Σας βομβαρδίσαμε για να σας σώσουμε!

Jens Stoltenberg: Βομβαρδίσαμε τη Γιουγκοσλαβία για να σώσουμε τους πολίτες!

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι στη Σερβία "δεν θυμούνται καλά" τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς της χώρας τους το 1999, αυτοί στην πραγματικότητα έγιναν ακριβώς για να τους σώσουν από την ίδια τους την κυβέρνηση!


Αυτό δήλωσε στο Βελιγράδι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους βομβαρδισμούς και τη ΝΑΤΟϊκή εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης του τότε Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια συνάντησης με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. 


"Τονίζω πως το κάναμε αυτό, για να προστατέψουμε τους πολίτες και να σταματήσουμε το καθεστώς του Μιλόσεβιτς" είπε ο Στόλτενμπεργκ, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, ισχυριζόμενος ότι οι μνήμες των ντόπιων για τα γεγονότα είναι φτωχές.

Έτσι λοιπόν, το ΝΑΤΟ θέλει η συμμαχία με το Βελιγράδι να "κοιτάει το μέλλον". Ο Στόλτενμπεργκ επίσης καυχήθηκε για την "εξαίρετη σχέση" ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Σερβία, προσθέτοντας ότι το στρατιωτικό σύμπλεγμα "σέβεται" την απόφαση του Βελιγραδίου να μην ενταχθεί στη συμμαχία. Παρόλα αυτά, επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ θέλει τη Σερβία "συνεργάτη".

Είπε επίσης, ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τον "διάλογο" ανάμεσα στη Σερβία και το αποσχισθέν αυτοαποκαλούμενο "κράτος του Κοσόβου", όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά επίσης και "στο πλαίσιο της KFOR", της καθοδηγούμενης από το ΝΑΤΟ ειρηνευτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Κόσοβο.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία εβδομάδα μετά τη βραχύχρονη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, η οποία πυροδοτήθηκε από τον ηγέτη του Κοσόβου στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν Σέρβοι οι οποίοι αρνούνται να αποδεχτούν την διοίκηση της Πρίστινα. Η KFOR παρέμεινε εμφανώς αμέτοχη σε αυτό το επεισόδιο, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη έφτασε μέχρι και να συνοδεύσει τον αντιπρόσωπου του Κοσόβου στο ταξίδι του.

Τον Μάρτιο του 1999, το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στην τότε Γιουγκοσλαβία, χωρίς την κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού πρώτα κατηγόρησε το Βελιγράδι για "υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας" σε σύγκρουση με τους αντάρτες Μουσουλμάνους Αλβανούς στην περιοχή του Κοσόβου, το οποίο εννέα χρόνια μετά, το 2008, κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του.

Σε αυτούς τους βομβαρδισμούς, το ΝΑΤΟ έριξε "10 με 15 τόννους απεμπλουτισμένου ουρανίου, που προκάλεσαν μέγιστη περιβαλλοντική καταστροφή". Εξαιτίας αυτών, η Σερβία μήνυσε το ΝΑΤΟ για τις ενέργειές του, συνδέοντάς τες με αύξηση των περιστατικών καρκίνου στη χώρα.

"Στη Σερβία 33.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας αυτού. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα παιδί την ημέρα" όπως δήλωσε στο RT ένα μέλος της διεθνούς νομικής ομάδας που συνέταξε τη μήνυση το 2017. Πριν τρία χρόνια, το 2015, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει συγνώμη για τις απώλειες αμάχων εξαιτίας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999.


Σχόλια