Βαρύ το ιστορικό χρήσης απαγορευμένων όπλων εναντίον αμάχων από τις ΗΠΑ

Λευκό φώσφορο εναντίον αμάχων της Συρίας χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ

Η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο κατά τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, στις 13 Οκτωβρίου. Η επίθεση αυτή προκάλεσε απώλειες αμάχων. Τον προηγούμενο μήνα, πυρομαχικά λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν επίσης από δύο F-15 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ σε επίθεση εναντίον της πόλης Hajin στην επαρχία του Deir-ez-Zor. Η Συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, η οποία ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος εναντίον του ISIS δικαιολογεί τις στρατιωτικές της ενέργειες και παράλληλα διαψεύδει τη χρήση λευκού φωσφόρου.

Ο λευκός φώσφορος δεν ανήκει στην κατηγορία των χημικών όπλων, το οποία είναι απαγορευμένα από τη Σύμβαση Χημικών Όπλων, αλλά είναι ένα εμπρηστικό όπλο. Ως τέτοιο, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται εναντίον μη εμπόλεμων στόχων. Το Πρωτόκολλο ΙΙΙ της Συνθήκης για Ορισμένα Συμβατικά Όπλα "απαγορεύει τη χρήση των αναφερόμενων εμπρηστικών όπλων εναντίον αμάχων (που ήδη απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης) ή σε περιοχές αμάχων". Η ουσία αυτή αναφλέγεται μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα, παράγοντας πυκνό λευκό καπνό. Η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 800 - 900 βαθμούς Κελσίου. Το νερό δεν βοηθάει. Μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες σε εσωτερικά όργανα αν απορροφηθεί από την επιδερμίδα, κατά την κατάποση ή την εισπνοή. Τα φλεγόμενα θραύσματα προκαλούν θερμικά και χημικά εγκαύματα αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

Η Συρία δεν είναι η μόνη περιοχή όπου χρησιμοποιήθηκε αυτό το όπλο. Οβίδες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο Ιράκ κατά την επίθεση στη Φαλλούτζα το 2004. Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί αυτό το γεγονός. Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές αναφορές για χρήση λευκού φωσφόρου στη Μοσούλη του Ιράκ και στη Ράκκα της Συρίας. Πέρυσι, η Washington Post δημοσίευσε φωτογραφίες Αμερικανών πεζοναυτών με εκτοξευτές λευκού φωσφόρου, οι οποίοι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στη μάχη της Ράκκα. Από την ίδια πηγή, προέρχονται και παρόμοιες φωτογραφίες που δείχνουν Αμερικανικές πολεμικές μονάδες με όπλα λευκού φωσφόρου έξω από τη Μοσούλη στο Ιράκ.

Η οργάνωση Human Rights Watch έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη χρήση λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τον Steve Goose, διευθυντή του Τμήματος Όπλων της Οργάνωσης, "ασχ'ετως του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται, ο λευκός φώσφορος ενέχει υψηλό κίνδυνο για πρόκληση τρομακτικής και μακροχρόνιας βλάβης, σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπως η Ράκκα και η Μοσούλη, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή υπάρχουν συγκεντρώσεις αμάχων".

Το 2015 οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν απεμπλουτισμένο ουράνιο  εναντίον της Συρίας. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν απαγορεύεται από καμία διεθνή συνθήκη, αλλά η χρήση του παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Άρθρο 36 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Ι στη Συνθήκη της Γενεύης ορίζει ότι οι εμπόλεμες πλευρές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι "κάθε νέο οπλικό σύστημα ή μέθοδος πολέμου δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στους ήδη υπάρχοντες κανονισμούς του Διεθνούς Δικαίου". Αναφέρει επίσης ότι "οι γενικές αρχές των κανόνων πολέμου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου απαγορεύουν όπλα και μεθόδους πολέμου που προκαλούν περιττούς τραυματισμούς ή μη αναγκαίες καταστροφές, που δρουν αδιακρίτως ή προκαλούν διάσπαρτη, μακροχρόνια και σοβαρή βλάβη στο φυσικό περιβάλλον". Το 2012 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προσπάθησε να υιοθετήσει μια απόφαση για την απαγόρευση του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε από 155 κράτη μέλη, 27 απείχαν και 4 ψήφισαν κατά, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς εναντίον αμάχων στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνονται στις 102 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του 2008 για τα Όπλα Διασποράς, με την οποία απαγορεύεται η χρήση όπλων τα οποία σκάνε στον αέρα, διασπείροντας πολλαπλά βομβίδια ή υπομονάδες σε μεγάλη έκταση. Πολλές φορές, αυτές οι υπομονάδες δεν εκρήγνυνται άμεσα και συνεχίζουν να λειτουργούν ως νάρκες εδάφους για πολλά χρόνια.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διενεργούν προγράμματα βιολογικών όπλων, με πάνω από 20 εργαστήρια ανά τον κόσμο, σε ευθεία παραβίαση της Συνθήκης του ΟΗΕ για τα Βιολογικά Όπλα. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, στις 5 Οκτωβρίου, διεθνής ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται ότι η Υπηρεσία Προηγμένων Προγραμμάτων Αμυντικών Ερευνών (DARPA) έχει πιθανώς αναπτύξει μέθοδο με την οποία έντομα χρησιμοποιούνται ως μέσο μεταφοράς "ενός νέου είδους βιολογικού όπλου".

Το 2011, η αστυνομία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε δακρυγόνα και άλλα χημικά ερεθιστικά εναντίον διαδηλωτών. Αυτές οι ουσίες είναι απαγορευμένες για χρήση εναντίον εχθρικού στρατού από τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, αλλά αν τις χρησιμοποιούν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης της Αμερικής εναντίον των ίδιων τους των πολιτών, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση λευκού φωσφόρου, τη στιγμή που ο ISIS έχει συρρικνωθεί μέχρι εξαφανίσεως στη Συρία, αλλά η Ουάσιγκτον το έκανε και πάλι. Παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο τη στιγμή που επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, χωρίς καμία απόδειξη που να στηρίζει τις κατηγορίες. Πρέπει να θυμηθούμε επίσης, ότι σε αντίθεση με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει την υποχρέωσή τους να καταστρέψουν τα αποθέματα τους σε χημικά όπλα. Η χρήση αυτών των ουσιών εναντίον αμάχων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η μη συμμόρφωση των ΗΠΑ με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα για τη διεθνή ασφάλεια.

Σχόλια