Ρωσία και Κίνα ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το δολάριο

Ρωσία και Κίνα ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το δολάριο

Το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα και το Πεκίνο ετοιμάζουν μια διακυβερνητική συμφωνία για την ενίσχυση του ρουβλίου και του γουάν στις αμοιβαίες εμπορικές συναλλαγές.

"Η συμφωνία αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται, η διαδικασία δεν είναι εύκολη" είπε ο αναπληρωτής Υπουργός της Ρωσίας, Σερκέι Γκοργκόφ, όπως αναφέρει το TASS. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν μια εμπειρία στη χρήση εθνικού συναλλάγματος στις διμερείς συναλλαγές."

Ο Γκοργκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν εφαρμόσει με επιτυχία τους όρους της συμφωνίας του 2014 για την ανταλλαγή ρουβλίου - γουάν, για την τόνωση του εμπορίου με εθνικά νομίσματα και την εξάλειψη της εξάρτησης από το δολάριο και το ευρώ. Η συμφωνία επεκτάθηκε μέχρι το 2017.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν έδωσε πληροφορίες για το πότε θα υπογραφεί η νέα συμφωνία.

Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου μεταξύ των δύο κρατών αυξήθηκε κατά 30%, φτάνοντας τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 15% του ρωσικού διεθνούς εμπορίου το 2017. Οι χώρες αναμένουν ότι το διμερές εμπόριο θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και σκοπεύουν να το ενισχύσουν σταθερά, ώστε να φτάσει στα 200 δισεκατομμύρια μέχρι το 2024.

Πέρυσι, το 9% των πληρωμών για προμήθειες από τη Ρωσία στην Κίνα έγιναν σε ρούβλια. Οι ρωσικές εταιρείες πλήρωσαν το 15% των κινεζικών εισαγωγών σε γουάν. Πριν από τρία χρόνια, οι αριθμοί αυτοί ήταν 2 και 9%, αντίστοιχα. Επιπλέον, η Κίνα και η Ρωσία δημιούργησαν ένα ρωσο-κινεζικό επενδυτικό ταμείο αξίας 68 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη του εμπορίου, των οικονομικών επενδύσεων και της επιστημονικής συνεργασίας.

Σχόλια