Πολυεθνική, ΝΑΤΟϊκή άσκηση, εν εξελίξει στην Ουκρανία

Πολυεθνική, ΝΑΤΟϊκή άσκηση, εν εξελίξει στην Ουκρανία

Στις 8 Οκτωβρίου, ξεκίνησε στην Ουκρανία η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση "Clear Sky-2018". Στην άσκηση, διάρκειας 12 ημερών, συμμετέχουν 9 χώρες: οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, F-15C Eagle jets και C-130J Super Hercules, έφτασαν στην Ουκρανία για να πάρουν μέρος στην άσκηση.

"Το προσωπικό και τα αεροσκάφη της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας αναπτύχθηκαν στον αεροδρόμιο του Starokonstantinov. Σημαντικό γεγονός αποτελεί η άφιξη των αεροσκαφών F-15 της 144ης πτέρυγας μάχης της αεροπορικής φρουράς της Καλιφόρνια" δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών.

Το Υπουργείο πρόσθεσε ότι σκοπός των ασκήσεων είναι να "αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας των πληρωμάτων κατά την εκτέλεση τακτικών αποστολών και να αυξήσει τη συμβατότητα με τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ".

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Yuriy Ignat, τα Πολωνικά και Ρουμανικά αεροσκάφη θα συνεργαστούν με τους αντίστοιχα Ουκρανικά, κάτι που αποτελεί την "πρώτη φορά" που συνεργάζονται "στον αέρα για την προστασία του εναέριου χώρου."

Οι ασκήσεις αυτές που είναι εν εξελίξει αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της αυξανόμενης επιρροής του ΝΑΤΟ στη χώρα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν την υπάρχουσα ασταθή κατάσταση στην Ουκρανία για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Σχόλια