Το Ιράν αναζητεί τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Το Ιράν και οι εμπορικοί του εταίροι μελετούν την δημιουργία μηχανισμών για το εμπόριο πετρελαίου, που θα μπορούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις εναντίον της χώρας, δήλωσε ο Ιρανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Abbas Araghchi.
Όπως είπε στο Sputnik, η Τεχεράνη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βρει μια εναλλακτική λύση για τον διεθνή πάροχο πληρωμών SWIFT, προκειμένου να παρακάμψει τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον.
"Όπως γνωρίζουμε, οι Ευρωπαίοι αναζητούν επίσης να βρουν με ποιον τρόπο θα μπορέσει το SWIFT να συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ιράν, ή αν είναι απαραίτητο ένα παράλληλο σύστημα [οικονομικής] επικοινωνίας. Αυτό είναι ακόμα υπό μελέτη" είπε ο Araghchi.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ένα ανεξάρτητο ισοδύναμο του συστήματος SWIFT, το οποίο είχε ήδη προταθεί από την ΕΕ, για να προστατεύσει τις Ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τρίτες χώρες. "Αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο στο SPV (Special Purpose Vehicle = Όχημα Ειδικού Σκοπού) το οποίο δεν είναι μόνο για Ευρωπαίους, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες χώρες. Ελπίζουμε ότι πριν την επιβολή του δεύτερου μέρους των Αμερικανικών κυρώσεων (στις 4 Νοεμβρίου), αυτοί οι μηχανισμοί θα ισχύουν και θα λειτουργούν" δήλωσε ο Araghchi.
Το SWIFT είναι ένα οικονομικό δίκτυο που παρέχει υψηλής αξίας διασυνοριακές συναλλαγές για τα μέλη του σε όλον τον κόσμο. Η έδρα του είναι στο Βέλγιο, αλλά στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετέχουν στελέχη Αμερικανικών τραπεζών και ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ επιτρέπει στη διοίκηση να ενεργεί εναντίον τραπεζών και παραγόντων σε όλον τον κόσμο. Υποστηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της διατραπεζικής επικοινωνίας, συνδέοντας πάνω από 11.000 οικονομικά ιδρύματα σε πάνω από 200 χώρες και περιοχές.
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, είχε ζητήσει παλαιότερα από την ΕΕ τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, ισοδύναμου με το SWIFT, συστήματος.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μονγκερίνι, επιβεβαίωσε ότι τα μέλη της ΕΕ παραμένουν δεσμευμένα στη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν και εργάζονται για τη δημιουργία ειδικών τρόπων πληρωμής, για τη συνέχιση των συναλλαγών με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Καθώς οι Βρυξέλλες παραμένουν στη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις παγκόσμιες δυνάμεις, η ΕΕ έπρεπε να επιβάλει "Καθεστώς Αποκλεισμού", προκειμένου να προφυλάξει τις Ευρωπαϊκές εταιρείες που επιχειρούν στο Ιράν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της χώρας. Αυτό το μέτρο πάντως, απέτυχε να κρατήσει στο Ιράν τις μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως την Total, την Maersk και την Mercedes, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και τις διεθνείς οικονομικές αγορές, που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου