Η θεραπεία του καρκίνου δεν αποτελεί "βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο" για τις φαρμακευτικές εταιρείες!

Η μακροχρόνια φροντίδα των ασθενών είναι πολύ πιο επικερδής από την θεραπεία τους

Ο παγκόσμιος κολοσσός Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, δεν αποτελεί "βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο".

Η επενδυτική εταιρεία προτρέπει επίσης τους επενδυτές να αποφύγουν την υποστήριξη πρωτοποριακών "γενετικών θεραπειών, καθώς οι θεραπείες αυτές μακροπρόθεσμα κάνουν κακό στις επιχειρήσεις.

Σε αναφορά με τίτλο "Η επανάσταση του γονιδιώματος", στις 10 Απριλίου, η 5η μεγαλύτερη στον κόσμο τράπεζα, αναρωτιέται: "Αποτελεί η θεραπεία των ασθενών ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο;"

Ο αναλυτής Salveen Richter σε σημείωμά του προς τους πελάτες του αναφέρει ότι οι μακρόχρονες θεραπείες αποφέρουν πολύ περισσότερα έσοδα από ό,τι οι θεραπείες "μια κι έξω", λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Η πιθανότητα χορήγησης θεραπείας "μια κι έξω" αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά πεδία της γονιδιακής θεραπείας, της κυτταρικής γενετικής μηχανικής και της επεξεργασίας γονιδίων. Ωστόσο, τέτοιες θεραπείες προσφέρουν μια πολύ διαφορετική προοπτική σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, συγκριτικά με τις χρόνιες θεραπείες. Ενώ αυτή η πρόταση φέρει τεράστια αξία για τους ασθενείς και την κοινωνία, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους προγραμματιστές γονιδιακής που αναζητούν διαρκή ταμειακή ροή". 


Σύμφωνα με το CNBC, ο Richter παραθέτει θεραπείες της φαρμακευτικής Gilead Sciences' για την ηπατίτιδα C, οι οποίες είχαν ποσοστά ίασης πάνω από 90%. Οι πωλήσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ αυτών των θεραπειών ανήλθαν στα 12,5 δις δολάρια το 2015, αλλά από τότε βρίσκονται σε διαρκή πτώση.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι πωλήσεις αυτών των θεραπειών στις ΗΠΑ θα είναι κάτω των 4 δις δολαρίων φέτος.

"Η περίπτωση αυτή είναι ένα παράδειγμα, όπου η επιτυχία στο franchise της ηπατίτιδας C σταδιακά εξάντλησε τη δεξαμενή των ασθενών προς θεραπεία" γράφει ο αναλυτής.

"Στην περίπτωση λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα C, η θεραπεία των ήδη ασθενών, μειώνει επίσης και τον αριθμό των φορέων που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε νέους ασθενείς, οπότε μειώνεται και η δεξαμενή των περιστατικών...

Όταν μια δεξαμενή περιστατικών παραμένει σταθερή (πχ στον καρκίνο) το ενδεχόμενο θεραπείας ενέχει μικρότερο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα ενός franchise."

Η αναφορά προτείνει τρεις πιθανές λύσεις για τις εταιρείες βιοτεχνολογίας:

  • Λύση 1: Απευθύνεστε σε μεγάλες αγορές: Η αιμορροφιλία (Α και Β) αντιστοιχεί σε 9 - 10 δις δολάρια της παγκόσμιας αγοράς, με ρυθμούς αύξησης περίπου 6 - 7% ετησίως.
  • Λύση 2: Απευθύνεστε σε ασθένειες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης, όπως η σπονδυλική μυική ατροφία, η οποία προσβάλλει τα κύταρα (νευρώνες) στον νωτιαίο μυελό, επηρεάζει την ικανότητα βάδισης, σίτισης και αναπνοής.
  • Λύση 3: Συνεχής καινοτομία και επέκταση του "ρεπερτορίου": πχ υπάρχουν εκατοντάδες κληρονομικές ασθένειες του αμφιβληστροειδή (γενετικές μορφές τύφλωσης)...
"Ο ρυθμός της καινοτομίας θα διαδραματίσει επίσης ρόλο, καθώς τα μελλοντικά προγράμματα μπορούν να αντισταθμίσουν τη φθίνουσα πορεία των εσόδων των προηγούμενων περιουσιακών στοιχείων."

Σχόλια