Αμφίβολη η εφαρμογή της συμφωνίας για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ


Η οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (πρώην Jabhat al-Nusra, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, όπως η Huras al-Din αρνούνται να αφήσουν τις θέσεις τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, η οποία συμφωνήθηκε να είναι σε πλήρη εφαρμογή από τις 20 Οκτωβρίου.


Ενώ από την πλευρά της Τουρκίας ισχυρίζονται ότι ο βαρύς εξοπλισμός έχει αποσυρθεί από τη ζώνη, η στάση της Hayat Tahrir al-Sham και των άλλων ακραίων ομάδων αποτελεί απειλή για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με κάποιους Σύρους φιλοκυβερνητικούς ακτιβιστές και ειδικούς, αυτή η κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει την εφαρμογή στρατιωτικών μέσων, ώστε να εξαναγκαστούν οι μαχητές να συμμορφωθούν. Η Άγκυρα πάντως δεν ενδιαφέρεται για τις κινήσεις των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ και σχεδιάζει τις δικές της στρατιωτικές επιλογές εναντίον των "ανταρτών" πληρεξούσιων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν μια ακόμα ομάδα στρατιωτών και πολεμικό εξοπλισμό, όπως και μια νέα ομάδα πληρεξούσιων εκπαιδευμένων στην Τουρκία, στην επαρχία του Ιντλίμπ. Σύμφωνα με αναφορές, αυτές οι κινήσεις σχεδιάστηκαν ώστε να ενισχύσουν τα Τουρκικά "παρατηρητήρια" κατά μήκος της γραμμής ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχονται από τους μαχητές και αυτές που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Αν η κατάσταση ξεφύγει μελλοντικά εκτός ελέγχου, η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις για να τιμωρήσει τις μη έμπιστες ομάδες και να εμποδίσει την προέλαση του Συριακού Στρατού.


Σχόλια