Συνομιλίες ΗΠΑ - Ταλιμπάν στο Κατάρ

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ταλιμπάν στο Κατάρ

Ο απεσταλμένος για την ειρήνη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Κατάρ, την Παρασκευή, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει για την εξεύρεση λύσης για το τέλος του 17χρονου πολέμου στη χώρα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.


Η WSJ, έχοντας ως πηγή πρόσωπο που γνώριζε για τη συνάντηση, λέει ότι ο Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, Zalmay Khalizad, συναντήθηκε με αξιωματούχους των Ταλιμπάν στην Ντόχα. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες που Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δια ζώσης συνάντηση με εκπροσώπους των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την WSJ δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών. Ο Khalizad, ο οποίος προσπαθεί να φέρει τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι ως Ειδικός Εκπρόσωπος. Ένα ταξίδι διάρκειας 11 ημερών, που θα περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Το State Department αρνήθηκε να σχολιάσει εάν πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση με τους αξιωματούχους των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

"Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένες συναντήσεις, ή το περιεχόμενο διπλωματικών συζητήσεων" είπε εκπρόσωπος του State Department, ο οποίος ήθελε να παραμείνει ανώνυμος.

" Ο Ειδικός Εκπρόσωπος Khalizad πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων,στο πλαίσιο του ταξιδιού του, προκειμένου να διερευνήσει τον βέλτιστο τρόπο επίτευξης μιας μια διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων για τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του State Department.

Ο αναπληρωτής βοηθός γραμματέα του State Department για τη Νότια και Κεντρική Ασία, Alice Wells συναντήθηκε με αξιωματούχους των Ταλιμπάν στην Ντόχα, τον Ιούλιο, μια συνάντηση που περιγράφηκε ως "συζήτηση για τη συζήτηση". Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν που συμμετείχε στην τετραμελή αντιπροσωπία αυτής της συνάντησης, είπε ότι έδωσε "πολύ θετικά μηνύματα".

Η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ ανέτρεψε τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001, σε απάντηση της επίθεσης της Αλ Κάιντα σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Οι Ταλιμπάν επιθυμούν την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων και την εγκατάσταση στην Καμπούλ μιας κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί τη δική τους άποψη για το Ισλάμ.


Σχόλια