίθεσης στην Hodeida της Υεμένης, εκπαιδεύτηκαν στο Ισραήλ από Ισραηλινούς στρατιώτες και ρίχνει φως στον κρυφό ρόλο του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Υεμένης.


Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στην Υπηρεσία Πληροφοριών (House Intelligence Committee) και έχουν γνώση των επιχειρήσεων, εκατοντάδες μισθοφόροι διαφόρων εθνικοτήτων οι οποίοι μάχονται για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Υεμένη, έχουν λάβει πρόσφατα "εκπαίδευση μάχης" σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στην έρημο Negev, τα οποία δημιουργήθηκαν με μια κρυφή συμφωνία μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ. Στα στρατόπεδα αυτά, οι μισθοφόροι εκπαιδεύτηκαν υπό την "προσωπική επίβλεψη" των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF).

Η δημιουργία του στρατοπέδου ήταν υπό την αιγίδα του Συμβούλου Ασφάλειας των ΗΑΕ, Mohammed Dahlan, ο οποίος επέβλεψε αυτοπροσώπως την πρόσληψη πρόσφατα μιας νέας παρτίδας ξένων μισθοφόρων, η πλειοψηφία των οποίων από την Κολομβία και το Νεπάλ, για να πολεμήσουν στην Υεμένη για λογαριασμό των ΗΑΕ.

Ο Mohammed Dahlan, που είναι Παλαιστίνιος, ήταν κεντρικό πρόσωπο στο σχέδιο που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και χρηματοδοτήθηκε από τα ΗΑΕ, για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση στρατιωτών, με σκοπό να ανατρέψουν τη Χαμάς μετά τη νίκη της στις εκλογές του 2007 στη Γάζα. Μετά από αυτό, ο Dahlan ζει εξόριστος στα ΗΑΕ, όπου έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια των ΗΑΕ και υπηρετεί ως σύμβουλός τους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Dahlan έχει επισκεφτεί πάνω από μία φορά τα στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Ισραήλ, προκειμένου να επιβλέψει την εκπαίδευση των μισθοφόρων από τον IDF. Οι πηγές του ρεπορτάζ αναφέρουν επίσης ότι ο Dahlan επέλεξε την έρημο Negev, λόγω των ομοιοτήτων της περιοχής με την Υεμένη σε σχέση με το κλίμα, το περιβάλλον και τη φυλετική δομή.

Αυτοί οι μισθοφόροι, που εκπαιδεύονται από τον IDF στο Ισραήλ και χρηματοδοτούνται από τα ΗΑΕ, ηγούνται τώρα της νέας επίθεσης εναντίον του λιμανιού της Υεμένης, Hodeida, η οποία ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα. Ο συνασπισμός ΗΑΕ/Σαουδικής Αραβίας είχε εξαπολύσει και τον Ιούνιο επίθεση εναντίον της Hodeida. Αυτή η προσπάθεια όμως απέτυχε, παρά την υπεροχή του συνασπισμού σε δύναμη πυρός. Η νέα επίθεση ξεκίνησε μετά την επιτυχία του συνασπισμού να αποκόψει τον δρόμο ανάμεσα στην Hodeida και την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σάνα.

Πάνω από 90% των τροφίμων στην Υεμένη εισάγονται μέσω του λιμανιού της Hodeida. Εξαιτίας αυτού, ο ΟΗΕ και πολλές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε διατάραξη της προμήθειας τροφίμων και καυσίμων μέσω της Hodeida, "μπορεί να προκαλέσει λιμό άνευ προηγουμένου". Η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, εξαιτίας των ενεργειών του συνασπισμού, είναι πιο τραγική από ποτέ.

Ένα κοινό μυστικό: Η κρυφή ανάμειξη του Ισραήλ στον πόλεμο της Υεμένης

Η αποκάλυψη για τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των μισθοφόρων των ΗΑΕ στο Ισραήλ δεν είναι η πρώτη ένδειξη για την κρυφή ανάμειξη του Ισραήλ στη σύγκρουση στην Υεμένη. Όταν πρωτοξεκίνησε ο πόλεμος, το 2015, ήταν γνωστό ότι ότι ο συνασπισμός ΣΑ/ΗΑΕ χρησιμοποιούσε όπλα Ισραηλινής κατασκευής.

Επιπλέον, έγγραφα που κατασχέθηκαν τότε από τη Σαουδική Πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ επεδίωξαν να χτίσουν μια στρατιωτική βάση κοντά στο στενό Bab al-Mandab της Υεμένης, προκειμένου να «εξασφαλίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ», υποδηλώνοντας ένα ισχυρό κίνητρο για την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στον συνασπισμό.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν στον τύπο φήμες για συμφωνίες πώλησης όπλων, μεταξύ Ισραήλ και ΣΑ. Στις φημολογούμενες συμφωνίες περιλαμβάνεται και η πώληση του πυραυλικού συστήματος Iron Dome, που δείχνει ότι οι κρυφές πωλήσεις όπλων από το Ισραήλ στη ΣΑ συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Προηγούμενα δημοσιεύματα στο Al-Khaleej Online αναφέρουν πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών από το Ισραήλ στη ΣΑ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και απαγορευμένα όπλα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τον συνασπισμό για τους βάρβαρους βομβαρδισμούς αμάχων και υποδομών της Υεμένης. Μόνο τον προηγούμενο μήνα, το 43% των στόχων που χτυπήθηκαν από τον συνασπισμό ήταν μη στρατιωτικές δομές, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πλέον βοηθά τον συνασπισμό στην επιλογή των στόχων, σε μια -υποτιθέμενη- προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων σε αυτόν τον πόλεμο.

Παρότι η ανάμειξη του Ισραήλ ήταν έως τώρα κεκαλυμμένη, ο Νετανιάχου δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει Ισραηλινούς στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Υεμένη στο πλευρό της ΣΑ, σε περίπτωση που η αντίσταση της Υεμένης πάρει τον έλεγχο του στενού Bab al-Mandab, στρατηγικής σημασίας, καθώς μπορεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου της ΣΑ και άλλων εμπορικών αγαθών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν χώρες που έκαναν πολέμους γενοκτονίας, και δεδομένου του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους, είναι απίθανο η Ισραηλινή κυβέρνηση να έχει κανενός είδους ηθικά διλήμματα στο να συνταχθεί επίσημα στο πλευρό του συνασπισμού στον πόλεμο της Υεμένης, παρά την ανθρωπιστική κρίση που αυτός έχει προκαλέσει.

17,8 εκατομμύρια στην Υεμένη είναι στα πρόθυρα λιμού, μεταξύ των οποίων 5,2 εκατ. παιδιά. Επιπλέον, 66.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από θεραπεύσιμες νόσους, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της χώρας, το οποίο έχει προκαλέσει και τη μεγαλύτερη στην ιστορία επιδημία χολέρας.

Παρά το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ο "εγκέφαλος" της σύγκρουσης, ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Mohammad bin Salman, ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει να βομβαρδίζει αμάχους, γυναίκες και παιδιά, στην Υεμένη, ώστε "να έχει ισχυρή επίδραση στις συνειδήσεις των Υεμενιτών, για γενεές".


Σχόλια