Νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν επιβάλλει ο Τραμπ

Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν

Στις 16 Οκτώβρη, η κυβέρνηση Τραμπ έβαλε στη μαύρη λίστα περίπου 20 Ιρανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων τράπεζες, χαλυβουργεία, ορυχεία ψευδαργύρου και κατασκευαστικές αυτοκινήτων, λεωφορείων και ρυμουλκών, με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν την στρατολόγηση "ανήλικων στρατιωτών" για το Ιράν.


"Αυτό το τεράστιο δίκτυο παρέχει οικονομική υποδομή στις προσπάθειες του Basij για στρατολόγηση, εκπαίδευση και κατήχηση παιδιών στρατιωτών, τα οποία εξαναγκάζονται να πολεμούν υπό τις διαταγές του IRGC [Ιρανικό Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς]", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin. 

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι επιβληθείσες κυρώσεις έχουν στο στόχαστρο "ένα οικονομικό δίκτυο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων", το οποίο υποστηρίζει την Basij Resistance Force, μια οργάνωση εθελοντών στρατιωτών εντός του IRGC, στη στρατολόγηση και εκπαίδευση "παιδιών στρατιωτών".

Η λίστα, πάντως, που δημοσιεύθηκε, περιλαμβάνει εταιρείες που δεν έχουν δεσμούς με το IRGC. Γι παράδειγμα, επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον της Bahman Group, με έδρα την Τεχεράνη, μια εταιρεία που κατασκευάζει οχήματα για τη Mazda, την Isuzu και τη Mitsubishi, όπως και στην Iran Tractor Manufacturing Company (εταιρεία κατασκευής ρυμουλκών).

Το νέο πακέτο κυρώσεων που επιβλήθηκε στο Ιράν από τις ΗΠΑ, αποτελεί τη λογική συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ στη Μέση Ανατολή. Η σημερινή Αμερικανική ηγεσία τροφοδοτεί ενεργά τη σύγκρουση με το Ιράν, τόσο με έμμεσο τρόπο (υποστηρίζοντας το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία στις εχθρικές προς το Ιράν ενέργειές τους), όσο και με άμεσα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση.


Σχόλια